Vezi șapte filme despre cultura clubbing și rave
Întrucât nimeni nu știe ce ne rezervă viitorul în privința culturii clubbing, iată ce spune trecutul.
Iată șapte filme și documentare despre cultura clubbing internațională și oamenii din spatele ei. Întrucât nu putem fi în club, măcar putem afla mai multe despre cei care au creat scena actuală de muzică electronică.
Hai cu noi într-o călătorie prin scena techno din Berlin, află mai multe despre rădăcinile muzicii dance belgiene sau despre cultura clubului taiwanez Y2K.
SubBerlin – Underground United (2008)
Documentarul relatează istoria legendarului club Tresor din Berlin, de la deschiderea sa în anul 1991, până la relocarea și reamenajarea clubului în Potsdamer Platz, în 2005. Filmul reușește să surprindă ce anume i-a adus clubului Tresor o reputație atât de bună de-a lungul timpului.
The Sound of Belgium (2012)
Filmul The Sound Of Belgium a fost produs în 2012 de către Jozef Deville. Pe durata a peste 80 de minute, documentarul prezintă o perspectivă aprofundată asupra scenelor belgiene de New Beat, EBM, house și techno.
Fiorucci made me Hardcore (1999)
Un scurtmetraj care combină calitățile unui vis cu un carnaval captivant, plin de ritm, „Fiorucci Made me Hardcore” de Mark Leckey este o declarație vizuală a videoclipului muzical ca „cea mai interesantă formă de artă” a vremii (1991). E frumos și neliniștitor în egală măsură, iar Leckey a recunoscut că a plâns în timpul creării freneziei de aproape 15 minute.
Millennium Mambo (2001)
Acțiunea filmului are loc în clubul Y2K din Taiwan. Regizat de Hsiao-Hsien Hou, după un scenariu scris de T’ien-wen Chu, filmul o prezintă pe Vicky, protagonista în vârstă care își amintește de tinerețea din anul viitor-futurist 2011, într-un voiceover nostalgic. Lumea lui Vicky e formată din casa pe care o împarte cu iubitul ei posesiv (care e DJ), barul în care lucrează și cluburile pe care le frecventează pentru a scăpa de toate.
Party Girl (1995)
Acest clasic cult a fost considerat primul film de lung metraj care a avut premiera pe internet. În Party Girl, regina cinematografiei indie, Parker Posey, o joacă pe Mary, o bibliotecară hedonistă care trebuie să plătească datoriile în urma unei altercații cu poliția la un rave.
Made in Sheffield (2001)
Made in Sheffield e un documentar despre istoria scenei muzicale din metropola Sheffield, din 1975 până în 1983. Scena era condusă de o ambiție tinerească și o credință că muzica electronică era mult mai mult decât rock n roll-ul venit înaintea lor. Prezentând formații precum The Human League, Cabaret Voltaire, Clock DVA, Pulp, ABC și Heaven 17, filmul este o imagine a unei scene pasionale, care a influențat o întreagă epocă.
All These Sleepless Nights (2016)
Acesta e un alt film care surprinde spiritul unui loc și tinerețea din el. Pe jumătate documentar, pe jumătate realitate, filmul îi urmărește pe prietenii Krzysztof și Michal de peste un an și jumătate, în timp ce fac petreceri în jurul Varșoviei. Stilul de viață al celor doi e o mărturie a prezentului, a trăirii lor în acest moment.
*foto: Antoine Julien