Electronic Beats Romania
Stolen

Interviu: Liang Yi de la Stolen – noua față muzicală a Chinei

Din momentul în care producătorul din Berlin, Mark Reeder, mi-a povestit despre piesele și energia live a trupei chineze Stolen, am fost foarte curios de muzica electronică produsă în China.

Auzisem despre precedentul trupei Re-TROS care a făcut vâlvă în turneu alături de Depeche Mode în 2017. Cam în același timp, Mark lucra cu Stolen în Chengdu la un EP intitulat Why We Choose to Die in Berlin. Așa că trebuia să ascult niște Stolen și am găsit un album pe care l-au produs în 2015 în Taiwan, numit Loop, un disc cu un sound cinematic, puternic, de electrorock.

Liang Yi, liderul trupei, este un om foarte deschis și vorbăreț, sincer și entuziasmat de pasiunea sa pentru muzica și sunetele occidentale și modul în care acestea ajung doar la anumite generații de chinezi. Dragostea sa pentru trupe europene, britanice, americane și germane – precum Nine Inch Nails, David Lynch, Kraftwerk, Einsturzende Neubauten, Joy Division, New Order, Nils Frahm și Rammstein – este ca un motor care îi alimentează visele și îl ajută să-și compună sentimentele în piese hipnotice care te fură cu ritmul lor.

În timp ce scena de muzică underground a orașului Chengdu are multă muzică trap care captivează pasiunea multor adolescenți și tineri chinezi, există și scena de indie rock din oraș, din jurul unor trupe precum Stolen, Hiperson și The Hormones, precum și o mișcare de underground techno prin casa de discuri DIY atmen și o scenă vibrantă în jurul unor cluburi ca Little Bar sau NU Space.

Am vorbit cu Liang despre turneul Stolen de anul trecut din Europa cu New Order și albumul lansat la casa de discuri berlineză MFS, Fragment. De asemenea, am povestit despre filme horror, videoclipurile trupei și proiecțiile live, despre cultura SF chineză și chiar ne-a făcut o mică listă cu ceea ce a ascultat în ultima vreme.

Liang Yi
Liang Yi

Gătitul e activitatea care ne unește cel mai mult, după muzică. (…) Muzica aduce culturile noastre împreună și asta este super captivant.

Cum se simte să fii parte din familia casei de discuri MFS Berlin?

Te simți incredibil de fericit când cineva dintr-o lume îndepărtată este dispus să muncească din greu pentru creația ta. A fi o trupă dintr-o țară foarte mare și ciudată precum China și a obține atenția unei case de discuri cool precum MFS Berlin este o experiență magică și minunată.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Felicitări pentru uimitorul album Fragment! Poți, te rugăm, să împărtășești cu noi procesul de creație? Cum a ieșit piesa „Chaos”?

Mulțumim pentru laudele pentru Fragment și da, „Chaos” descrie bine noua noastră direcție ca sunet. Mă bucur foarte mult să aud că vă place. Începutul fiecărei piese pe care o creăm pleacă de fapt de la un sentiment sau o emoție pe care o simt. Ascultăm mereu împreună câteva cântece care ne motivează, care ne pun în dispoziția potrivită și apoi alegem ideile pe care vrem să le dezvoltăm.

Când va fi un dezacord cu privire la ceva, vom restabili efectul diferitelor opinii și vom încerca să facem comparații și o selecție. Aceasta este partea când suntem mai raționali, atunci când facem muzică. Odată ce cineva cântă ceva care ne prinde pe toți și ne inspiră unanim, pur și simplu mergem la unison.

Ești fan al filmelor horror? Sau cântecul vostru Vampire Lovers e doar o metaforă?

Da, sunt un mare fan al filmelor horror. Mă interesează foarte mult filmele ciudate și înfricoșătoare, așa că acest subiect a fost ceva cu care mă pot identifica cu ușurință. Într-un fel, Vampire Lovers este poate o metaforă despre modul în care viața ta se poate scurge și îți poate manipula gândurile chiar și atunci când nu dorești acest lucru, la fel ca atracția unui vampir.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Îmi plac videoclipurile voastre, la piese ca „Enter the Gap” și proiecțiile live Stolen. Cine este Formol, artistul cu care lucrați?

