Electronic Beats Romania
Culture

Retrospectivă: festivaluri din 2018 care ne-au făcut viața mai frumoasă

2018 a fost un an plin de evenimente remarcabile, de toate felurile, cu tot felul de muzică și pentru toate categoriile de public.

Un festival este astăzi, înainte de toate, un prilej de celebrare a diversității, un punct de întâlnire pentru mai multe tipuri de oameni și un motiv (dar și oportunitate) de a evada din cotidianul repetitiv în care suntem adesea prinși. La urma urmei, viața e un festival.

Pe parcursul lui 2018 au avut loc mai multe festivaluri notabile, atât în București, cât și oriunde în țară. Fără ele, această așa zisă scenă (în lipsa unui termen mai bun) ar fi mult mai săracă și palidă, ca un om de zăpadă care în fiecare an se topește și trebuie reconstruit de la zero.

Dacă nu ai altceva mai bun de făcut, pune-ți ochelarii de soare și apucă-te de derulat prin anul 2018. Iată o listă cu festivalurile care ne-au făcut viața mai frumoasă.

 

Rokolectiv

Foto via Rokolectiv Facebook page

Ediția din acest an a Rokolectiv, unul din cele mai longevive festivaluri de muzică electronică și arte vizuale din România, a avut loc între 19 și 22 aprilie, la Club Control și Apollo 111. Printre artiștii care au participat la ediția din acest an merită amintiți December, Giant Swan, Tommy Four Seven, Machine Woman, Errorsmith. Pe lângă muzică, programul artistic al Rokolectiv a inclus o serie de lecture-uri și o expoziție de artă contemporană (Oracol).

Sunwaves

Foto via Sunwaves Facebook page

Sunwaves este printre cele mai vechi festivaluri de muzică electronică din România și se întâmplă, conform tradiției, de două ori pe an. Prima ediție are loc în perioada 1 mai, iar a doua în luna august, ambele în nordul stațiunii Mamaia (înspre Năvodari). Este probabil unul din puținele festivaluri din România care reușește să aducă anual un număr impresionant de turiști străini, veniți special pentru Sunwaves din toate colțurile lumii. Anul acesta, Sunwaves 23 a avut loc între 26 aprilie – 1 mai, iar Sunwaves 24 între 15-21 august.

Afterhills

Foto: Bogdan Lucaci / Afterhills Facebook page

Între 31 mai și 4 iunie a avut loc în Iași a doua ediție a festivalului Afterhills, cu peste 150 de artiști, 7 scene și 15 genuri muzicale. Printre zecile de artiști merită amintite prestațiile celor de la Art Department, Ben Klock, Ellen Allien, Francesca Lombardo, Len Faki, Monika Kruse, Rick Roblinski și Eats Everything.

Jazz in the Park

Foto via Jazz in the Park Facebook page

Așa cum și-a obișnuit deja fanii, Jazz in the Park se întâmplă anual în timpul verii, în parcul central din Cluj Napoca. Ediția din acest an a avut loc între 21 iunie și 1 iulie și a prezentat o serie de proiecte muzicale jazz și alternative. Programul muzical a inclus concerte de jazz, blues, muzică clasică, DJ seturi tematice și multe altele. De la Fanfare Ciorcârlia, la Moonlight Breakfast, JazzyBIT, Antal Gabor Trio și Juan de Marcos Afro-Cuban All Stars, Jazz in the Park este genul de eveniment care reunește toate categoriile de public, de toate vârstele.

Dakini

Foto via Dakini Facebook page

A doua ediție a festivalului Dakini a avut loc anul acesta între 27 iunie și 1 iulie, tot pe plaja Tuzla din Constanța. Întins pe trei scene, Dakini a adus laolaltă o parte din cele mai relevante nume din scena internațională de psy trance, precum și câteva proiecte live care au impresionat audiența. Menționăm prestații notabile de la Aes Dana, Mad Professor, Gagarin Project, Gaudi All Stars Orchestra, la pachet cu nume rezonante din scena minimal/tech-house precum Petre Inspirescu sau Steve O Sullivan.

