Electronic Beats Romania
Culture

Vezi o hartă interactivă a sunetelor prin care comunicăm fără să vorbim

Vocal bursts

Oamenii comunică între ei cu mult înainte de a-și fi inventat o limbă pe care să o folosească. 

Este dificil de spus când anume oamenii au început să folosească diferite sunete pentru a se putea exprima.

Diferite studii [între care How Did Language Begin? condus de către Ray Jackendoff pentru LSA (Linguistic Society of America)], consideră că pentru a afla mai multe despre originile limbajului uman, trebuie să începem prin a pune întrebarea corectă. Astfel, mai degrabă decât să stabilim cum s-a dezvoltat în timp limbajul uman, e mai important de stabilit modul în care specia umană s-a dezvoltat de-a lungul timpului, astfel încât să devină capabilă de a folosi limbajul.

Psihologul Alan Cowen (absolvent al Universității California, Berkeley) a realizat recent un studiu publicat în American Psychologist, (împreună cu Petri Laukka din Stockholm și Hillary Anger Elfenbein de la Washington University în St. Louis) în care analizează diferitele categorii de sunete folosite de oameni în diferite circumstanțe.

Astfel, respectiva lucrare observă că exploziile vocale transmit cel puțin 24 de tipuri distincte de emoții, de la simpatie, venerație, fericire, extaz, până la surpriză, frică, dezgust, confuzie, enervare, teroare și altele. Ulterior, rezultatele studiului au fost publicate într-o hartă interactivă online, în care sunt identificate cele 24 de tipuri de emoții umane.

Echipa de cercetători care a realizat acest studiu spune pentru Discover Magazine că proiectul ar putea fi util dispozitivelor robotice pentru a surprinde mai bine emoțiile umane. „De asemenea, ar putea fi la îndemână în mediul clinic, ajutând pacienții care se luptă cu procesarea emoțională”.

Studiul a înregistrat doar sunete de la vorbitori de limbă engleză. Cu siguranță că „rezultatele ar varia dacă oamenii din alte țări sau cei care vorbesc alte limbi ar fi fost chestionați”.

Ghidat de o nouă abordare teoretică a taxonomiilor emoționale, studiul aplică tehnicile de colectare și analiză a datelor pe scară largă la judecățile a 2.022 de explozii vocale emoționale produse în setările de laborator (studiul 1) și 48 găsite în lumea reală (studiul 2).

Loading...