Electronic Beats Romania
News

Două filme mute românești adaptate sonor de Simina Oprescu și Sillyconductor

Simina Oprescu

În acest weekend, 15-16 mai, îți facem program de văzut două filme românești cult din epoca presonoră.

Astfel, vineri, 15 mai, de la 8 PM va fi difuzat online filmul mut „Drăguș – Viața unui sat românesc” (1929, regie Paul Sterian și Nicolae Argintescu-Amza), readaptat sonor de Simina Oprescu.

Sâmbătă, 16 mai, de la 7 PM, poți vedea „Maiorul Mura” (1928, regie Ion Timuș), acompaniat sonor de Sillyconductor.

Weekendul face parte din proiectul Possible Sounds of Early Cinema inițiat de Image and Sound și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), ce presupune difuzarea unei serii de filme de referință din cinematograful presonor românesc, însoțită de ambianță sonoră realizată de artiști români contemporani, pe tot parcursul lunii mai 2020. Filmele vor fi ulterior disponibile online timp de un an, până pe 15 mai 2021.

Drăguș – Viața unui sat românesc” (1929), realizat de echipa sociologului Dimitrie Gusti (1880-1955) în satul Drăguş din judeţul Făgăraş, este considerat primul film documentar sociologic și etnografic pe plan mondial. Premiera absolută a filmului a avut loc pe 4 decembrie 1929, la Ateneul Român din Bucureşti, iar premiera oficială pe 5 martie 1930, la Teatrul Naţional din Bucureşti. La premiera oficială, filmul a fost însoţit de o ilustraţie muzicală (prelucrare de Constantin Brăiloiu, bazată pe melodii locale culese de Harry Brauner) în execuţia unor muzicanţi aduşi de la Drăguş. În anii 1930-1940 filmul a fost prezentat în străinătate (Franţa, Germania, SUA), pentru ilustrarea conferinţelor profesorului Gusti.

Maiorul Mura” e un film mut de ficțiune regizat de avocatul Ion Timuș în 1928, după un scenariu al actorului (viitor regizor remarcabil) Jean Georgescu, adaptare după libretul operetei „Moştenitorii veseli” de Winterberg (localizată de Paul Gusti).

*foto: Shape Platform

Loading...