Electronic Beats Romania
Music

Acest documentar te poartă prin istoria Detroit techno

detroit techno

Doi documentariști americani, Jennifer Washington și Kristian Hill, au lucrat de-a lungul ultimilor șapte ani la un film care documentează istoria curentului Detroit techno.

God Said Give ‘Em Drum Machines: The Story of Detroit Techno este un documetar complex ce radiografiază scena underground a muzicii electronice din Detroit. Proiectul este încă în lucru și va fi finalizat în 2019, după ce documentariștii au reușit să obțină 30.000 de $ în urma unei campanii de crowdfunding demarată pe kickstarter.

Filmul introduce o serie de artiști americani care au dat naștere acestei scene: Juan Atkins, Kevin Saunderson, Derrick May, Eddie Fowlkes, Blake Baxter și Santonio Echols.

În anii ’70, scena clubbing din Detroit devenise din ce în ce mai înfloritoare și toată lumea dansa pe muzică disco. La scurt timp după, cultura inovatoare a DJ-ului a pregătit scena pentru un nou tip de muzică futuristă, făcută de grup de prieteni care începuseră să experimenteze cu mai multe instrumente electronice.

DJ și producător, Juan Atkins, cunoscut ca inițiator, a fost considerat liderul lor și a inventat de fapt termenul Techno. Lui i s-au alăturat ulterior Derrick May, Kevin Saunderson, Blake Baxter, Eddie Fowlkes și Santonio Echols. În calitate de colaboratori, au lansat o serie de piese care au devenit în scurt timp hituri și, în cele din urmă, au atras atenția unor europeni dornici. Astfel, în 1988, Neil Rushton (proprietarul unei case de discuri londoneze), a venit în Detroit în căutare după aur, pe care l-a și găsit. Au urmat primele turnee ale artiștilor americani în Europa.

„În ultimii 7 ani, am documentat viața părinților fondatori ai muzicii Techno în Statele Unite și peste hotare. Fenomenul techno este secretul cel mai bine păstrat al Detroitului, deoarece în ultimii 30 de ani au exportat produsele și serviciile lor publicului din întreaga lume. Artiștii prezenți în acest film sunt considerați zei de peste hotare, dar nu reușesc să obțină aceeași recunoaștere la ei acasă. Filmul urmărește cifrele ascunse ale industriei muzicii electronice (7,1 miliarde de dolari), industrie care este acum condusă de lista regilor Forbes, cum ar fi: Calvin Harris, David Guetta sau Deadmaus, printre mulți alții. Majoritatea oamenilor nu au nicio idee că Techno are originile din Detroit sau că afro-americanii au legătură cu această muzică”, spun cei doi regizori.

Urmărește un teaser video al documentarului mai jos:

Vimeo

By loading the video, you agree to Vimeos’s privacy policy.
Learn more

Load video

Loading...