Formol este VJ, directorul nostru artistic și controlorul vizual al trupei noastre. El a făcut designul pentru coperta noastră de album și vizualurile care sunt unitare și fac parte dintr-o narativă. Datorită lui am susținut și primul nostru concert Stolen, în micul său bistro din Chengdu. A colaborat cu trupa aproape de la început și este, de asemenea, un membru important și integrant al trupei. El repetă cu noi și discutăm despre designul vizual împreună, dar el finisează mereu aceste imagini în mod independent și avem încredere în el că va face întotdeauna o treabă grozavă.

După primul nostru concert al turneului New Order de la Praga, Bernard Sumner – liderul trupei – a fost atât de impresionat de imaginile unice ale Formol, încât l-a invitat să creeze imagini pentru melodia lor „Fine Time”, deoarece nu aveau un videoclip pentru asta. La început a primit doar 30 de minute, în care să pregătească imaginile, iar apoi, la fiecare concert din tur a fost VJ-ul lor pentru piesă. În fiecare zi în timpul călătoriei, el lucra să îmbunătățească vizualurile noastre și cel pentru „Fine Time”.

Trupa Stolen
Trupa Stolen

Protecția mediului nu ține de o frontieră națională. Indiferent de unde provii sau care este mediul tău politic, ar trebui să începi să acorzi întotdeauna atenție mediului încojurător și ecologiei. (…) Ar trebui să renunțăm la acele idei egoiste și să ne îngrijim și să ne protejăm planeta, altfel generațiile viitoare vor suferi de pe urma iresponsabilității noastre.

 Ați testat idei noi și cântece noi în turneu?

Am început să scriem câteva piese noi chiar înainte de a începe acest turneu european, iar acum, după turneu, cred că vom începe cu adevărat să lucrăm la piese noi pentru următorul nostru album.

Ce ți-a plăcut cel mai mult să faci în timpul tău liber de la repetiții și turnee în UE? 

Suntem cu toții genul de oameni cărora ne place să rămânem în spațiul nostru și să participăm mereu la activități muzicale, la petreceri și concerte. De altfel, suntem interesați și de artă, de video și de modă. Niciunul dintre noi nu este dependent de cumpărături. Ne place să gătim și să mâncăm împreună, mai ales mâncare chinezească picantă. Cred că gătitul e activitatea care ne unește cel mai mult, după muzică.

Crezi că oamenii formează relații mai puternice datorită muzicii și culturii în Berlin și Europa?

Da, așa cred! Berlinul ne-a unit pe toți într-un fel. În timpul turneului, am văzut cum oamenii doreau să ne împărtășească păreri sau să discute despre muzică și artă cu noi. Ne-am făcut mulți prieteni noi și am câștigat și noi fani Stolen. Am putut să le arătăm o latură a Chinei pe care ei nu o conștientizau că există. A fost o experiență foarte plăcută. De asemenea, putem vedea entuziasmul fanilor muzicali care descopereau sunetul noilor noastre compoziții muzicale. Acest lucru a fost important și pentru noi, pentru că știm cât de mult a vrut Mark să prezinte noua față muzicală a Chinei audiențelor europene și să ne pună la același nivel cu muzicienii occidentali. Muzica aduce culturile noastre împreună și asta este super captivant.

Ai văzut filmul Wandering Earth? Muzica voastră ar fi sunat excelent pe coloana sonoră. Vouă ce fel de filme vă plac?

Da, am văzut filmul. Sincer, nu mi se pare un film foarte bun, dar este mai degrabă un început bun pentru genul științifico-fantastic chinez. Îmi place totuși povestea, iar scriitorul Liu CiXin este unul dintre scriitorii mei de SF preferați; The Three Body Problem e o carte grozavă. Ne plac filmele SF sau horror și lucrările regizorilor cu idei și ciudați unici precum David Lynch, Jean-Pierre Genet și Mr. Oizo.

Pe Fragment abordați și problemele sociale și de mediu puternice cu care ne confruntăm în lume. Sunt câteva gânduri și viziuni și despre viitor. Ați lucrat vreodată cu o asociație care are grijă de planetă?

