Electronic Beats Romania
Music

“Fă rai din ce ai” - am stat de vorbă cu oamenii din spatele Durușa Summer Hills

Durușa Summer Hills

Am discutat pe larg cu Alex Pop, cofondator Durușa Summer Hills, despre organizația Road Runner Society și despre planurile de a reabilita satul Durușa

În 2009 un grup de tineri entuziaști, adunați în jurul pasiunii pentru muzica de calitate ascultată în idilicul natural al podișurilor Transilvaniei, au pus bazele Road Runner Society, organizația responsabilă cu unul dintre cele mai bine păzite secrete din Ardeal: Durușa Summer Hills Festival.

Durușa Summer Hills, festival ce se pregătește anul viitor pentru a zecea ediție, este pilonul principal al activității Road Runner Society, un ONG care și-a propus mai mult decât petreceri în aer liber: pe lângă transformarea școlii din Durușa într-un hub multicultural, Road Runner Society are în plan includerea zonei în circuitul turistic național, cu zeci de kilometri de drumuri agricole ce pot deveni trasee cicloturistice și cu ideea unui spațiu cultural sub numele HAMBAR.LIVE.

2019 se anunță cel puțin interesant pentru Road Runner Society: 3 scene, un crowd de 2000 de persoane și un concert simfonic în mijlocul naturii, în funcție de resursele financiare.

Despre Durușa Summer Hills și despre alte proiecte născute în incubatorul Road Runner Society am stat de vorbă cu Alex Pop, cofondator și coordonator de proiecte.

 

TEB: Cine este in spatele Road Runner Society si cu ce se ocupa?

RRS: Road Runner Society este un ONG fondat de un grup de prieteni. Ne-am cunoscut la Cluj pe când eram studenți. Toți avem un background destul de solid în organizarea de evenimente datorită activității de voluntariat depuse în diverse organizații studențești sau proiecte. Pe vremea aceea oferta de evenimente în Cluj era destul de limitată iar noi eram implicați practic în toate evenimentele: TIFF, LSC, Unifest, UrbanFest, JSU etc. În momentul de față o parte din noi colaborează cu echipele care se ocupă de Electric Castle, Untold sau Street Food Festival. Ideea e că odată ce ai trait experiența organizării unui eveniment mare, care iese bine și e nice, you are fucked, mai vrei. Echipa Road Runner s-a mărit cu timpul, însă nu pe o structură formală. A rămas tot la nivel de voluntariat, prieteni ce fac lucrurile din pasiunea comună de  „just having a proper good time”. Fiecare dintre noi are un job pe undeva și, în măsura timpului, alocă energie în proiectele Road Runner Society. Există totuși un nucleu, administrativ cel puțin, stabilit la Durușa de vreo 3-4 ani, care, pe lângă Summer Hills lucrează și la alte proiecte RRS. Doi dintre noi am crescut în satul Durușa (eu și Andrei, vărul meu) iar cu timpul și alți membri din echipa RRS și-au luat terenuri aici și intentioneaza să investească mai departe în proiectul Durușa. Au devenit Durușeni cu acte în regulă. Suntem circa 20 de prieteni implicați în treaba asta, cu media de vârstă de 28-30 ani.

 

TEB: Cum a apărut ideea?

