Electronic Beats Romania
Tech

Așa arată cel mai mic disc de vinil din lume

Casa de păpuși Regina Maria

Ți-ai imaginat vreodată că un disc de vinil poate fi atât de mic încât să-l ții în palmă?

Cel mai mic disc de vinil din lume are un diametru de 3,5 cm. E înfășurat într-o copertă la fel de mică și a fost lansat la casa de discuri HMV.

Discul se află în arhivele BBC din Perivale, ascuns cu grijă într-o colecție specială de rarități. Cu toate acestea, nu se știe încă dacă acolo se află și aurul României.

Discul a ajuns la BBC acum 90 de ani. Se spune că a fost trimis postului de radio BBC de către familia regală, care a insistat ca BBC să aibă o copie. Indiferent dacă această informație este adevărată sau nu, un lucru e cert: discul conține „God Save The King”.

Astăzi, discurile de vinil sunt fabricate din rășină de clorură de polivinil (PVC), dar înainte de asta au fost folosite diverse materiale pentru a face înregistrări, inclusiv cauciuc dur. Această mică înregistrare, presată în anii 1920, este făcută din „șelac”.

Această rășină naturală de origine animală sau produsă sintetic a fost transformată într-un compus care, până în anii 1940, a fost adesea folosit în producția de discuri de 78 RPM.

Click on the button to load the content from www.bbc.co.uk.

Load content

Un disc minuscul are nevoie de un gramofon la fel de minuscul, și aici vine conexiunea Regală.

În 1920, casa regală a demarat planurile pentru construirea unei case de păpuși pentru Regina Maria. Această casă de păpuși conținea obiecte lux, realizate în miniatură, de 12 ori mai mici decât în realitate. Astfel, pe lângă apă curentă, electricitate, o garderobă și accesorii de la Louis Vuitton și Cartier, interiorul casei Reginei conținea și un gramofon minuscul.

Acest gramofon putea cânta cele șase înregistrări personalizate de la casa de discuri His Master’s Voice (HMV). Printre titlurile înregistrate au fost “Rule Britannia” și “God Save the King”, cântate de Peter Dawson. Aceste minidiscuri au fost realizate în studioul HMV din Hayes, Middlesex, la 26 ianuarie 1923.

Atunci când casa de păpuși a Reginei Maria a fost expusă la British Empire Exhibition în Wembley, în anul 1924, labelul HMV a presat mai multe copii ale mini-discului God Save the King, iar una din ele a ajuns în arhivele BBC.

Casa de păpuși, împreună cu gramofonul în miniatură și colecția de mini-discuri pot fi găsite la Windsor Castle.

Loading...