Electronic Beats Romania
Culture

Cum a ajuns Nils Frahm unul din cei mai versatili muzicieni contemporani

Nils Frahm

Combinația armonioasă dintre muzica clasică și muzica electronică este, pe cât de inedită, pe atât de dificil de realizat.

Istoria muzicii electronice a dat de-a lungul timpului mai multe exemple concrete de proiecte care au reușit să aducă în muzica electronică de azi un suflu nou și influențe din muzica clasică.

Printre cele mai relevante exemple de techno meets classic ar fi proiectul lui Jeff Mills (alături de Montpellier Philharmonic Orchestra), Derrick May (atât împreună cu Macedonian Philharmonic Orchestra, cât și Detroit Symphony Orchestra), Carl Craig (cu proiectul Versus alături de Francesco Tristano și Les Siècles Orchestra dirijată de François-Xavier Roth), Actress (cu London Contemporary Orchestra) iar lista cu siguranță poate continua.

Cu toate acestea, cazul lui Nils Frahm este destul de particular pentru întreaga scenă de muzică electronică. Artistul originar din Hamburg, în vârstă de 36 de ani, s-a remarcat printr-o abordare originală și neconvențională asupra pianului și a modalităților de a-l folosi, utilizând în setup-urile lui mai multe tipuri de pian, precum și un synthetizator Roland Juno-60, un Rhodes, mai multe drum machines, și un Moog Taurus.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Pe lângă proiectele sale spectaculoase pe care le-a avut de-a lungul anilor ca one-man show, Nils Frahm a colaborat și cu diferiți muzicieni și instrumentiști, între care Anne Müller, Ólafur Arnalds, F. S. Blumm, Woodkid, Frederic Gmeiner și Sebastian Singwald (cu care performează sub numele de Nonkeen).

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Deși albumele solo Wintermusik și The Bells (ambele lansate în 2009) l-au făcut remarcat pe Nils Frahm, recunoașterea internațională a venit în 2011, odată cu lansarea albumului Felt, apărut la Erased Tapes Records, label unde a lansat ulterior majoritatea viitoarelor sale albume, inclusiv pe cel mai recent – All Melody – din 2018.

Pe lângă zecile de albume aclamate atât de către presa de specialitate, cât și de către public, Nils Frahm s-a remarcat prin concertele live, de fiecare dată inedite și extrem de apreciate. A cântat de-a lungul timpului în toată lumea, atât în săli mici de concerte sau cluburi, cât și în cadrul unor festivaluri internaționale de renume.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Interesul lui Nils Frahm pentru muzică nu a apărut din neant. Tatăl său, Klaus Frahm, a fost fotograf și designer pentru o parte din coperțile discurilor lansate la celebra casă de discuri de muzică jazz, ECM Records. În Hamburg a studiat pian clasic timp de 8 ani sub îndrumarea lui Nahum Brodsky, un protejat de-al unui protejat de-al lui Tchaikovsky.

În cadrul unui interviu din 2013 pentru publicația britanică The Quietus, Nils Frahm spunea că este interesat de modul în care muzica influențează emoțiile oamenilor și cum poate schimba atitudinile oamenilor cu ajutorul tonurilor.

„După un concert bun, oamenii pleacă fericiți. Ăsta e un lucru pe care îl putem da înapoi lumii. Când oamenii sunt deprimați și simt că totul în jurul lor e rău, cel puțin le putem da niște muzică și le putem schimba atitudinea, astfel încât să vadă lucrurile un pic altfel. Asta e religia mea”, spune Nils Frahm.

Pe Nils Frahm îl poți prinde în Europa în concert în luna februarie 2019. Vezi datele turneului aici.

Loading...