Electronic Beats Romania
Music

Interviu Nadah El Shazly: experimente electronice fabricate în Cairo și gin tonic

nadah el shazly

Festivalul Outernational Days 3, București, 19-23 septembrie, propune o primă întâlnire a publicului român cu Nadah El Shazly, originară din Egipt

Nadah El Shazly este parte din noul val al undergroundului egiptean, o scenă care a primit multă atenție în ultimul timp. Cu primii pași în cariera muzicală făcuți ca vocalistă într-o trupă de punk ce cânta coveruri Misfist, Nadah a fost rapid atrasă în curentul electronic, începând să experimenteze în studioul personal. Rezultatul este unul dintre cele mai apreciate albume experimental electronice din 2017, o fuziune între instrumente tradiționale egiptene, rock și avant-garde electronica, dominate de vocea artistei în mare parte dar făcând loc discret chitărilor acustice, sunetelor de flaut sau dronelor ce ne trimit cu gândul la dub techno. Chiar înainte de Outernational Days 3, festival din al cărui lineup face parte cu o sesiune live la Control Club, și la care Telekom Electronic Beats este prezent ca partener media, am stat de vorbă cu Nadah El Shazly despre album, despre planurile de viitor și despre highlighturile acestui an.

 

 

TEB: Așteptăm deja cu sufletul la gură prestația ta live pentru prima dată în România. Cum trebuie să ne pregătim înainte de acest live?

Nadah El Shazly ندى الشاذلي: Abia aștept să cânt în România. Nu trebuie să vă pregătiți în niciun fel, sinceră să fiu, doar să fiți în public 🙂

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Nadah El Shazly | ندى الشاذلي | Palmyra | بالميرا / Live at ZigZag | Cairo | Nov 2017

 

TEB: Care a fost procesul de creație pentru Ahwar, albumul tău de debut, lansat la Nawa Recordings? A fost un concept gândit de la început sau a fost ceva care s-a dezvoltat instinctiv?

Nadah El Shazly ندى الشاذلي: Am început să compun piesele și să le cânt în Cairo, schimbând și rearanjând pe măsură ce le cântam live. Nu a fost un concept neapărat, mai degrabă lucruri care îmi plăceau la acel moment și pe care consideram că se pot integra în piese. Am început să colaborez cu Maurice Louca, rezultând două melodii de pe album. Tot în acea perioadă l-am cunoscut pe Sam Shalabi și am știut din prima că vom lucra împreună: în 2016 eram deja în Montreal unde am înregistrat împreună cu Sam și alți muzicieni membri ai ansamblului Land Of Kush.

 

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Nadah El Shazly – Mahmiya (Protectorate)

 

TEB: Ești autoarea versurilor din Mahmiya, una dintre piesele de pe Ahwar. Care a fost sursa de inspirație pentru aceste versuri?

 Nadah El Shazly ندى الشاذلي: Inspirația a venit de la melodia pe care o cântam la saz. Linia repetitivă a melodiei conținea ceva fragil și foarte înșelător, lucruri care m-au împins să compun aceste versuri.

 

TEB: Din toate locațiile unde ai cântat până acum, care sunt cele mai interesante?

 Nadah El Shazly ندى الشاذلي: O întrebare dificilă pentru că am vizitat multe țări și orașe total noi pentru mine. Dar dacă ar fi să aleg, ar fi This ain’t Hollywood în Hamilton, Canada, Donaufestival, de asemenea fiecare loc în care am cântat în Italia și Portugalia.

 

TEB: Cum se prezintă scena electronică din Egipt în această perioadă? Pe ce artiști ar trebui să stăm cu ochii?

Nadah El Shazly ندى الشاذلي: Din punctul meu de vedere cred că în Cairo se produce foarte multă muzică bună. Aș sta cu ochii pe toată scena din Cairo și aș asculta playlist-ul pe care l-am făcut pentru Wire acum câteva luni! 🙂

 

TEB: Planuri de viitor?

Nadah El Shazly ندى الشاذلي: Turnee, schițe pentru muzică nouă, să cânt piesele albumului cu trupa și să beau mai mult gin tonic până vine iarna.

 

Citește mai mult: Așteptăm Outernational Days 3 cu nerăbdare – iată programul

Loading...