Electronic Beats Romania
Kenny Larkin

Interviu: Kenny Larkin – afro-futurism, emoție și suflet

Kenny Larkin este unul din artiștii americani care vor mixa la scena Telekom Electronic Beats din cadrul festivalului Fall In Love, ce va avea loc la finalul lunii august la Palatul Mogoșoaia, lângă București.

Larkin este unul din artiștii care au format cel de-al doilea val de Detroit techno în anii ’90, alături de alte nume grele, precum Jeff Mills sau Carl Craig. Dacă vorbim despre începuturile acestui subgen muzical, trebuie menționați și Juan Atkins, Eddie Fowlkes, Kevin Saunderson, Blake Baxter, Drexciya, Mike Banks și alții.

„Diferența dintre Detroit techno și variantele europenizate ține de modul în care funcționează mai direct interfața dintre funk și futurism”, spunea jurnalistul Mike Shallcross în lucrearea sa „From Detroit To Deep Space” din revista The Wire (numărul 161 publicat în iulie 1997).

Deși Kenny Larkin este adesea asociat cu Detroit techno, artistul spune că nu prea mai ține legătura cu scena din Detroit, întrucât s-a mutat în Los Angeles la vârsta de 33 de ani (acum are 51 de ani).

S-a născut în 1968 și a crescut în Detroit, dar nu a participat la primii ani ai Detroit techno-ului, deoarece lucra în armată. La întoarcerea sa, a început să producă, influențat de Juan Atkins și Derrick May, precum și de scena muzicală din Chicago. De-a lungul timpului, din punct de vedere al vânzărilor, discurile sale au fost primite cu mai mare succes în Europa decât în Statele Unite.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Povestea muzicală a lui Larkin începe la începutul anilor ’90, atunci când a lansat o serie de discuri la casele de discuri Plus 8 Records (fondată de Richie Hawtin și John Aquaviva), urmată de Transmat (labelul lui Derrick May), R&S Records, Peacefrog Records, KMS, Warp Records, Planet E (al lui Carl Craig), Rush Hour Recordings și Be As One Imprint.

În 1992, Larkin și-a fondat propria casă de discuri, Art Of Dance, unde a lansat o bună parte din EP-urile și albumele sale, atât sub numele său, cât și sub pseudonimul Dark Comedy, sub care a lansat două albume și câteva EP-uri. Numele pseudonimului vine și de la faptul că în 2000 a început să lucreze ca și comediant de stand up.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

După o pauză de câțiva ani, labelul a fost relansat recent, iar pentru perioada următoare se anunță multe noutăți. „Intenționez să lansez multă muzică nouă, bună, atât eu singur, cât și împreună cu fratele meu Kelvin.”

Foto: Kenny Larkin Facebook Page

În cadrul unui interviu recent, Kenny Larkin ne povestește că a luat o scurtă pauză de la turneele lungi și obositoare, pentru a se concentra pe producția muzicală în studioul pe care îl are în LA. „Există multă muzică ce va apărea în perioada următoare, prea multă pentru a menționa totul aici. Începând cu finalul verii vor apărea periodic noi discuri.”

La fel ca mulți dintre predecesorii săi din Detroit techno, Kenny Larkin a fost influențat de jazz, încă din adolescență. Ascultă în continuare cu interes (ori de câte ori se poate) tot ce e nou în jazz, precum și discuri care l-au marcat de-a lungul timpului.

„Pentru mine, cel mai important lucru ca artist este integritatea”, spune Larkin. „Iubesc ceea ce fac. Nu am vrut și în continuare nu vreau să lansez ceva care se va pierde după câteva luni; ca să fiu mulțumit de muzica mea, trebuie să treacă testul timpului și să fiu sigur că nu va fi uitată după câteva zile, sau luni.” În câteva cuvinte, Larkin își descrie muzica drept o fuziune de „emoție, suflet și care să stârnească sentimente puternice”.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Deși este prezent pe scena muzicii electronice internaționale de peste trei decenii, artistul american nu prea vede cu ochi buni climatul contemporan. „Scena…nu cred că se îndreaptă în nicio direcție scena, la ora actuală. Genul în sine este aici ca să dăinuie, dar nu îmi place direcția în care o ia acum. Cred că social media a schimbat în rău industria asta; multă lume ajunge astăzi în fruntea clasamentelor, în fruntea scenei, doar datorită aparențelor și nu neapărat pentru abilitățile pe care le dețin ca DJi”.

Ca american, Larkin ne mărturisește că urăște politica, ținând cont de climatul politic actual din Statele Unite ale Americii. „Nu cred că muzica electronică ar trebui să fie politică, sau mai politică decât a fost până acum. De ce ar fi? La urma urmei, poți folosi muzica după bunul tău plac, dar în principal muzica a fost și este făcută pentru a aduce oamenii împreună, oameni de pe tot globul. Politica e un cuvânt foarte funky zilele acestea și vine cu un concept dificil de integrat, pe care prefer să-l evit, mai ales ca cetățean american”.

Kenny Larkin
Kenny Larkin

Kenny Larkin a rămas la fel de activ din punct de vedere al DJing-ului. Este preocupat în continuare de tot ce e nou în muzica electronică, dar își păstrează „armele secrete” care au dăinuit timpului și care sunt la fel de actuale astăzi, la fel ca în momentul în care au fost produse. Este unul din cei mai importanți actori ai muzicii electronice, iar muzica sa rămasă moștenire este ascultată și apreciată atât de către noile generații de melomani, cât și de „veteranii” genului.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Nu îl rata pe Kenny Larkin la scena Telekom Electronic Beats din cadrul festivalului Fall In Love, ce va avea loc la finalul lunii august la Palatul Mogoșoaia, lângă București. Pregătește-te să te (re)întâlnești cu peste 20 dintre cei mai reprezentativi artiști de muzică electronică (atât de pe scena americană, cât și din cea europeană), artiști care au fost de-a lungul timpului adevărați piloni de susținere ai scenei muzicale electronice, atât de vibrante în zilele noastre.

Alături de Kenny Larkin vor mai mixa (sau performa live, după caz) Omar S, Lil Louis, Idriss D, Burnt Friedman (live), Claro Intelecto (live), Ambiq (live) și mulți alții. Iar asta nu e tot. Programul muzical este completat de o serie de artiști români reprezentativi pe scena alternativă locală de muzică electronică, dar totodată integrată în cea internațională, cu succes: Ada Kaleh, Borusiade, Corp. showcase (Admina, Chlorys și Cosima), Cosmin TRG, Dragutesku, EllieN, Faster, Jay Bliss, JB, Khidja, Kosmogonik (live), Paul Popa șiRhadoo.

Află line up-ul complet al scenei noastre, aici. Bilete găsești pe bilete.ro.

Kenny Larkin
Kenny Larkin

Published August 22, 2019. Words by TEB Team.