Electronic Beats Romania
Culture

Terapia prin muzică este benefică persoanelor cu autism

Meloterapie autism

Muzicoterapia este folosită în foarte multe categorii din domeniul educațional, social și medical.

Muzicoterapia folosește sunetul și muzica sub toate formele sale, în vederea promovării, menținerii și restaurării sănătății mentale, fizice, emoționale și spirituale.

De asemenea, muzicoterapia poate fi folosită ca un instrument de comunicare, un soi de mediator în relația dintre terapeut și pacient.

In cazul copiilor, muzicoterapia este utilizată cu succes în autism; deschide noi canale de comunicare și ajută la exprimarea emoțiilor.

Un articol recent publicat de The Guardian remarcă faptul că medicii au observat că persoanele cu autism pot folosi muzică improvizată pentru a-și exprima emoțiile în mod eficient.

Potrivit unui studiu preliminar (care nu a fost încă publicat), Edward Roth, director și profesor de terapie muzicală la Universitatea Western Michigan, declară că cei care au fost expuși unui scanner cu rezonanță magnetică funcțională (fMRI) în timp ce improvizează sau ascultă pe cineva care improvizează muzică, arată o activitate crescută în părțile creierului ce țin de comunicare.

„Dacă analizăm aceste creiere, nu poți face diferența dintre oamenii care interacționează prin muzică și cei care interacționează verbal”, spune el. „Ei au o discuție nonverbală prin muzică – și nu sunt muzicieni, sunt copii naivi din punct de vedere muzical”.

Un alt test a implicat luarea de sânge de la studenți înainte și după ce au cântat muzică improvizată, dar și compusă. Rezultatele pentru muzica compusă au arătat o scădere a hormonilor de stres, iar rezultatele pentru muzica improvizată au arătat o scădere a hormonilor de stres și totodată o creștere a oxitocinei.

Studiul a fost publicat în Frontiers in Human Neuroscience, iar rezultatele indică faptul că muzicoterapia în grup reduce stresul și induce fluxul social în participanți.

Ziua de 2 aprilie este Ziua Internațională de Conștientizare Autismului. Cu această ocazie, pe 25 mai va avea loc la Universitatea Națională de Muzică din București primă conferință internațională a Asociației Române de Muzicoterapie.

„Muzicoterapia este folosită în foarte multe categorii din domeniul educațional, social și medical. În cel medical există domenii de la psihiatrie la copiii cu autism, geriatrie, neonatologie, copii cu deficiențe sau întârzieri de vorbire, însă se adresează cu siguranță și copiilor care prezintă deficiențe de atenție la școală, întârzieri de vorbire, mecanisme motrice, fizice. Muzicoterapia este o formă de terapie ce se bazează pe principiile psihoterapiei, însă se adresează mai ales celor care caută un caracter non-verbal prin care să se exprime”, spune pianista Angelica Postu în cadrul unui interviu pentru romania-muzical.ro.

Dacă vrei să afli mai multe despre terapia prin muzică, citește și acest studiu, „Terapie prin muzică în Romania. Teorie și practică, prezent și Viitor”.

*credite foto

Loading...