Electronic Beats Romania
Leo Betzl Trio

Interviu cu Leo Betzl Trio: de la muzică jazz la minimal techno

Leo Betz Trio sunt o apariție aproape unică și extrem de surprinzătoare în peisajul muzicii electronice. Experimentează stilul techno jazz, făcut analog, live.

Sunt un grup din Germania format din muzicienii Leo Betzl (pian), Maximilian Hirning (bass) și Sebastian Wolfgruber (tobe/percuție), care explorează o zonă de experimentare în variantă acustică: fără sintetizator, fără computer, doar cu ajutorul pianului, al contrabasului și percuției.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Grupul are și o afinitate dovedită pentru improvizație: fragemente de pian în care corzile sunt atinse cu pană de chitară, solo-uri la tobe care se folosesc de toate dimensiunile sale: de la cele mai subtile și line sunete, până la cele mai dure.

Frontman-ul Leo Betzl se folosește de un microfon doar pentru efectele speciale create cu degetele, iar basul aduce uneori în scenă elemente din muzica indiană sacră.

În avansul concertului pe care îl vor susține în cadrul festivalului Smida Jazz din comuna Beliș, județul Cluj, în mijlocul Parcului Natural Apuseni, Leo Betzl Trio ne-au acordat un interviu în care vorbesc despre traiectoria lor muzicală, cum au format acest proiect, ce înseamnă pentru ei improvizație și multe altele.

Și că tot suntem la capitolul Smida Jazz Festival, înainte de a-i cunoaște mai bine pe Leo Betzl Trio, organizatorii au anunțat recent o serie de activități de care poți să te bucuri ca participant, pe lângă muzică.

Astfel, programul include un workshop de fotografie, o competiție de alergare montană care se desfășoară în Parcul Natural Apuseni, vizite la Peștera Pepii, un club de lectură cu Victor Miron, workshop de terarii și obiecte din sticlă, workshop de creație artistică de Nurainto Studio, yoga cu Mudra, workshop de pictură pe lemn cu Wild Transylvania, jam session și workshop de instrumente muzicale de MusicHub, atelier de scriere creativă cu Marius Chivu, tururi ghicate cu bicicleta sau cu caiacele, o discuție liberă despre rolul muzicii în viața de zi cu zi alături de muzicologul Beatrice Iordache și altele. Pentru lista completă de activități, vizitează site-ul festivalului.

Salut! Cum s-a format trio-ul vostru?

Salut. Am înființat acest proiect în anul 2013, pe vremea când toți trei studiam la Universitatea de muzică și arte performative din Munich. Am început să cântăm împreună, sub formă de jamming; suna bine, așa că am continuat să cântăm.

Ce background muzical aveți?

Leo vine din muzica rock clasic, Sebastian vine din reggae și Maxi din muzică clasică și alternativă. Am descoperit că avem o pasiune și o dragoste comună pentru jazz și muzică improvizată, așa că am început să studiem asta.

Cum v-ați întâlnit?

Ne-am cunoscut în cadrul unui workshop din Burghausen, în cadrul primului semestru. Putem să o numim dragoste (muzicală) la prima vedere.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Cum ați ajuns la acest sound techno, ca trupă?

Acest proiect este într-adevăr o călătorie muzicală. Am început ca un trio care cântă la pian în mare parte standarde de jazz. Apoi am cântat în 2016 la Levitation originalele lui Leo, iar în 2018, la Way up in the Blue, Maxi a dezvoltat programul techno. Toate piesele techno sunt produse în Abelton și apoi recompuse pe instrumentele noastre analog: pian, bass și tobe.

Ce influențe aveți din muzica electronică?

Printre artiștii care ne-au influențat în mod radical se numără Stimming, Recondite, Ben Klock, Kollektiv Turmstrasse, Dawn of Midi, printre alții.

Să cânți liber e unul din elementele cheie atunci când ești muzician. Este cea mai intensă și pură cale în care poți (și trebuie) să ajungi atunci când faci muzică.

Veniți dintr-un background de jazz. Ce părere aveți despre scena actuală de jazz din Europa?

Din experiența noastră, scena actuală de jazz din Europa este super vie și diversă. De asemenea, în zilele noastre se dizolvă granițele a ceea ce numim muzică jazz. Există sute de genuri muzicale din care poți învăța să improvizezi și pe care le poți accesa cu ușurință astăzi.

Ați cântat în Statele Unite ale Americii? Cum vi se pare scena muzicală de acolo, față de cea din Europa?

Nu am cântat în State sub proiectul actual – Leo Betzl Trio – dar intenționăm să facem asta în viitorul apropiat; poate în următorii ani. Personal, credem că Europa este mai deschisă către concepte și moduri noi de a cânta jazz în zilele noastre, din punctul de vedere al muzicienilor și al audienței.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Ce părere aveți despre scena actuală de free-jazz?

Să cânți liber e unul din elementele cheie atunci când ești muzician. Cel puțin asta considerăm noi. Este cea mai intensă și pură cale în care poți (și trebuie) să ajungi atunci când faci muzică.

Ce înseamnă improvizația, pentru voi, ca artiști?

Pentru noi, improvizația este cel mai important lucru atunci când faci muzică. Prin improvizație poți dezvolta diferite modalități complexe de a face muzică și poți ajunge la structuri sonice extrem de complexe. Este ceea ce face muzica să fie umană.

În setul nostru techno, fiecare piesă are un „solo”. Încercăm întotdeauna să găsim modalități prin care să nu cântăm solo-uri convenționale peste beat-uri techno, ci să adaptăm pe cât posibil muzicalitatea noului gen și propriile sale reguli determinante și limbaje sonice.

La ce să ne așteptăm de la Leo Betzl Trio în cadrul Smida Jazz Festival? 

Un set techno energic cântat de un trio care a început cu pianul.

Programul complet al festivalului, precum și orice alte informații care te-ar putea interesa sunt disponibile pe smidajazz.ro.

Published August 12, 2019. Words by TEB Team.