Cinci dintre cele mai de preț discuri din rafturile unui colecționar de viniluri: Marinov
Într-o eră în care internetul și conexiunile de bandă largă ne pun la dispoziție într-o secundă un ocean de muzică în format digital, Alexandru Marinov colecționează discuri de vinil.
Alexandru Marinov este, în esență, ceea ce numim un record selector. Plecând de la casete și CD-uri și ajungând la, ironia sorții, formatul de vinil, muzica face parte din viața lui Marinov încă de la începutul anilor 90. Pasionat de radio, a colaborat cu Radio Republika Verde timp de 5 ani, ca moderator și playlist manager, în același timp activând ca și content manager pentru serviciul Mediaforest. A început să colecționeze muzică pe vinil din 2015, iar rezidența pentru labelul Groove și Portocale a venit ca un lucru natural, în 2016, iar în 2018 a devenit moderatorul emisiunii Orange Room, parte din proiectul mai sus menționat.
Cum, aparent, toată viața lui Marinov gravitează în jurul muzicii, în special cea inscripționată pe discuri de vinil, l-am rugat să ne dezvăluie cinci dintre plăcile de care s-a atașat cel mai mult:
- Melodie – Echo Rhythm EP
Pe locul 5 o să plasez primul disc ce m-a atras înspre sfera muzicii electronice. De la primul contact cu sound-ul lui Cristi Tudorache am rămas fascinat și sentimentul s-a păstrat până în momentul de față. Echo Rhythm este primul EP de muzică elecotronică pe care l-am achiziționat în stare Mint iar Metereze este de altfel singurul label pe care l-am susținut la fiecare release oficial până în acest moment.
- Efterklang – The Piramida Concert
Am avut ocazia să-i văd live în toamna anului 2013, în sala Berlin a clubului Control. A fost primul contact cu trupa, în turneul de promovare al albumului Piramida iar la finalul concertului am rămas cu același sentiment pe care-l ai atunci când se termină after-ul și se oprește muzica după o petrecere memorabilă.
- Ozric Tentacles – Jurassic Shift
Am descoperit sound-ul băieților de la Ozric Tentacles prin piesa “Jurassic Shift”, în primul an de liceu și de atunci au rămas un stâlp de referință pentru mine atunci când vine vorba de rock, indiferent de stil. În cazul de față un space rock cu puternice influente progresive ce se mulează perfect pentru orice stare.
- Senor Coconut – Beat It
În încercarea de a aborda influențele latine am ales un cover după “Beat it”, celebra piesă a lui Michael Jackson într-o variantă merengue-boogaloo. EP-ul lui Senor Coconut a făcut senzație de ficare dată când i-am dat play. L-am descoperit într-un Oxfam din Manchester, în timp ce mă plimbam prin centrul orașului. Mi-a sărit în ochi coverul și l-am cumpărat fără să am habar cine e Senor Coconut sau cum sună de fapt.
- Pink Floyd – Dark Side of The Moon
Capodopera din colecție este cu siguranță albumul cu numărul 8 al celor de la Pink Floyd, lansat în anul 1973 și moștenit de la tatăl meu. Un instrument indispensabil pentru colecția mea electică ce numără aproximativ 1000 de titluri.
https://www.youtube.com/watch?v=gmHrHQEmp2Q