Electronic Beats Romania
News

Proiectul muzical Drexciya - celebrat printr-o compilație și o carte

Drexciya

Casa de discuri elvețiană Gentrified Underground a lansat recent o compilație-tribut adusă emblematicului proiect muzical Drexciya.

Bubble Chamber LP conține 12 piese lansate între 1982 și 2019. Au contribuit, printre alții, artiști ca XOR Gate, The Exaltics și Luz1e.

Compilația își propune să arate amploarea și influența pe care duo-ul Drexciya din Detroit (format din James Stinson și Gerald Donald aka Dopplereffekt) au avut-o și încă o au asupra a generații întregi de artiști de muzică electronică.

Compilația de față vine la pachet cu o broșură de 56 de pagini care explorează mitologia proiectului Drexciya. Cartea conține și câteva draft-uri inedite și care nu au mai fost făcute publice până acum, realizate de artistul vizual american Abdul Qadim Haqq (cunoscut și ca Haqq și/sau The Ancient). Mai mult, în carte poți găsi și o serie de interviuri, lucrări de artă și un eseu academic realizat de Charlie Mills.

„La mai bine de douăzeci de ani de la prima lansare Drexciya, muzica lor continuă să încânte practicienii culturali contemporani. Mitologia Drexciya a deschis și continuă să deschidă un spațiu speculativ pentru reimaginarea condiției postumane și pentru întrebări despre devenire, origine și mutație în relație cu capitalismul și viitorul”, remarcă scriitorul/regizor Kodwo Eshun.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Proiectul electro-techno Drexciya a fost conceput în 1989, dar a avut primul release câțiva ani mai târziu, odată cu lansarea seriei tematice Aquatic Invasion.

James Stinson și Gerald Donald au rămas ascunși în spatele pseudonimului Drexciya, comunicând o mitologie personală complexă a unei rase de Drexciyeni, adică niște locuitori subacvatici descendenți ai femeilor sclave care au fost aruncate peste bord în timpul deportării transatlantice.

În cadrul acestei ficțiuni, muzica celor de la Drexciya evocă un „salt dimensional” între rădăcinile lor africane și cele americane.

James Stinson a murit brusc, pe 3 septembrie 2002, din cauza unei boli cardiace. Donald continuă să producă muzică sub alte nume.

By loading the content from Soundcloud, you agree to Soundcloud’s privacy policy.
Learn more

Load content

Compilația Bubble Chamber este deja disponibilă în magazine de specialitate precum deejay.de, Clone, Phonica, Decks și altele.

Tracklist:

 1. Xor Gate – Hyperbola
 2. Shawescape Renegade – Soldiers Of Electro
 3. DJ Di’jital – I Am Morpheus
 4. Plant43 – Evapotranspiration
 5. The Exaltics – Don’t Ask Me Why
 6. Kuldaboli – Draumur Inní Heilann Þinn
 7. Iko – Approach On Tokyo
 8. Tom Ware – Take Time To Hurry
 9. Kuldaboli – Beygluð Sál
 10. Luz1e – Transvision
 11. Sansibar – Cyberdine Systems
Loading...