Electronic Beats Romania
Music

România electronică. Primele 6 festivaluri care au dat startul la distracție

festivaluri de muzică electronică

Primele festivaluri de muzică electronică din România au adunat câteva mii de oameni.

La începutul anilor ’90, scena de clubbing din România se afla în plină transformare și dezvoltare, iar primele petreceri dedicate muzicii electronice adunau din ce în ce mai mulți participanți. Deschiderea spre Vest a facilitat circulația muzicii, iar primii DJ-i dădeau tonul petrecerilor pe ritmuri fresh, inspirate din soundul Europei.

În 1997 se organizează primele ediții ale noilor festivaluri din România. La Timișoara, o echipă de promoteri și DJ-i pun bazele seriei de festivaluri TMBase, dedicate muzicii drum and bass, breaks, electro și trip-hop, iar la Cluj, Horațiu Dan Dumitraș aka Horace Dan D organizează primul rave party pe dealul Hoia, sub numele Rave Family Open Air. Acest eveniment se transformă apoi în bine-cunoscutul festival Delahoya.

În următorii ani, numărul petrecerilor se mărește și își fac apariția ritmurile trance, house și techno. Cu o comunitate dedicată acestor noi stiluri de muzică electronică apărute, în scurt timp are loc un ”boom”, iar pe litoral se organizează prima ediție Liberty Parade în 2001. În 2003, la Târgu Mureș, organizatorii Sziget Festival din Ungaria propun prima ediție de Peninsula / Félsziget Festival, unde publicul român avea ocazia să vadă pentru prima dată un lineup mai solid.

Lista este completată de apreciatele festivaluri Rokolectiv și Sunwaves, acestea aducând România în circuitul internațional, fiind focusate pe aspectele contemporane ale muzicii electronice.

1997  – Prima ediție Delahoya, sub numele Rave Family Open Air (Cluj)

1997 – TMBase (Timișoara)

2001 – Liberty Parade (litoral România)

2003 – Peninsula / Félsziget Festival (Târgu Mureș)

2006 – Rokolectiv (București)

2007 – Sunwaves (Constanța)

Sursă foto: www.tmbase.ro

Loading...