Electronic Beats Romania
News

Muzica electronică şi electro-acustică românească la festivalul Europalia 2019

Raze de Soare

Muzica electronică şi electro-acustică românească va fi reprezentată de 11 artişti şi trupe din generaţii diferite în cadrul celei de-a 27-a ediţii a Festivalului Internaţional de Arte EUROPALIA din Belgia (2.10.2019 - 2.02.2020), la care România are statut de invitat de onoare.

De la hip-hop, la alternativ, de la ritmuri africane, greceşti, turceşti până la muzica contemporană, formaţiile şi artiştii invitaţi în festival vor cânta în perioada octombrie 2019 – februarie 2020, în oraşe din Belgia, Olanda, Germania, Franţa.

Selecţia a fost realizată cu acordul celor două echipe implicate, Europalia International şi EUROPALIA România, ţinând cont de rigurozitatea managerilor care administrează programul sălilor de concerte din cele patru ţări.

„În ceea ce priveşte contemporaneitatea, programul muzical al EUROPALIA România include o vastă varietate de genuri muzicale şi artişti mai degrabă celebri în afara graniţelor decât în interiorul lor. Din zona muzicii electronice, electroacustice vor face parte din Festivalul Artelor Europalia artişti ai sunetului precum Borusiade, Khidja, Eirwud Mudwasser, Dragoş Rusu, Raze de Soare sau Bogman”, a spus Cătălin Rogojinaru, coordonator de proiect.

Cei trei piloni ai Festivalului Artelor EUROPALIA sunt reprezentaţi de patrimoniu, contemporaneitate şi noi creații artistice.

EUROPALIA, festival multidisciplinar, include şi colaborări între artiști români și artiști străini din sfere artistice diferite, colaborări care au rolul stimulării creației și sărbătoririi culturii europene, deschizând orizonturi pentru ambele părți implicate.

„Este cunoscut faptul că scena muzicală belgiană sau cea occidentală în genere este una avantgardistă, novatoare, iar artiştii care vor reprezenta România la Festivalul Internaţional de Artă Europalia 2019 fac parte din această categorie, fiind precursori în continuă evoluţie ai sferei muzicale în care activează”, a mai precizat coordonatorul, care a dat exemplu în acest sens pe Miruna Boruzescu, cunoscută sub aliasul Borusiade, „o artistă talentată care activează pe scena muzicală berlineză, fiind una dintre puţinele femei din zona clubbing-ului alternativ. Nu mai puţin reputaţi sunt Khidja, Eirwud Mudwasser sau Dragoş Rusu, artişti care sunt invitaţi în mod constant la cele mai cunoscute festivaluri de profil din Europa şi nu numai. Un alt exemplu este Bogman, recunoscut ca DJ-ul care a sintetizat cel mai bine fenomenul muzicii electronice alternative în România”, a subliniat Cătălin Rogojinaru.

Primele nume româneşti anunţate în festivalul EUROPALIA sunt Borusiade, Raze de soare, Eirwud Mudwasser, Bogman şi Dragoş Rusu.

Borusiade. Credite foto: Dan Beleiu
Borusiade. Credite foto: Dan Beleiu

România prezintă la EUROPALIA, timp de patru luni, peste 250 de evenimente care vor avea loc în Belgia şi în ţările dimprejurul ei.

Prezenţa României în EUROPALIA, care se va desfășura în perioada octombrie 2019 – ianuarie 2020, este asigurată de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Secretariatul General al Guvernului.

EUROPALIA, unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale de artă, este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia. Festivalul este organizat o dată la doi ani, sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie.

Prima ediție a Festivalului Internațional de Artă EUROPALIA a avut loc în 1969. Festivalul are un caracter multidisciplinar: arte vizuale, artele spectacolului, muzică, film, literatură, educație culturală.

Publicul celor mai ample ediții de până acum ale festivalului a ajuns la aproximativ 1-1,5 milioane de vizitatori, majoritatea veniți din afara Belgiei. Printre ţările invitate de onoare la ediţiile precedente s-au numărat: Italia (1969 şi 2003), Franţa (1975), Spania (1985), Portugalia (1991), Republica Cehă (1998), Polonia (2001), Federaţia Rusă (2005), R. P. Chineză (2009), Brazilia (2011), India (2013), Turcia (2015), Indonezia (2017).

Loading...