Electronic Beats Romania
Telekom Electronic Beats

Telekom Electronic Beats Romania a împlinit doi ani

În urmă cu doi ani, pe 13 martie 2018 se strecura discret în internetul românesc versiunea în limba română a publicației online Telekom Electronic Beats.

Nici nu ne-am dat seama cum a trecut timpul. Primii doi ani de Telekom Electronic Beats România au fost încărcați de entuziasm, energie pozitivă, provocări, cunoștințe noi acumulate, oameni noi care ni s-au alăturat.

Am analizat și am pus sub semnul întrebării aspectele și fenomenele care întregesc universul muzical al artiștilor, promoterilor și publicului iubitor de muzică de la noi.

Am încercat pe cât posibil să oferim o perspectivă lucidă asupra scenei muzicale locale (dar și internaționale) și am încercat să-i conectăm pe toți cei care vor să descopere poveștile din spatele scenei muzicale, pentru ca împreună să înțelegem mai bine acest fenomen fascinant.

Am conectat artiști recunoscuți și debutanți, iubitori de muzică, lideri ai comunităților, organizatori de evenimente, curatori, DJi și producători, artiști, trend-setteri, activiști culturali, aspiranți, melomani pasionați până la obsesie. Dar, poate înainte de toate, am cunoscut o groază de oameni frumoși care ne inspiră.

O retrospectivă a primului an de Telekom Electronic Beats România găsești aici.

Iată câteva highlight-uri din cel de-al doilea an de activitate; mare atenție la hyperlink-uri!

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

În cel de-al doilea an de activitate, ne-am îndreptat și mai mult atenția asupra scenei locale de muzică electronică, dar nu numai. Astfel, am încercat să acordăm o mai mare atenție a tot ce e local, cu substanță, necunoscut sau subapreciat.

Am pus în balanță numele consacrate și debutanți sau artiștii aflați la început de drum, ale căror eforturi merită să fie susținute.

Am vorbit cu artiști români precum Khidja, Andrew Red Hand, Brazda lui Novac, Gabriel Bălașa, Cosmjn, Haokah și Iuly.B, Andrei Barbu, Low Freq, Petre Inspirescu, Faibo X, Danaga, Adi Stoenescu, Ajna Vitamin, Hassan Naser, Soundopamine, Electric Brother, Sebastian Sheba Schubert și alții.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Totodată, am încercat să acordăm o atenție sporită și scenei internaționale de muzică electronică, în raport cu cea locală. Astfel, am făcut interviuri (față în față, la telefon sau pe email) cu artiști renumiți precum Jeff Mills, Goa Gil, Kenny Larkin, Umfang, DJ Seinfeld, trupa Underworld, trupa Stolen, Mark Reeder, Alexander Arpeggio, Mark Stewart, Erika, trupa Operators, Trojan Jamaica, trupa Leo Betzl Trio, trupa IDER, Nazamba, Volvox, Red Pig Flower și alții.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Am lansat propria secțiune de materiale video Slices TV, care a ajuns la cinci episoade: Mitoș Micleușanu (artist multimedia, scriitor, muzician), Maria Balabaș (realizatoare radio, muziciană), Silent Strike (muzician), Roman Tolici (artist vizual, pictor) și Ioana Ciolacu (designer de modă).

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Am acordat o atenție sporită artiștilor vizuali din România. Cu această ocazie am lansat o serie de interviuri cu câțiva dintre cei mai reprezentativi români din arta stradală, grafitti și arte vizuale: Saddo, Maria Bălan, Robert Obert, Obie Platon.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Am descoperit o infrastructură a scenei locale din ce în ce mai eficientă și, în general, o atitudine pozitivă și optimistă asupra unei scene muzicale în creștere, în permanentă evoluție, care prinde rădăcini din ce în ce mai solide și oferă diversitate pe toate planurile culturale.

Am continuat să scriem despre albume sau EP-uri nou apărute, am promovat artiștii debutanți sau aflați la început de drum. Am prezentat documentare interesante despre diferitele culturi născute în jurul muzicii, am încercat să aflăm mai multe despre muzica techno în raport cu minimal, house, ambient, post-punk și alți hibrizi muzicali derivați de aici, să investigăm fenomenul de renaștere a casetei, ba chiar am încercat să aflăm o parte din istoria primei case de discuri românești, Electrecord.

