Electronic Beats Romania
Culture

Interviu cu ROXYZ, un brand de party mai altfel din Sibiu

ROXYZ

Există în Sibiu o categorie de public în continuă căutare de petreceri care pun accent pe line-up și pe calitatea actului artistic și care are în sfârșit unde să iasă din casă: la bibliotecă. De ce?

Pentru că există oameni în oraș care își doresc să creeze atmosfera optimă de petrecere și pentru că cei de la ROXYZ (brand de evenimente recent lansat în Sibiu), au ales Biblioteca Județeană Astra drept cea mai potrivită locație pentru un eveniment cu trei dimensiuni.

Astfel, fiecare eveniment de-al lor cuprinde o dimensiune gastronomică – o cină cu slow food în combinație cu bere artizanală 1717 – și două muzicale – un concert (de muzică lăutărească sau de inspirație folclorică până acum) și un party techno cu un main DJ act și mai multe performance-uri de DJ locali.

Aflata la a treia ediție, la aceeași bibliotecă cu arhitectură baroc din centrul Sibiului, petrecerea ROXYZ reușește ceva nemaiîntâlnit în micul burg – dacă ajungi după 12 noaptea lumea stă buluc la intrare, toți se luptă pentru un loc la eveniment. Pe lângă faptul că reușesc nu doar să atragă, ci și să selecteze publicul destul de bine, astfel încât să nu te agreseze nimic pe ringul de dans, cei de la Roxyz aduc în Sibiu și artiști pe măsură: prima petrecere l-a avut ca main act pe Dj Resa din București și duo-ul sibian Disconnected, apoi a urmat Darai Lama din Cluj, iar la a treia ediție ne-a turnat ritmuri fericite în timpane Kristijan Molnar din Serbia.

Întrucât promovează muzica electronică și fac evenimentele polivalente, accesibile tuturor categoriilor de vârstă, ROXYZ par să fi descoperit ingredientele unui party de succes. Cu o frecvență de o dată la câteva luni, petrecerile de la bibliotecă sunt deja printre cele mai așteptate evenimente din Sibiu. La cât mai multe le dorim.

M-am întâlnit cu fondatorii ROXYZ – Ionuț Ciobota și Nicolas Gheorghe – pentru a afla mai multe despre ceea ce au clădit în Sibiu.

Ce înseamnă ROXYZ?

Ionuț: ROXYZ este o abreviere: de la RO = România și X, Y, Z de la un mix de cultură, etnii, influențe.

Nicolas: Ne gândeam inițial sa fie ROXI; ăsta era numele propus. De acolo am plecat și am zis să facem ceva care să sune mai specific – așa suna a street club și nu asta e ideea – apoi am venit cu XYZ -ul care de fapt sunt cele trei acte ale petrecerii – cină, concert și DJ.

De ce ați început să faceți ROXYZ? Ce v-a inspirat?

Ionuț: De nevoie. Părți din ROXYZ s-au regăsit la evenimentele din ultimii trei ani pe unde mergeam cu berea 1717 prin țară. Nicolas la rândul lui organizase petreceri în trecut, iar dintr-o discuție cu partenerii – prietenii cu care am fondat 1717 – am ajuns să cresc cu Nicolas ceea ce a urmat sa fie ROXYZ I, II și III. Cu multă implicare din partea prietenilor noștri am realizat ceea ce ne doream noi să găsim la alte petreceri sau evenimente: super locații, sunet impecabil, atmosferă intimă, oameni și alcool de calitate, decor interactiv, eco-friendly environment, artiști de festival, niciun compromis.

Spre ce își dorește să se îndrepte acest proiect?

Nicolas: Totul vine intuitiv, inclusiv numele, conceptul. Nu suntem concurența nimănui, așadar vrem să lăsăm oamenii să vadă ce vrem să facem și cu siguranță vom crește așa cum ne dorim.

Cum faceți selecția main act-urilor?

Nicolas: E foarte interesant să te pui în papucii publicului. Ai văzut că ROXYZ e un mix de categorii de vârstă, de dorințe, de aspirații. Suntem în secolul vitezei ,unde informația circulă instant, timpul zboară, masa o luăm în grabă, astfel am observat că lumea se plictisește repede de un singur lucru:

– Mă duc la un concert.

– Ok, și cine cântă?

– Un nume sonor.

– Bun, și după aceea ce facem?

– Păi cum adică?

– Păi ce facem după concert?

– Hai să mergem la un party.

– Și după party?

– Hai să mergem la un after.

Ideea noastră e să oferim un „loc de joacă” unitar, complet. Nu în mod de one-stop shop, pentru că nu asta ne dorim.

Ionuț: Vreau să revin la ce spunea Nico – la locul de joacă. Ce îi oferă un loc de joacă unui copil? Divertisment/ diversitate. Copiii sunt primii care se plictisesc, iar noi nu suntem cu mult mai departe. Cred că ăsta e motivul pentru care ROXYZ e atât de interesant – diversitatea. Asta a fost ideea de la bun început: să mixăm publicul de toate vârstele și să le oferim mijloacele cu care să se poată manifesta, pe asta se bazează selecția act-urilor principale.

Plusuri și minusuri la scena de muzică electronică din Sibiu?

(În timp ce vorbim, câțiva din „pilonii” scenei electronice locale se perindă pe lângă noi, deorece la Faust, terasa vecina, e prima petrecere pe terasă din sezon. În timp ce îmi povestesc de scena electronică, băieții dau mâna cu DJii și promotorii acesteia).

Nicolas: În Sibiu ne-am cam plafonat sub ideea asta de non-concurență, de monopol în ceea ce privește scena de muzică electronică. Asta vorbeam și mai devreme – lumea nu are pentru ce să concureze, nu există oameni cu viziune. Totul se limitează la: știu un artist, am un spațiu, hai să rezolvăm ecuația. Dacă vine un artist și spune: nu pot să pun muzică aici s-a terminat. Nu poți să îl chemi pe Nicolas Jaar și să îl pui sa cânte într-un apartament lăturalnic cu parche laminat pe jos și termopane.

Ionuț: Au fost multiple inițiative în Sibiu, unele îndrăznețe și mișto (paranteza lungă despre fostul Chill Out Club). Când am venit la Nico și i-am zis „hai să facem evenimente”, ne-am amintit de party-ul cu Rochițe de la Balantza și de modul cum am plecat: DJ-ul de după a fost groaznic. Nu era lume, dar conceptul ne-a lăsat cu gura căscată. Au fost multe încercări, dar trebuie să ne uităm și la efectivul de oameni care există – acum nu mai dispunem de aceeași infrastructură de lume la fel ca în 2002. Hai să o luăm în felul umător: Ce m-ar scoate pe mine din casă?

Nicolas: Păi…un incendiu.

Ionuț: Ce ne-a bucurat pe noi la ROXYZ este că am văzut o parte din publicul de evenimente de muzică electronică din Sibiu dar, mai ales, ce ne-a suprins și bucurat cel mai tare este că am văzut oameni pe care nu i-am mai văzut niciodată, sau i-am văzut acum, după X ani, sau despre care știam că trăiesc în Sibiu dar nu îi mai văzuse nimeni. Suntem un concept mic, ce va crește cu siguranță și ne bucurăm că, fiind un concept mic și nou, am atras fix lumea pe care am vrut să o atragem de la primul eveniment.

Câți participanți aveți per eveniment?

Nicolas: Bilete: 500, picați la face control: 300. Total 800 de oameni. Atâta timp cât găsim oameni care vin pentru frumos vom crește.

*interviu de Adriana Lomnășan

Loading...