Telekom Electronic Beats România a împlinit un an de existență
Timpul trece repede, dar asta știm deja cu toții. Se spune că primul an e cel mai greu, iar noi tocmai am spart gheața în acest sens.
Fix în urmă cu un an, pe 13 martie 2018 (într-o zi de marți), în ungherele internetului românesc se strecura discret versiunea în limba română a publicației online Telekom Electronic Beats.
Se întâmplă multe într-un an; de la evenimente singulare în cluburi mici, medii sau mari, la festivaluri de toate tipurile, cu tot felul de muzică bună, pentru toată lumea.
În primul an de TEB am cunoscut trupe sau artiști care au cântat în premieră în România, altele care au revenit la cererea publicului, am ascultat zeci de albume și discuri lansate de artiști români, în tot felul de variante, remixuri, am văzut expoziții de artă contemporană, filme documentare incisive, artă stradală (unde am și contribuit), proiecte curatoriale curajoase, menite să deschidă minți și orizonturi, aplicații interactive prin care să înțelegem mai bine lumea în care trăim și legăturile pe care le putem crea cu muzica, instalații vizuale inedite, colaborări spectaculoase între artiști din arii muzicale diferite, workshop-uri interactive prin care să înțelegem mai bine rolul unui DJ, concerte care ne-au lăsat cu gura căscată.
Am identificat o infrastructură a scenei locale din ce în ce mai eficientă și, în general, o atitudine pozitivă și optimistă asupra unei scene muzicale în creștere, în permanentă evoluție, care prinde rădăcini din ce în ce mai adânci și oferă diversitate pe toate planurile culturale.
Pe parcursul primului an de TEB România, am fost prezenți la cât mai multe festivaluri posibile, atât din București, cât și din restul țării. Am scris impresii la cald de la evenimente, am făcut poze, am filmat, am intervievat artiști și trupe care ne-au impresionat și care considerăm că au ceva de spus în lumea muzicii. Am participat la târguri de discuri.
Am recenzat albume, am susținut pe cât posibil artiștii debutanți sau aflați la început de drum și care constituie noul val de artiști români, am încercat să aflăm mai multe despre muzica techno în raport cu minimal, house și alți hibrizi muzicali derivați de aici, să investigăm jazz-ul românesc și muzica electronică românească făcută de predecesorii noștri din perioada regimului comunist.
Am acordat atenție punk-ului românesc și trupelor tinere care au ceva de spus, am încercat să deconstruim mitul DJ-ului, am explorat palete muzicale din România care au rămas pierdute în negura timpului, am scos măștile artiștilor cunoscuți.
În primul an de TEB România am călătorit prin toată țara cu scopul de a radiografia și documenta evenimentele relevante din România, de la munte la mare, de pe străzile prăfuite ale Bucureștiului pe ulițele din Bonțida, de la citadele spectaculoase la pădurile umbrite din județul Covasna, de la muzee la cluburi și biserici, de la terase de pe rooftop-uri și mansarde însorite la buncăre întunecate și saline.
Am spus povestea unora dintre cei mai importanți promoteri și organizatori de evenimente din România, a căror muncă ne fac viața mai frumoasă. Am încercat să aflăm mai multe despre diferitele fațete care constituie scena muzicii electronice, dar nu numai. Am acordat atenție și interes tendințelor din lumea modei, a tehnologiei, designului românesc, artelor și altor domenii culturale conexe cu care ne intersectăm în viața de zi cu zi. Am investigat legăturile dintre muzica balcanică, turcească și cea egipteană.
Am refăcut traseul istoriei clubbing românești, din perioada clubului Web sau Studio Martin și până la ceea ce a ajuns astăzi. Totodată, am încercat să conturăm această linie fină dintre ce este astăzi underground și ce e mainstream, ce este nișat și ce este comercial și în ce măsură putem jongla cu aceste concepte. Am încercat să investigăm nevoia de experiment în muzica de azi și modul în care se reflectă experimentul în artele contemporane.
Primul an de TEB România a fost unul plin de entuziasm, de energie pozitivă, de provocări, de cunoștințe noi acumulate, de oameni noi care ni s-au alăturat, de o mai bună cunoaștere a trecutului nostru muzical în raport cu prezentul și cu ceea ce ne rezervă viitorul, de formare a unei comunități a iubitorilor de muzică de orice fel.
Am analizat și am pus sub semnul întrebării aspectele și fenomenele care întregesc universul muzical al artiștilor, promoterilor și publicului iubitor de muzică de la noi. Am încercat pe cât posibil să oferim o perspectivă lucidă asupra scenei muzicale contemporane și am încercat să-i aducem mai aproape pe cei care vor să descopere poveștile din spatele scenei muzicale și pe cei care vor să înțeleagă mai bine acest fenomen fascinant.
Am conectat artiști recunoscuți și debutanți, iubitori de muzică, lideri ai comunităților, organizatori de evenimente, curatori, DJi și producători, artiști, trend-setteri, activiști culturali, aspiranți, melomani pasionați până la obsesie. Dar, poate înainte de toate, am cunoscut o groază de oameni frumoși care ne inspiră.
Credem cu tărie că muzica este cel mai important limbaj de comunicare, iar la primul său anișor, TEB România conectează deja culturi, subculturi și genuri muzicale diferite.
Hai cu noi, aventura abia a început. Ne găsești online, cu un conținut relevant și actual.
Published March 13, 2019. Words by TEB Team.