O altă secțiune importantă lansată în prima parte a anului 2019 este podcastul Telekom Electronic Beats România, ajuns la 18 episoade. De-a lungul anului am stat de vorbă cu o parte din cei mai interesanți artiști români de pe scena locală.

Dacă ai deschis mai târziu televizorul, în secțiunea PODCAST îi găsești pe Alexandru Jijian, Karpov Not Kasparov, Rotopercutor, Filipp, That Couch Funk Collective, Nipple’s Delight, Romansoff, Fraga, Paul Popa, Ada Kaleh, Corp. (Admina, Cosima și Chlorys), Aleksa Alaska, Bogman, Intrepid Soul, Simina Oprescu, Ion Dumitrescu, Kosta și Victor Mihăilescu. Fiecare episod al podcastului nostru îl găsești și pe Mixcloud și Soundcloud.

Am continuat să spunem poveștile unora dintre cei mai importanți promoteri și organizatori de evenimente din România, a căror muncă ne fac viața mai frumoasă. Am încercat să aflăm mai multe despre diferitele fațete care constituie scena muzicii electronice, săpând în trecut.

Am scris despre ce se petrece în lumea mai mult sau mai puțin underground din România. Am vorbit cu artiști, promoteri sau operatori culturali din diferite zone ale țării: Iași (aici și aici), Cluj Napoca (aici, aici, aici și aici), Sibiu, Brașov sau Vama Veche.

Am participat la festivaluri atât din țară, cât și din afară. Ba chiar am scris despre moda de la festivaluri. Nu am putut fi chiar peste tot, dar am avut concursuri cu bilete la multe evenimente și festivaluri care au avut loc anul trecut peste tot prin țară. Dacă ai dat follow până acum contului nostru de Instagram, e posibil să te fi numărat printre câștigători. Dacă n-ai dat deja follow, poți să o faci chiar acum.

Mai mult decât atât, în luna iunie 2019 am organizat (împreună cu colegii din Germania) propriul Telekom Electronic Beats Festival, în clubul Expirat din București.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Timp de trei zile și nopți s-au perindat pe scena clubului (dar și pe terasă și în cadrul Platformei Wolff) artiști internaționali, trupe și DJi de calibru (români și străini), precum și un super târg de modă într-una din halele industriale din apropierea clubului.

În toamnă (august 2019) am avut propria scenă de muzică electronică în cadrul festivalului Fall In Love de la Mogoșoaia; timp de două nopți, au trecut pe la scena noastră unii dintre cei mai relevanți artiști români și străini de pe scena de muzică electronică de azi.

Pentru finalul anului am pregătit o serie de cinci clubnights care au avut loc pe parcursul lunii decembrie. Am început cu Brașov, am continuat cu Iași, apoi Timișoara, Cluj Napoca și București.

Pe tot parcursul anului am continuat să explorăm linia fină dintre underground și mainstream, ce e nișat și ce e comercial, și în ce măsură putem jongla cu aceste concepte în zilele noastre.

Am început să acordăm o mai mare atenție persoanelor care contribuie din umbră la artele spectacolului. Astfel, seria Oamenii invizibili prezintă profesioniști din domeniu, care ies mai rar în public, dar al căror aport în desfășurarea unui spectacol este esențial. Cu un focus atât pe latura profesională cât și pe cea personală, discuțiile cu oamenii din domeniu (Alex Mihuț, Dorel Naste și Faibo X) sunt trecute prin sita timpului și urmăresc o radiografie atât a dezvoltării lor profesionale cât și a industriei. Mai mult, am vorbit cu profesioniști din domeniu despre sisteme de sunet performante, precum Funktion One sau Void.

Muzica este probabil cel mai important limbaj de comunicare, o forță capabilă să lege subculturi, micro-comunități, dar și domenii artistice conexe, diferite.

Hai cu noi, aventura continuă!

Published March 13, 2020. Words by TEB Team.