Electronic Beats Romania
Volvox

Interviu: Volvox, cyber-techno feminin cu aromă de Brazilia

Volvox este Ariana Paoletti, o artistă parte din colectivul american Discwoman, născută în Sao Paolo și crescută în Brooklyn, New York.

Platforma Discwoman a fost înființată în 2014 de către Frankie Decaiza Hutchinson, Christine Tran și Emma Burgess-Olson aka Umfang, cu scopul asumat de a promova artistele din scena internațională a muzicii electronice care sunt subreprezentate.

În cei cinci ani de activitate, Discwoman a câștigat un renume masiv și a reușit să-și impună întreg rosterul în cadrul unora din cele mai mari festivaluri de muzică electronică din întreaga lume, dar și în cluburi de profil de dimensiuni mici și/sau mijlocii.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Ariana Paoletti este în prezent o forță dominantă pe scena de club din New York. Activează ca DJ și event promoter din 2006, iar în tot acest timp a împărțit pupitrul cu nume importante de pe scena techno globală, precum The Black Madonna, Marcel Dettmann, DVS1, The Hacker, Legowelt, Mike Servito și alții.

Foto de Keyi Studio
Foto de Keyi Studio

Învăț zilnic cum să-mi organizez mai bine timpul, să am grijă de mine și de corpul meu.

„Părinții mei nu au fost muzicieni, dar de când mă știu se asculta multă muzică la mine în casă”, spune Ariana. „Tatăl meu e brazilian, așa că am crescut cu multă bossa nova și muzică clasică braziliană, pe care tata obișnuia să o asculte seara, când se întorcea de la muncă. Tot prin tata am descoperit The Beatles, am ascultat toate albumele lor; a mai avut o perioadă când am ascultat toate albumele de la B-52. Pe la jumătatea anilor ’90, posturile de radio americane difuzau multe hit-uri dance. Așa am ajuns să descopăr muzică de la Paula Abdul, Madonna, CeCe Peniston și altele”, povestește Ariana.

Atunci când era în școala primară, dar și mai târziu, în gimnaziu, Ariana cânta în corul școlii, unde a și învățat să citească de pe portativ compoziții muzicale. Totodată, făcea parte și din formația școlii. „Întotdeauna am fost foarte entuziasmată să când și să fiu implicată în orice ține de sunet.”

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

În 1992, tatăl ei i-a cumpărat primul CD player, însoțit de o compilație CD pe care era inclusă piesa G-Spot Tornado de la Frank Zappa, „o demență free jazz și electronică”, cum își amintește Ariana. „Era așa de rapidă și suna așa de ciudat, încât mi-a captat instant imaginația. Părinții îmi spun că obișnuiam să cânt piesa asta întruna, până îi înnebuneam!”

Întrucât era născută în Brazilia, familia ei mergea acolo anual, pentru a-și vizita rudele. „Am fost familiarizată cu Sao Paulo de mică, dar nu am avut niciodată prieteni brazilieni până acum câțiva ani, când am cunoscut-o pe DJ Amanda Mussi. Ne-am conectat imediat și ne-am ajutat reciproc de atunci. Ea este cea care m-a conectat la scena underground braziliană, de altfel o scenă atât de vibrantă și specială! Pentru mine e ca un proces de purificare să mă pot conecta cu tot ce ține de cultura braziliană,  căci e în continuare o parte din mine, chiar dacă m-am îndepărtat mai mult de ea”, povestește Ariana.

Ariana își amintește că în timpul facultății, în Boston, obișnuia să iasă chiar și de trei ori pe săptămână într-un club local goth/fetish, pe nume Manray. „Întotdeauna îi sâcâiam pe DJi să pună vreo piesă anume, și am început să mă gândesc dacă nu aș putea să mă descurc mai bine decât ei la butoane. Am avut noroc de o gașcă de prieteni care m-au susținut, care s-au organizat să-mi cumpere primele scule de DJ – o consolă Numark CD Mix 2 – și care mi-au aranjat și primele show-uri live.

Iar de la primele show-uri intime, între prieteni, la gig-uri în fața a sute de oameni, nu a fost decât un pas. Momentan, Ariana are un program foarte încărcat de gig-uri, pe lângă cele două rezidențe din New York, pe care le are de câțiva ani buni deja. Jack Dept. la Bossa Nova Civic Club este o petrecere intimă, lunară, care promovează acid house și electro, și unde pun muzică mulți DJi la început de drum de pe scena muzicală americană și dimprejur. A doua rezidență, Unter, este o serie de petreceri techno cu o audiență diversă, preponderent queer, plină de talente.

foto: earth-agency.com

„Turneele sunt destul de obositoare, dar învăț pe zi ce trece cum să devin din ce în ce mai bună în a-mi organiza timpul, a avea grijă de mine și de corpul meu”, spune Volvox.

„Sunt foarte recunoscătoare că primesc tot mai multe cereri de gig-uri, ceea ce mă ajută să mă gândesc mai bine la oamenii pentru care pun muzică. Mă motivează foarte mult să sap după muzică nouă, să pun piese pe care nimeni altcineva nu le pune și să promovez artiști debutanți, aflați la început de drum”.

Apropo de asta, Volvox ne mărturisește că momentan apreciază producțiile semnate de Kloves. „Are multe piese foarte bune, pe care le pun în seturile mele oricât de des se poate.” O altă descoperire recentă este Overland din Vancouver, al cărei disc lansat recent la casa de discuri Naive a lui Violet trebuie ascultat numaidecât.

Pe lângă acestea, Volvox are și propria casă de discuri, intitulată tot Jack Dept., împreună cu DJ-ul și producătorul John Barera. Până acum casa de discuri are 11 titluri în catalog, toate disponibile pe bandcamp. Momentan, Jack Dept se pregătește să scoată o serie de discuri noi, după o pauză de câteva luni.

Înainte de a deveni DJ cu statut full time, Ariana a lucrat în lumea modei, domeniu de care încă se simte legată și acum. „Sunt foarte atentă și implicată atunci când trebuie realizate sesiuni foto pentru presă. Totodată, mă ocup și de design-ul flyerelor pentru evenimentele organizate sub Jack Dept., precum și coperțile discurilor apărute la casa de discuri, care includ fotografii realizate de mine.”

Întrebată despre politicile din jurul scenei internaționale techno, Volvox consideră că da, „muzica techno este politică. Misiunea mea și a colegelor cu care lucrez este să promovăm pe cât posibil scena feminină a muzicii electronice, artiștii și artistele queer, precum și persoanele de culoare.”

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Legat de propriul său nume de artist, Ariana spune că s-a inspirat în timp ce studia știința în facultate. Volvox este o alge care există doar sub forma unei colonii (celule individuale existente ca grup de supraviețuire). Fiind o formă de viață bazată pe plante, aceste microorganisme se mișcă mereu spre lumină, iar mișcarea lor este descrisă de oamenii de știință drept „dans”. „Aceste metafore au rezonat cu mine și mi-a plăcut, de asemenea, faptul că numele sună foarte futurist, în timp ce, de fapt, este din natură.”

Pentru Volvox urmează o vară încărcată, cu gig-uri în cadrul unor festivaluri internaționale precum Nuits Sonores, Junction 2 Festival, Pukkelpop, Milkshake Festival, Whole United Queer Festival.

Până atunci, o poți vedea și asculta pe Volvox pe 15 iunie la Telekom Electronic Beats Festival, în cadrul showcase-ului Discwoman, alături de Akua, VTSS și Umfang.

Bilete găsești aici.

Published May 24, 2019. Words by Dragoș Rusu, photos by Keyi Studio.