RRS: Ideea festivalului Durușa Summer Hills a apărut prin 2009, când făceam niște lucrări de întreținere la terenurile pe care le avem aici. Eram fix pe platoul unde se desfășoară festivalul, când, după ce am intervenit la teren câteva zile la rând, a început să se deschidă o suprafață destul de generoasă care arăta magic. “Man, aici e loc de o petrecere suuuper cinstită. Festivaaaal direct!” Am aberat ceva pe tema asta atunci. am râs, nu am luat-o în serios deloc. Cert e că după câteva săptămâni am organizat prima “ediție” Durușa Summer Hills sub forma unui picnic între prieteni. Ne-am strâns, cred, în jur de 50 de oameni și aia a fost. Următorul an la fel, doar că am fost undeva la 80-100 de persoane. Îm următorul an, a treia petrecere cinstită a devenit cumva primul Durușa Summer Hills. Gata, a devenit oficial.  Anul viitor, „cea mai cinstită petrecere” împlinește 10 ani și gazduieste circa 2000 de oameni. Sincer, nu era posibilă calatoria asta fără energia oamenilor care participă la festival, dar și datorită scenei muzicale din Cluj în special, dar și Bucuresti, Iași și Timișoara, care au contribuit enorm la creșterea și identitatea festivalului. Big up aici pentru Electroclown, Danaga, Indjestione, TJV, Danilov, Genmaica Sound System, Kero: the first of their kind. 😉

Durușa Summer Hills

 

TEB: Road Runner Society înseamnă mai mult decât festivalul Durușa?

RRS: Da. În portofoliul Road Runner Society avem, pe lângă festival, și proiecte de altă natură. În 2012 am inițiat demersurile pentru a prelua școala din sat (ruinele acesteia, mai exact) și de a-i da o utilitate tot în zona educativ-creativă. Avem în plan ca până în 2022 să finalizăm construcția unui hub creativ și lucrativ. În momentul de față suntem la stadiu de obținere avize și proiectare, avem schițe de proiect realizate cu studenții de la UTCN-Facultatea de Arhitectură, în cadrul unei școli de practică pe care am facilitat-o în 2013 alături de arh. Tiberiu Bucșa. Un alt proiect inițiat și în curs de derulare este amenajarea de trasee cicloturistice în zona, perimetrul și vecinătatea satului Durușa. Am identificat și cartat circa 40 km de drumuri agricole și potectii din zona Valea Chioarului. Iar cel mai recent proiect este HAMBAR.LIVE, un spațiu celebrativ pentru muzică, dans, arta și context. O sură generoasă care urmează sa fie convertită în dance floor / bar / spațiu de cazare/ bucătărie. Deocamdată proiectele Road Runner Society gravitează în jurul satului Durușa, pe principiul fă rai din ce ai.

 

TEB: Durușa Summer Hills în 5 cuvinte

RRS: Freestyle, horincă, disco-house, the 90`s, nice people

Durușa Summer Hills

 

TEB: Dacă ar fi să rezumi experiența Durușa într-un singur track, care ar fi acesta?

RRS: E imposibil să rezum experiența Durușa la o singură piesă. Fiecare zi de festival e altfel, cu alt vibe, tot sus dar diferit. Am rezolvat, nu se poate. Oricum, poate cel mai aproape de feelingul general, mă duc cu gândul la piesele astea:

 

Norzeatic si Khidja – Dancer

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

 

Moodymann – I can’t kick this feeling when it hits

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

 

Fouk – Cat Lady

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

 

TEB: Ce se pregătește la Road Runner Society pentru 2019?

 

RRS: În Mai lansăm HAMBAR.LIVE, barul de weekend, cum îi zicem noi. Iar pentru a zecea ediție de festival va fi probabil un allstar game al edițiilor trecute pe partea de program, dar cu unele elemente noi. Avem multe idei pe care nu am apucat să le implementăm încă în toți acești ani, fie din cauza timpului alocat pentru eveniment, fie în mare parte din cauza resurselor financiare. Durușa Summer Hills e un festival mai mult independent iar asta ne constrânge la un număr limitat de activități. Suntem în discuții cu potențiali sponsori care sunt interesați să investească în Durușa și în proiectele RRS. Sper să găsim forma de colaborare oportună și să legăm de o giga petrecere. În orice caz, vom avea grijă să facem și mai frumos, așa cum încercăm an de an și cum merită lumea asta faină ce tot vine la Durușa.  Respect.

Credit Foto: Vlad Mihalca

Citește mai mult: „Dizolvare în absolut” – instalația artistică, susținută de TEB, unde explorezi alte dimensiuni Waha

Loading...