Cum a ajuns muzica lui Rodion G.A. să primească aprecieri mai târziu cu 30 de ani
Rodion Roșca este mintea creatoare din spatele proiectului muzical Rodion G.A., popular în România anilor ‘70 și reînviat de curând prin albumul „The Lost Tapes”
Undeva la finalul anilor ’70, când în România sintetizatoarele erau un obiect de lux, iar computerele de dimensiunea unui șifonier, aveau o capacitate de procesare de câteva sute de ori mai mică decât un banal smartphone contemporan, Rodion, prin trupa Rodion G.A., crea propriul sound experimental, într-un studio improvizat în propriul apartament. Efectele asemănătoare sintetizatorului erau obținute folosind magnetofoane, efecte de chitară și o orgă de jucărie, de proveniență sovietică.
Cu tot acest setup complet artizanal, compozițiile semnate Rodion G.A., la granița dintre new wave, progressive rock și experimental, primeau difuzări în cadrul programelor radioului de stat, apariții la TVR, dar și concerte în România, unde prestațiile live erau amplificate de un sound system impresionant.
După mai bine de 30 ani de la destrămarea trupei, Rodion a reușit să-și îndeplinească unul dintre vise: lansarea unui album în toată puterea cuvântului. Collective-ul Future Nuggets și Strut Records au făcut posibil acest eveniment, lansând în 2013 albumul „The Lost Tapes”, o colecție de experimente electronice recuperate de pe benzi de magnetofon.
Am încercat să surprindem esența soundului electro-disco-psihedelic marca Rodion G.A. într-o listă de 5 piese:
Rodion G.A. – Cântec Fulger
Rodion G.A. – Citadela
Rodion G.A. – Imagini din vis
Rodion G.A. – Alpha Centauri
Rodion G.A. – Elastic
Citește mai mult: Descoperă peisaje muzicale obscure cu aceste 5 LP-uri synthpop din România anilor 80