Electronic Beats Romania
Music

Retrospectivă: albume lansate în 2018 pe care trebuie să le asculți măcar o dată

Se întâmplă multe într-un an. Iar luna decembrie a fiecărui an este un prilej de respiro și de reflecție la lucrurile bune și rele care s-au petrecut în anul ce stă să se încheie.

Decembrie este totodată cea mai proastă lună în care poți lansa un album (sau un EP), pentru că în tumultul retrospectiv, șansele ca materialul respectiv să treacă complet neobservat sunt foarte mari.

La urma urmei, la ce mai e bun un album în zilele noastre și cui îi folosește? Cum te mai poți diferenția de ceilalți în oceanul nesfârșit de release-uri care apar pe bandă rulantă? Cum mai poți face astfel încât muzica ta să ajungă la urechile cui trebuie și (eventual) să stârnească efectul scontat de autor? Cum putem lupta cu caracterul perisabil în care să scaldă muzica electronică (dar nu numai) în zilele acestea?

Spre deosebire de orice alt format, un album îți oferă posibilitatea de a fi mai flexibil, mai creativ, de a scoate în evidență anumite aspecte muzicale pe care un EP nu poate să le surprindă, de a colora și adăuga straturi de complexitate și substanță.

Tragem linie la final de an și iată cam ce s-a întâmplat notabil în muzica electronică în 2018.

Labelul românesc Future Nuggets a lansat volumul 1 al compilației Fragmente Pop. Între alți artiști români care au avut o activitate discografică notabilă în 2018 trebuie menționat Fierbințeanu, care a scos albumul The Great Scheme of Things. De asemenea, producătorul CLNK a lansat Thrak la labelul listen2me, iar Vlad Caia a lansat albumul Division I la labelul Amphia. Tot la listen2me a apărut și caseta Concretions a lui Polochord.

Colectivul românesc Fake Bantame (compus din Andreea Tincea, Cătălin Lungu, Dan Michiu Dinescu și Cristian Fierbinteanu) a lansat albumul Our Useless Contribution To The Boring Ocean Of Unlistenable Experimental MusicBorusiade a lansat albumul de debut, intitulat A Body, la casa de discuri Cómeme, iar Cosmin TRG a scos „Semnal”, un album intrigant lansat la Opal Tapes sub numele Cosmin Nicolae.

Pentru DJ-ul și producătorul britanic Blawan, 2018 a fost un an productiv. A lansat albumul Wet Will Always Dry la propria sa casă de discuri Ternesc, fondată în 2015 ca o platformă pentru propriile producții. Artistul neamț DJ Koze a lansat la labelul Pampa Records albumul Knock Knock, un material complex și foarte dansant, perfect pentru a-ți acompania petrecerile prelungite până dimineața, sau până la prânz.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Anthony Child aka Surgeon a împușcat și el un album destul de bun (în maniera personală techno care i-a adus recunoașterea internațională cu mulți ani în urmă), intitulat Luminosity Device și lansat la propria casă de discuri Dynamic Tension Records.

Liz Harris aka Grouper a scos și ea un album plin de romantism, intitulat Grid of Points și lansat la labelul kranky. Pentru pasionații de soul, funk și R&B contemporan, artista suedeză Fatima a lansat albumul And Yet It’s All Love la casa de discuri Eglo Records.

DJ-ul și producătorul britanic Leon Vynehall a lansat cel de-al treilea album din carieră, Nothing Is Still, la casa de discuri Ninja Tune. Proiectul muzical Mutant Beat Dance (format din Beau Wanzer, Jason Letkiewicz aka Steve Summers și Melvin Oliphant aka Traxx) a lansat albumul de debut la casa de discuri olandeză Rush Hour, Alva Noto a lansat Unieqav la NOTON, iar italianul Donato Dozzy a scos un album acid house la Tresor, intitulat Filo Loves The Acid.

Label-ul The Bunker New York a lansat o compilație retrospectivă a 15 ani de activitate a prestigioasei case de discuri. Compilația include 26 de piese semnate de artiștii care fac parte din catalogul labelului, între care Mike Servito, Clay Wilson, Gunnar Haslam, Neel, Romans, Tobias, Ectomorph, Leisure Muffin, Function și mulți alții.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Varg și-a completat seria de albume Nordic Flora cu episodul 5, apărut în 2018 la Posh Isolation. Demdike Stare a revenit după o absență de doi ani la labelul Modern Love cu albumul Passion, o combinație inedită de jungle, experimental și lo-fi electronic. Așa cum anunțam și aici, Puce Mary a lansat un album experimental/conceptual la casa de discuri PAN.

Artista din Tel Aviv, Maayan Nidam a lansat albumul Sea of Thee la Perlon, despre care poți afla de aici. Legendarul producător Anthony Rother a încheiat și el anul cum trebuie, cu un nou album intitulat Commando 3L3C7RO și lansat la Psi49Net, despre care am scris aici.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Acum ceva timp te anunțam că cei de la The Prodigy au revenit și ei în forță cu un nou album, intitulat No Tourists. Producătorul britanic (stabilit în Berlin) BNJMN – pe numele adevărat Ben Thomas – a revenit în centrul atenției cu cel de-al treilea album din cariera sa, Hypnagogia, lansat la casa de discuri olandeză Delsin Records, album despre care ai citit aici. Americanul Anthony Naples a lansat albumul Take Me With You, ce poate fi ascultat aici.

În prima jumătate a anului 2018, artista austriacă Katharina Ernst a lansat albumul de debut Extrametric la Ventil Records, material despre care poți afla mai multe de aici. Despre albumul Powerhouse al lui PlanningToRock am scris aici, iar aici povesteam despre apariția compilației Girih: Iranian Sound Artists la casa de discuri Zabte Sote a artistului experimental din Iran, Sote.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Maceo Plex s-a metamorfozat în Mariel Ito, alias-ul lui de electro sub care a lansat un album retrospectiv la R&S Records, așa cum ziceam și aici.

Martyn a revenit și el în 2018 cu un nou album, Voids, lansat la Ostgut Ton, artista româncă  iar Tim Hecker a scos albumul Konoyo la labelul Kranky. Bryan Müller aka Skee Mask a scos albumul Compro la Ilian Tape, iar JK Flesh a lansat New Horizon la Electric Deluxe. Artistul japonez Shinichi Atobe a lansat albumul Heat la casa de discuri DDS (Distort Decay Sustain) a lui Demdike Stare.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Tot la Delsin Records, Vril a lansat albumul Anima Mundi, despre care am scris aici. Americanul Francis Harris a lansat un album notabil la propriul său label, Scissor & Thread, LP intitulat „Trivial Occupations”, ce poate fi explorat aici.

Lista albumelor notabile lansate pe parcursul anului 2018 este cu siguranță mult mai lungă și stufoasă. Tocmai de aceea, așteptăm părerile tale legate de albumul (sau albumele) preferate apărute în acest an extraordinar.

*colaj de BK Collage

Loading...