Electronic Beats Romania
News

A cincea ediție a World Experience Festival în Cluj Napoca

World Experience Festival 2019

Cea de-a cincea ediție a festivalului multicultural World Experience, cunoscut anterior ca Festivalul Ambasadelor, va avea loc anul acesta între 13-16 iunie, în premieră la Cluj-Napoca.

Astfel, World Experience Festival va avea loc în următoarele spații: Teatrul Național (zilele de 13 și 15 iunie), Casa de Cultură a Studenților (zilele de 13 și 16 iunie) și la Casino-Centrul de Cultură Urbană (toată perioada de 13-16 iunie).

Timp de patru zile, Cluj Napoca va îmbrăca culorile multiculturalității, în timp ce muzicieni, dansatori și speakeri din peste 25 de țări ale lumii vor invita publicul de toate vârstele să descopere lumea și inflexiunile genurilor muzicale, printr-un program artistic efervescent, dedicat experimentării diversității culturale sonore de pe mapamond ce se va regăsi în spectacolele live, workshopurile muzicale și conferințele/expozițiile festivalului.

Ediția din 2019 a WEF abordează ca tematică “The Unheard Music / Muzica neştiută a lumii”, propunând un periplu original, exotic şi contemporan în muzica lumii și oferă o poartă către alte culturi prin cei peste 100 de artişti emergenți, care vor purta publicul într-o călătorie emoționantă și educativă pe parcursul globului, printre sunete și ritmuri tradiționale, dar și cu influențe moderne, concentrate pe reflectarea diversităţii patrimoniului muzical mondial.

Biletele pe zile sau abonamente pentru toată perioada festivalului la spectacolele live au fost puse deja în vânzare cu prețuri începând de la 53 lei pe Entertix.ro.

Festivalul-platformă WEF celebrează dialogul și sinergiile interculturale într-un singur oraș, transmite mesaje de respect, toleranță și deschidere față de alte culturi și naționalități.

Artişti din mai multe colțuri ale lumii vor susține spectacole exotice de muzică şi dans, unele în premieră națională, într-un program plin de povești, culoare şi ritm. Aceștia vor prezenta publicului din Cluj-Napoca o coloană sonoră din mai multe spații geografice ale lumii, ca Senegal, Indonezia, Thailanda, Irak, Spania, Iran, Elveția, Suedia, Franța, Haiti, Egipt, India, Olanda ș.a.m.d.

Pape Djiby Ba & Afro Swiss Orchestra – Senegal-Elveția-Franța

By loading the content from Soundcloud, you agree to Soundcloud’s privacy policy.
Learn more

Load content

Sub conducerea muzicală a saxofonistului și compozitorului elvețian, Matthias Wenger, orchestra fantastică din jurul legendarului muzician senegalez, Pape Djiby Ba, a creat o nouă culoare și poveste în sfera genului de World Music, într-un amestec de mbalax (ritm muzical specific Senegalului), Jazz, Funk, Afrobeat, Pop și Rumba, cu sunetul reorchestrat prin îndemânarea virtuozilor de pe scena europeană.

Tarabband – Irak/Egipt și Suedia

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Tarabband este un grup de șase muzicieni fondat în Suedia de irakianca Nadin Al Khalidi și suedezul Gabriel Hermansson, oferind o experiență muzicală transculturală, care decolează de la Malmö, călătorește prin Paris și Marea Mediterană, spre Cairo și Bagdad, creând compozițiile originale ale trupei și sunetul unic.

Lions of AfricaSenegal / țări din Africa de Vest

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Lions of Africa este o companie de producție artistică din Senegal dedicată promovării culturii vest-africane, sub egida lui Laye Ananas, un binecunoscut artist și coregraf din Dakar, care a fondat acest grup pentru ca publicul din întreaga lume să aibă ocazia de a intra în contact cu tradiția și cultura tribală africană, așa a luat naștere acest amestec fascinant de muzică ritmică, dans energic, acrobație și legende din peste șapte țări ale Continentului Negru.

Moonlight BenjaminHaiti / Franța

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Fuziunea puternică și originală dintre melodiile și ritmurile voodoo din Caraibe și linia melodică de blues-rock a anilor ‘70; vocea puternică și rebelă a teatralei soliste Moonlight Benjamin și tensiunea chitarei francezului Matthis Pascaud, continuând cu pianistul cubanez Omar Sosa și saxofonistul guadalupez Jacques Schwarz-Bart, toate acestea arată rădăcinile africane ale culturii voodoo și călătoria sa spre America, oferind o atmosferă artistică cu adevărat eclectică.

Lela Soto Trio FlamencoSpania 

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Lela Soto Heredia este una dintre vocile tinere ale stilului flamenco, provenind dintr-o familie de artiști de rezonanță internațioală ale acestui gen muzical, ea însă abordează un tip de flamenco mai avangardist, iar în vocea ei puteți regăsi influențe de jazz, blues, salsa sau R & B.

JMO – Elveția, Senegal, Israel 

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Trei țări – o singură limbă! Jazz, World Music din Africa, Orientul Mijlociu și Europa. Muzica JMO – adică artiștii Jan Galega Brönnimann (Elveția), Moussa Cissokho (Senegal) și Omri Hason (Israel) creează un mozaic din muzica tradițională și modernă de pe cele trei continente. Sunetul deopotrivă melancolic, dar puternic, al Korei (o harfă africană cu 26 de corzi) întâlnește tonul cald al clarinetului bas și percuția orientală.

Alți artiști confirmați în momentul de față pe care îi vom asculta live sunt Indonesian Baroque ft.Riefkie & Akbar, din Java de Vest, Bandung, care vor crea un spectacol unic de muzică, dansuri și artă performativă contemporană și tradiţională în aceeași măsură.

Mozayek, din Siria, un grup de muzicieni tineri din orașul Homs, care vor cânta despre tradițiile siriene, pace și toleranță. Roots Revival, cu muzicienii Mehdi Aminian (Iran), Mohamad Zatari (Siria) și Michael Acher (Germania), într-o reinterpretare fără precedent a muzicii tradiționale din Orientul Mijlociu, cu puternice influențe de jazz și world music, care a început printr-o sinergie de instrumente muzicale – ney, setar, oud, kamancheh, percuție iraniană, voce și contrabas.

Apichat Pakwan, un grup de muzicieni din Thailanda și Olanda, care a lansat un nou stil muzical -Isantronics – adică un amestec hibrid de molam (muzica tradițională a etnicilor din Laos și din zona de nord-est a țării, Isan) și dub, hip-hop și electro.

Ateliere creative și workshop-uri muzicale prezentate de artiștii invitați care vor introduce publicul în înțelegerea contextului cultural al unor sonorități din diverse zone ale lumii și folosirea instrumentelor muzicale specifice acestor țări, alături de dansuri și ceremonii culturale reprezentative pentru fiecare cultură în parte.

Expoziție despre muzica lumii, organizată pe toată perioada festivalului, alături de aplicații și jocuri muzicale și un spațiu desemnat delectării muzicii lumii. Acestea vor invita publicul să parcurgă o călătorie sonoră aplicată în jurul Globului, aducând în vizor specificul etnic muzical, instrumentele muzicale specifice și legăturile muzicale între națiuni. 

Evenimente discursive dedicate muzicologiei lumii cu experți din domeniu, artiști, creativi, dar și jurnaliști și diplomați, care vor aborda teme legate de modalitățile prin care care muzica poate fi considerată un instrument diplomatic la nivel mondial.

Mai multe detalii despre eveniment sunt disponibile pe facebook, precum și pe site-ul oficial al festivalului.

Loading...