Electronic Beats Romania
Tech

S-a lansat aplicația The Deep Sound of Space

Luni, 4 februarie, s-a lansat în București la Palatul Șuțu aplicația The Deep Sound of Space. Răzvan Patachi relatează despre cum a fost la eveniment.

The Deep Sound of Space este proiectul maramureșeanului  Peter Gate (Petru I. Pap) și al unui grup de IT-iști americani din domeniul aplicațiilor audio spațiale conduși de Will Copps. Ei au în comun pasiunea pentru muzică și dorința de a-i oferi omului dimensiuni necunoscute ale muzicii.

Încă de la intrare m-a întâmpinat Peter dornic să împărtășească din visul lui. Peter Gate este un artist din sfera muzicii electronice cu o experiență de peste 20 de ani; unul dintre acei artiști mult mai cunoscuți pe afară decât prin țară. Un vânător de sunete aparte, luate din medii și locuri la care nu te aștepți și care primesc o nouă viață. Un exemplu este proiectul The Deep Sound of Maramureș, în care sunetele Maramureșului sunt folosite ca laitmotiv printre sintetizatoare, un proiect între mocăniță și laptop. Vezi aici.

Eu mă consider un inginer prin structura gândirii, dar cu un exces de sensibilitate, iar povestea lui a reușit să capteze atenția ambelor mele ego-uri. Urma să asist la o nouă  formă de interacțiune cu muzica, o formă mijlocită de puterea procesoarelor, de location based app, de realitatea augmentată și a altor termeni hi-tech pe care nici eu nu-i mai țin minte. Rezultatul? Ascultătorul își creează muzica.

Locul ales  părea ciudat pentru așa ceva. Palatul Suțu, azi Muzeul Municipiului București, un palat construit pe la mijloc de secol XIX. Din prezentarea muzeografului Horia Iova am simțit că de fapt ăsta era locul cel mai potrivit pentru așa ceva. Palatul Suțu a fost pentru Bucureștiul sfârșitului de secol XIX un loc avangardist cu design îndrăzneț, tehnologii nemaiîntâlnite prin Bucureștiul acelui timp, petreceri care au provocat imaginația artiștilor și meșteșugarilor vremii.

Am asistat la lansarea unui proiect înaintea timpului lui într-un loc aflat și el la un moment dat înaintea epocii sale; un arc peste timp.

Proiectul în sine reprezintă o aplicație de spațializare a muzicii în realitatea augmentată, dinamică și interactivă, având ca rezultat o experiență audio unică pentru ascultător. Un fel de Pokemon Go în care în loc să vânezi monștri simpatici te poți învârti printre sunete generate de tot felul de instrumente și să-ți creezi astfel propria muzică. Nu există două experiențe la fel. Caracterul de repetabilitate al partiturilor dispare. Apare însă clar infinitatea muzicii. Ghidat de pașii mei și de GPS urmăream sferele încărcate de muzică printre zidurile Palatului. Mintea mea găsea nenumărate moduri și oportunități în care omenirea va valorifica ideea asta. Vă las pe și voi să vă imaginați cum.

Experiența asta poate fi trăită doar în Washington în jurul Obeliscului și la București la și în jurul Palatului Suțu. Pentru asta dai jos de pe App Store sau Google Play aplicația TDSOS, activezi GPS-ul și te plimbi prin și pe lângă Palat căutând sferele cu muzică. Neapărat cu căști pentru o experiență deplină. Dacă vezi nebuni făcând asta alătură-te lor.

Având în vedere că încă este o versiune beta, feedbackul este mai mult decât apreciat. Călătorie plăcută printre sferele muzicii!

Loading...