Electronic Beats Romania
Music

Cinci albume esențiale de la Ricardo Villalobos

Ricardo Villalobos

Deși scena de minimal a explodat în ultimul deceniu și a atins un oarecare nivel de saturație, Villalobos și-a păstrat (fără să vrea) statutul de trend setter și a rămas unul din cei mai relevanți și reprezentativi artiști pentru acest gen muzical.

De la prima sa vizită în Studio Martin în 2006 (atunci când a mixat pentru prima oară cu Raresh) și până în prezent, „fenomenul” Ricardo Villalobos a rămas unul din cei mai îndrăgiți DJi și producători de pe scena locală.

Villalobos s-a născut în Chile, de unde a emigrat în copilărie împreună cu familia, pentru a evita regimul dictatorial al generalului Augusto José Ramón Pinochet Ugarte. La 10 ani a studiat percuție (conga și bongo), iar ulterior a descoperit muzica celor de la Depeche Mode, trupă care l-a influențat în viitoarele sale experimente făcute cu muzica electronică.

A lansat zeci de albume, EP-uri și remixuri la case de discuri prestigioase pentru scena minimal/microhouse, între care Perlon, Playhouse, propriul label Sei Es Drum, Frisbee Tracks și altele. Astfel, deși zeci de producători și DJi au încercat să-l copieze de-a lungul timpului, într-un fel sau altul, nimeni nu prea a reușit. Villalobos a reușit să-și păstreze un sound unic și distinct, ce a devenit în timp propria semnătură.

Texturile fine, discrete și meticulos șlefuite regăsite în cam toate piesele lui Villalobos au reprezentat un fel de lait motiv pentru generații diferite de producători, care aspirau la o estetică a sunetului similară, dar care au eșuat în a o pune în practică. Concluzia? Villalobos este și rămâne unul singur, incomparabil și de neînlocuit.

Întrucât industria muzicală operează adesea prin tot felul de căi misterioase, Villalobos a fost timp de mulți ani urcat pe un piedestal și a creat un hype spectaculos, dar elementele care au pus aceste baze sunt în continuare acolo. Așa că, pentru cei inițiați, dar și pentru turiști, iată cinci albume esențiale extrase din cariera muzicală a unuia din cei mai importanți actori din muzica electronică de azi. Iar dacă totuși nu dai de aur, mai bagă un cărbune.

 

Alcachofa

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Acesta este primul album de studio de-ale lui Villalobos, lansat în 2003 la Playhouse. Este probabil și albumul care i-a adus artistului recunoașterea internațională, prin legendara piesă „Easy Lee”, care a devenit un imn pentru scena minimal/microhouse de la vremea respectivă.

Thé Au Harem D’Archimède

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Lansat în 2004 la casa de discuri germană Perlon, titlul celui de-al doilea album al lui Ricardo Villalobos este inspirat din cartea lui Mehdi Charef – Tea in the Harem.

Re: ECM

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Lansat în 2011, acest album colaborativ între Villalobos și Max Loderbauer de la Ambiq scoate în evidență o latură nevăzută/nedescoperită de-a artistului chilean. Lansat la legendarul label de jazz ECM, albumul în cauză este o fuziune de jazz electronic avangardist, minimal, muzică contemporană, experimental și abstract.

Dependent and Happy

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Apărut în 2012 la Perlon, Dependent and Happy continuă excursia sonică începută de albumele precedente și duce soundul minimal la nivelul următor. Al treilea album din cariera lui Villalobos este și unul din cele mai bune albume de dans făcute vreodată de acesta.

Empirical House

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Derulăm cinci ani mai târziu de la albumul apărut la Perlon și îl găsim pe Villalobos în aceeași formă excelentă, cu acest album lansat la labelul românesc [a:rpia:r].

Loading...