Electronic Beats Romania
News

Festivalurile românești pe timp de coronavirus

Festivaluri anulate 2020

Criza globală provocată de pandemia coronavirus afectează drastic scena festivalurilor și a evenimentelor culturale.

Atât în România, dar și peste tot în lume (din Statele Unite ale Americii și până-n Europa, în țări ca Germania, Franța, Spania, Italia, Austria și multe altele), promoterii, organizatorii de evenimente și operatorii culturali sunt nevoiți să amâne (sau chiar să anuleze) evenimentele programate a avea loc în perioada următoare.

În timp ce cluburile, teatrele și barurile au fost temporar închise în toate orașele din țară, nimeni nu știe ce se va întâmpla în următoarele luni. Până și UEFA a amânat campionatul de fotbal Euro 2020, iar în acest moment plutește o mare incertitudine cu privire la viitorul festivalurilor de vara asta.

Oficialitățile române au lansat un ghid cu recomandări privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus.

Până la acest moment, festivalurile care au decis să-și anuleze edițiile din acest an sunt Rokolectiv (programat a avea loc între 23 și 26 aprilie în București) și Awake (planificat a se desfășura între 14 și 16 august, în Gornești, lângă Mureș).

„Din motive evidente, Rokolectiv nu mai poate avea loc, așa cum era planificat. Încercăm să amânăm pentru la toamnă o parte din show-urile programate”, spun organizatorii pe Facebook. Aceasta ar fi fost cea de-a 15-a ediție a unuia din cele mai longevive festivaluri de muzică electronică și arte vizuale din România.

Organizatorii Awake spun că au decis să anuleze „după o îndelungă analiză a contextului naţional şi internaţional din ultimele săptămâni, a încetinirii până la stopare a vânzărilor de bilete, a îngheţării bugetelor de investiţii din partea partenerilor corporate, a amânărilor, reprogramărilor şi anulărilor de turnee care au început şi vor continua inevitabil. (…) Alegem să rămânem uniţi în această perioadă dificilă şi să punem siguranţa tuturor pe primul loc.”

Alte festivaluri care încă nu au anunțat nimic legat de o amânare (sau anulare) pentru acest an, monitorizează situația actuală și speră că lucrurile se vor îmbunătăți în lunile care urmează.

Smida Jazz Festival, programat a avea loc între 13 și 16 august în județul Cluj, scria pe 19 martie pe propria pagină de Facebook că „în aceste zile am fi fost pregătiți să anunțăm noutățile festivalului: să dezvăluim line-up-ul Smida Jazz Festival 2020 și să punem în vânzare biletele. Dar aceste zile dificile și pline de incertitudine nu sunt deloc potrivite pentru un astfel de anunț. Vă asigurăm că pregătirile pentru Smida Jazz Festival 2020 continuă și că urmărim cu atenție toate comunicările oficiale pe tema pandemiei COVID-19.”

Situația rămâne incertă și pentru toate celelalte festivaluri programate a avea loc în perioada următoare.

Sunwaves 27 se amână pentru weekendul 25-30 iunie. „Suntem optimiști și sperăm că această perioadă să fie suficientă în stoparea pandemiei. Menționăm faptul că majoritatea artiștilor vor fi prezenți la ediția din iunie”, au scris organizatorii pe pagina evenimentului.

Citadela (programat a se desfășura între 24 și 26 iulie la Cetatea Deva) nu a făcut niciun anunț oficial. Nici Picnic Fonic (programat a avea loc între 5 și 8 iunie) nu a anunțat vreo posibilă amânare sau anulare.

Plantaround (planificat între 17-21 iunie) și-a anulat însă acțiunea de plantări de copaci de pe 21 martie. „În contextul în care ne regăsim, suntem nevoiți să amânăm acțiunea de plantare de copaci. Ne folosim de această ocazie pentru a vă îndemna să limitați deplasările în afara locuinței pe cât posibil, distanța socială fiind în acest moment cel mai eficace lucru”, au scris organizatorii pe pagina evenimentului.

3 Smoked Olives (programat între 5 și 11 august) a scris pe 11 martie pe propria pagină de Facebook: „Luăm în serios siguranța, sănătatea și starea de bine a oaspeților noștri, a partenerilor și a membrilor echipei. În acest moment al incertitudinii universale, rugăm pe toată lumea să respecte protocoalele și declarațiile oficialilor guvernamentali. Ai grijă de tine și respectă-i pe ceilalți. Responsabilitatea socială e o prioritate.”

Alte festivaluri mai mari își continuă planul de comunicare și promovare, în speranța că lucrurile se vor îndrepta.

Asociația Europeană a Festivalurilor Yourope a lansat recent manifestul Festivals Stay United Across Europe. Între semnatarii acestui document se numără și festivalurile românești Artmania, Electric Castle, Jazz in the Park, Neversea și Untold.

„În calitate de organizatori de festivaluri, luăm situația actuală foarte în serios. Urmărim îndeaproape situația și, ca întotdeauna, cooperăm cu autoritățile și serviciile de urgență, pentru a asigura cel mai bun și mai sigur mediu pentru comunitate. Împărtășim experiențe și cunoștințe între noi. Stăm uniți. Văzute în lumina acestor fapte și cu cunoștințele pe care le avem, vom continua monitorizarea situației actuale de sănătate globală pe parcursul următoarelor săptămâni și vom comunica deciziile luate. (…) Cu toții ne așteptăm să ne putem desfășura festivalurile în această vară.” Manifestul integral e disponibil aici.

Echipa Electric Castle (programat a avea loc între 15 și 19 iulie la Bonțida, în județul Cluj) a anunțat că lucrează de acasă. „Acum trebuie să fim puternici, pentru a trece peste acest lucru. Fiecare dintre noi trebuie să fim responsabili, să acționăm în consecință, pentru a ne putea bucura cu toții de vară. (…) Abia așteptăm să vă arătăm toate lucrurile pe care le-am pregătit”, scriau pe 12 martie organizatorii Electric Castle, pe pagina lor de Facebook.

Și alte festivaluri precum Neversea și Untold îndeamnă oamenii să stea acasă în această perioadă, pentru a salva vara, sperând astfel că în următoarele luni situația se va redresa și va reintra pe un făgaș normal.

Vom actualiza această știre pe măsură ce apar informații noi. Revino aici pentru a fi la curent cu situația festivalurilor din România.

*credite foto: Waha 2019

Loading...