Electronic Beats Romania
Culture

Klockworks - techno de Berlin în viziunea lui Ben Klock

Ben Klock

Activă din 2006, casa de discuri Klockworks a DJ-ului și producătorului berlinez Ben Klock scoate pe bandă rulantă, în mod constant și cu încredere, discuri techno cu care să-ți umpli timpul și urechile.

Techno de Berlin sau Berlin techno: pe cât de siropos sună, pe atât de adevărată pare a fi această sintagmă. Parțial, pentru că – deși s-a născut în Detroit – muzica techno (sau ceea ce înțelegem noi, europenii, prin techno) pare să se desfășoare cel mai natural în zilele noastre în Berlin, în sanctuare precum Berghain. Dar și pentru că o parte semnificativă din producătorii sau DJii de pe scena internațională locuiesc aici sau și-au dezvoltat legături strânse cu orașul și comunitățile din jur.

Cu toate acestea, techno-ul de Berlin nu reflectă exclusiv vreo anume apartenență geografică. La fel ca și precursorul său Detroit techno, de-a lungul timpului a ajuns să dezvolte o serie de particularități atât în estetica sunetului, cât și în ceea ce își propune să transmită. După explozia dintre 2005 și 2010 prin care s-a emancipat acest nou tip de techno, industria muzicală i-a rezervat un loc (și un statut) aparte.

La baza acestui techno berlinez au stat artiști precum Ben Klock, Marcel Dettmann, Nick Hoppner, James Ruskin, Luke Slater, DVS1, Ryan Elliott, Len Faki, Marcel Fengler, Etapp Kyle, Heiko Laux și alții.

Acești agenți ai schimbării au „colonizat” techno-ul american din Detroit, inițiat de către Derrick May, Kevin Saunderson, Juan Atkins, Jeff Mills și alții. Probabil de asta e nevoie să mai apară și în 2019 filme documentare care să urmărească geneza muzicii techno și care să nu ne facă vreodată să uităm că techno-ul vine din State. Această axă fascinantă Detroit-Berlin a avut întotdeauna un efect pozitiv asupra scenei și industriei muzicale.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Una din persoanele care au fost în primul rând în explozia hype-ului techno berlinez a fost Ben Klock. După toate calculele, explozia pare să se fi produs undeva între 2008 și 2009, când Berghain a ajuns pe primul loc în topul DJ Mag al cluburilor din întreaga lume, după ce cu un an în urmă ocupa poziția 20.

Labelul Klockworks a fost fondat în 2006 și inaugurat cu o serie de patru discuri omonime produse de Ben Klock. Ulterior, familia Klockworks s-a extins și a făcut loc și altor artiști, iar seria de discuri cu același nume a continuat și ea și a ajuns în decembrie 2018 la 23 de release-uri.

Klockworks înseamnă astăzi un roster puternic de artiști, ce include Etapp Kyle, Jon Hester, Adam Craft, Sterac, Ben Klock, DVS1, Trevino, Dax J, Heiko Laux, Jay Clarke, The Advent și alții.

Iată câteva discuri esențiale de la Klockworks, pe care trebuie să le asculți măcar o dată.

 

DVS1 ‎- Klockworks 05 (2009)

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Primele patru release-uri din seria Klockworks sunt produse de Ben Klock și sună ca și cum ar fi neterminate. Poate că și-a păstrat cele mai bune release-uri pentru Ostgut Ton, întrucât e o mare diferență în estetica sunetului între discurile scoase la cele două labeluri. Odată cu intervenția lui DVS1 de la al cincilea release Klockworks, pare că sound-ul care ulterior avea să explodeze, începea deja să prindă un contur aparte, să ia o anumită direcție.

Rod – Klockworks 07 (2011)

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Rod este un producător de techno din Olanda care, înainte de toate, are un nume foarte lung: Benny Rodrigues Alves Fortes Monteiro. În mod accidental și inevitabil, EP-ul său descrie cel mai bine axa Berlin-Detroit, prin influențele venite din partea lui Robert Hood.

Etapp Kyle ‎- Klockworks 10 (2013)

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Un EP frumos de la început la sfârșit, Etapp Kyle șlefuiește de-a lungul a patru piese un techno cu un pic de sentiment în el.

Sterac ‎- Klockworks 12 (2014)

https://www.youtube.com/watch?v=hIl2hd_piyo

Legendarul producător Steve Rachmad este activ pe scena techno încă din 1994, iar acest EP scos sub alias-ul Sterac nu dezamăgește deloc. Dans, suspans, acțiune.

Jay Clarke – Klockworks 18 (2016)

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Trei piese perfecte pentru dance-floor, fie acesta în club sau la tine-n apartament.

VA – Klockworks 20 (2017)

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Compilațiile various artists sunt întodeauna o oportunitate grozavă pentru a descoperi artiști noi sau piese ascunse, produse de artiști consacrați camuflați în aliasuri menite să te pună în dificultate. 20 de release-uri Klockworks sunt celebrate pe această compilație ce include 20 de piese, împărțite atât în format digital, cât și în 3 release-uri în format dublu vinil.

Loading...