Electronic Beats Romania
Culture

Citește acest interviu cu Mischa Blanos și pregătește-te de Carnival

Citește acest interviu cu Mischa Blanos și pregătește-te de Carnival

Află mai multe despre Mischa Blanos înainte de setul lui de vineri, când îl asculți pe scena Carousel de la The Carnival

Hotărât să construiască o punte aparent utopică între pianul clasic și muzica electronică: așa l-am cunoscut pe Mischa Blanos, artist român stabilit în Berlin acum câțiva ani. Cu bagajul unei educații muzicale consistente, începută la doar șapte ani și focusată pe pianul clasic, Mischa Blanos găsește inspirație într-o diversitate muzicală copleșitoare, de la dinamica din muzica clasică și până la melodicul din jazz, atingând de asemenea teritorii explorate de artiști precum Nils Frahm, Nicolas Jaar sau Brandt Brauer Frick.

By loading the content from Soundcloud, you agree to Soundcloud’s privacy policy.
Learn more

Load content

Second Nature EP, lansat în iunie 2018 la InFiné, este liantul dintre cele două lumi, aparent fără nicio legătură: blândețea tandră a pianului clasic primind cu brațele deschise energia specifică muzicii electronice. Iar proiectul Amorf, colaborarea cu Vlad Caia & Cristi Cons aka SIT, și-a făcut deja loc pe lista exclusivistă a momentelor epice derulate la Sunwaves, Citadela sau Waha Festival.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

TEB: Ce îți oferă Berlinul, din punct de vedere creativ, motiv pentru care ai ales să te stabilești acolo?

Mischa Blanos: Berlinul e un hub de artă. Orice fel de artă. Dacă într-o zi n-am inspirație și plec din fata pianului, în Berlin sunt posibile o sumedenie de scenarii. Mă plimb într-un parc, mă așez pe iarbă, unde tocmai au început niște africani să cânte la instrumentele lor de percuție. Inspirație. În drum spre Kiosk intru într-o galerie de artă și mă las uimit de artiști contemporani. Sau mă duc să beau un vin într-un rooftop bar și întâlnesc un clarinetist care tocmai se mutase și el în oraș. Fixăm un jam. Simplu și mai ales firesc. Lucrurile se întâmplă firesc aici. Iar oamenii? Neîncrâncenați.

 

TEB: Cum ai ajuns să colaborezi cu SIT, în cadrul proiectului Amorf?

Mischa Blanos: Am fost coleg cu Cristi in Conservator, iar într-una din vizitele mele în București, el și Vlad mi-au propus să ne întâlnim și să încercăm ceva. Ei bine, ne-am întâlnit toți trei în studio, și nu numai că a existat chimie din belsug, dar chiar în acele două seri a ieșit mare parte din primul nostru album, “Blending Light”. A urmat munca la album apoi, dar structura, temele, armoniile s-au întâmplat în acele două nopți lungi. Iar după o experiență ca asta, știi clar că va ieși ceva foarte bun în viitor.

 

TEB: Dă-ne niște detalii despre colaborarea dintre voi din studio. Cum se nasc piesele Amorf? Lăsați loc de improvizație?

Mischa Blanos: Povesteam mai sus despre cum s-a născut primul nostru album. Așa se întamplă când creăm ceva nou, începem cu improvizația. Și experimentăm ori căutând teme, ritmuri, armonii, stări, ori ne lăsăm duși de val. Sunetele te duc acolo unde vor ele.

 

TEB: Cum arată setupul de live pentru un performance Mischa Blanos?

Mischa Blanos: Asta este întrebarea al cărui răspuns îi pune în dilema pe cei mai mulți organizatori de concerte. Fiind un artist care intră pe teritorii muzicale diverse și aici mă refer atât la genul muzical, cât și la instrumentele folosite, nu am un singur setup. Concertez cu trei set-up-uri diferite, fiecare creând altă poveste, fiecare inducând altă experiență auditoriului/publicului. Este set-up-ul clasic unde bătrânul pian tronează pe scenă și creeză atmosfera intimă, pasiuni și trăiri vechi de secole, dar unde sunetele captate prin doza Helpinstil instalată în pian te impinge spre modernitate. Apoi este set-up-ul Live Electronics, unde cânt doar cu synths și drum machine. Iar în final, cel mai complex set-up, dar poate și cel mai contemporan este set-up-ul pentru concertul Acustic-Electronic. Aici e un festin al clapelor albe-negre, pian acustic, synths, clapa midi, pian Rhodes pe o parte, iar pe cealaltă parte drum machine și Ableton Live își pun și ele amprenta digitală. Iar cu visuals ca parte integrantă din concert, ei bine da, ai parte de o experiență unică.

 

TEB: Care ar fi venue-ul care ți-ar satisface complet pretențiile pentru un live de poveste Mischa Blanos?

Mischa Blanos: N-ar fi unul singur, asta îți pot spune cu siguranță. Fiecare loc e parte integrantă din concert și mă inspiră la fel de mult ca și oamenii din sala. Locul și oamenii creează povestea, eu ca artist îi dau grai adăugând și ceva din mine.

Iar acum venue-ul poți să-l faci oriunde vrei, în pădure, lângă ruine, într-o peșteră, într-un crater vulcanic inactiv. Da, îmi place outdoor!

 

TEB: Highlightul din 2018 pentru Mischa Blanos?

Mischa Blanos: Lansarea primului meu EP “Second Nature” în luna Iulie în Paris, prin Label-ul parizian InFine Music.

 

Îl ascultăm pe Mischa Blanos Vineri, de la 18:00, la scena Carousel de la THE CARNIVAL, care are loc la Romexpo. Carnavalul este mai mult decât un festival și te invită la show-uri spectaculoase: Morcheeba, Patrice, Deliquent Habits, The Editors DJ set, Mischa Blanos, Șuie Paparude, Macanache & The Putreds, Les Elephants Bizarres, DJ Vadim, Retro Discoteca și mulți alții.

 

Citește mai mult: Artiști remarcabili, viziuni distincte – iată nouă evenimente cu care deschidem noul sezon

Loading...