Din păcate, nu, dar ne dorim și ce pot să spun este că protecția mediului nu ține de o frontieră națională. Indiferent de unde provii sau care este mediul tău politic, ar trebui să începi să acorzi întotdeauna atenție mediului încojurător și ecologiei, cât mai curând posibil. Aceasta este cea mai dificilă problemă pentru majoritatea ființelor umane. Ar trebui să renunțăm la acele idei egoiste și să ne îngrijim și să ne protejăm planeta, altfel generațiile viitoare vor suferi de pe urma iresponsabilității noastre.

Trupa Stolen
Trupa Stolen

Este foarte interesant că albumul Unknown Pleasures de la Joy Division e cel mai bine vândut LP din 2019, nu? Care sunt melodiile tale preferate și când l-ai ascultat pentru prima dată?

Melodiile mele preferate sunt Shadowplay and Disorder. Prima dată când am auzit auzit albumul a fost în adolescență. Am fost imediat captivat de piesa She’s Lost Control.

Cum a fost turneul Stolen cu New Order? 

Pentru mine, cele mai emoționante două spectacole au fost Munchen și Amsterdam. Aleg concertul din Munchen, pentru că a fost prima dată când am cântat într-o sală de concerte de muzică clasică, cu scaune din pluș. Cu toții ne-am așezat în culise înainte de spectacol și eram foarte îngrijorați, pentru că am simțit că sunetul este foarte mare și dominator, dar când am urcat pe scenă, am văzut că locul este plin și oamenii au absorbit sunetul masiv. Așadar, când toată lumea s-a ridicat aplaudând la ovație în picioare, am fost foarte emoționați și încântați. În mod anormal pentru trupa din deschidere am facut bis. Până și echipa New Order a fost surprinsă, au spus că nu au văzut niciodată asta la o trupă din deschidere.

Celălalt concert, la Amsterdam a fost cel mai mare concert al turneului. Întrucțt a făcut parte din ADE, a fost și un concert foarte important în industria muzicală. Singura problemă cu acest concert a fost că în momentul în care Fangde, chitaristul nostru începuse să-și cânte solo-ul, masa de mixaj s-a prăbușit și întregul loc nu a mai avut sunet. A fost o defecțiune a echipamentului, afară pe hol, sistemul de sunet era mort, dar am continuat să cântăm. Nu am avut curent aproape 40 de secunde, dar nu am oprit show-ul, iar fanii au apreciat asta și au început să aplaude, să interacționeze cu noi. Așa că atunci când sunetul a revenit în cele din urmă, s-a auzit un țipăt imens de bucurie și le-am putut simți ușurarea și energia; cred că s-au bucurat de impactul palpitant al acestui accident subit. În acel moment am simțit cu adevărat că ne-am conectat cu publicul! De asemenea, a fost un moment de neuitat.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Cum a fost concertul special MFS de la Berlin cu Stolen, Valerie Renay, Zachery Allan Starkey și DJ seturile BB Deng și Acid Gold aka Jonny Tiernan?

Ne-a plăcut foarte mult spectacolul din noaptea aceea. Ne-am simțit ca și cum ne-am întoarce acasă, mica locație a fost ca la începuturile trupei noastre și ne-a plăcut mult atmosfera. Am fost surprinși de toți artiștii din acea noapte și le suntem foarte recunoscători pentru faptul că au susținut trupa noastră estică necunoscută.

Ne poți face, te rugăm, un faceți playlist cu câteva dintre melodiile tale preferate? 

Da, playlistul meu actual este:

  1. Hand Covers Bruise — Trent Reznor
  2. To Thomas — Nils Frahm
  3. PUPPE — Rammstein
  4. Caravan — Jimi Tenor
  5. Butterfly Prowler — Clark
  6. I’m Waiting Here — David Lynch
  7. Sabrina — Einsturzende Neubauten
  8. The Barrel — Aldous Harding
  9. 黑色梦中 — 窦唯
  10. New Order – The Game (Mark Reeder Spielt Mit Version)

Published January 14, 2020. Words by Andrei Bucureci.