Gărâna Jazz Festival

Atunci când vorbim de festivaluri de muzică jazz, Gărâna este cu siguranță unul din cele mai relevante evenimente. Anul acesta a avut loc între 12 și 15 iulie, la Gărâna, satul dintre munți, în județul Caraș-Severin. Cu un public internațional din ce în ce mai numeros, Gărâna a găzdui patru zile de concerte și experiențe muzicale dedicate pasionaților de jazz și nu numai, împărțite pe trei scene: Poiana Lupului, Biserica Catolică din satul Văliug și Hanul La Răscruce, locul în care a avut loc prima ediție a festivalului, în urmă cu 22 de ani.

Waha Festival

Foto via Waha Facebook page

Ediția din acest an a festivalului Waha a avut loc între 12 și 16 iulie, în mirificul sat Bătanii de jos din județul Covasna. A șaptea ediție de Waha a venit cu un program muzical foarte stufos, împărțit pe 5 scene: scena Deep, scena Psy, scena Alternativă, scena chill și scena de live jam. La fel ca și edițiile precedente, Waha a fost despre diversitate culturală, deconectare de la urban și conectare la natură.

Electric Castle

Foto via EC Facebook page

În mod inevitabil, între 18 și 23 iulie toate drumurile au dus la Electric Castle, festival ce a avut loc în castelul Banffy din județul Cluj. De la line up, la workshop-uri și activități conexe, Electric Castle este o experieță unică, aparte. Programul muzical a fost colosal, de la Damian Marley, la Alison Wonderland, de la Nothing But Thieves la Musa Masa și Richie Hawtin, Excision, Groove Armada, Son Lux, The Bloody Beetroots, St. Germain și mulți, mulți alții.

3 Smoked Olives

Foto via Facebook page

La scurt timp după Waha, 3 Smoked Olives a avut loc în acest an între 25 și 30 iulie, pe (deja vestita) insulă de pe Dunăre situată la granița României cu Bulgaria. Ediția din acest an a oferit camping gratuit și o selecție de artiști (români și străini) pentru care merită să faci o plimbare cu barca pe Dunăre. Printre alții, îi amintim pe Ion Ludwig, Junki Inoue, Losoul, Olga Korol, RAHA, Zendid.

Citadela

Facebook

By loading the post, you agree to Facebook's privacy policy.
Learn more

Load post


Prima ediție a noului festival Citadela a avut loc în cetatea Deva, între 27 și 29 iulie. Pe lângă muzică (unde trebuie să amintim de prestațiile lui Roman Flügel, Hector, Cesar Merveille și Amorf live), Citadela a inclus un cinema în aer liber, instalații vizuale, workshop-uri și fel de fel de activități interactive.

Awake

Foto via Awake Facebook page

Festivalul Awake a avut loc în acest an între 17 și 19 august, pe Domeniul Teleki din Gornești, județul Mureș. Participanții s-au putut bucura de zone și activitățile diverse, precum o bibliotecă în aer liber, platforma de discuții Feed Your Mind, scena în copac, cinematograful în aer liber. Morcheeba, Wilkinson, The Subways, Akua Naru, The Parlotones, Fink, James Zabiela, Eelke Kleijn, Culoe de Song și DJ Antenna au fost printre artiștii care au făcut furori la ediția din acest an a festivalului.

Outernational Days

Foto: Alexandru Mureșan

A treia ediție a festivalului multicultural Outernational Days a avut loc între 19 și 23 septembrie, în mai multe locații din București, de la Biserica Anglicană, la clubul Control, terasa Muzeului Național de Artă Contemporană și centrul spiritual Hermitage. Trupe și artiști din toată lumea au concertat pe durata a cinci zile și nopți. Menționăm proiectul artistului iranian Sote – Sacred Horror In Design, turcul Cuneyt Sepetci, Nadah El Shazly din Cairo, libanezii de la Praed în formulă extinsă, rușii de la Phurpa, Stella Chiweshe din Zimbabwe și mulți alții.

Automata Festival

Foto: Adi Tudose

Prima ediție a festivalului Automata a avut loc între 8 și 11 noiembrie, în clubul Control din București și a prezentat o serie de performance-uri inedite audio/video, concerte live, precum și o ploaie de DJ seturi, o expoziție de afișe, workshop-uri și lecture-uri. În materie de muzică, merită amintite prestațiile lui Huerco S, concertul Ambiq (cu Cote la visuals), performance-ul live al lui Cosmin TRG (transformat în Cosmin Nicolae) împreună cu Dreamrec la visuals, Kolorit live, Alessandro Cortini, Carla Dal Forno, Patricia și mulți alții.

 

Loading...