Electronic Beats Romania
Music

Amen Break: secvența de baterie din 1969 ce stă la baza soundului drum n bass

amen break

Acum aproape 50 de ani, într-un studio din Atlanta, Statele Unite, se năștea celebra Amen Break, o secvență improvizată de percuție ce a fost preluată mai apoi și folosită în mii de piese.

În 1969 trupa The Winstons lansa la Metromedia single-ul Color Him Father, release ce conținea Amen, Brother. Piesa B-side ar fi trecut neobservată în curentul funk din acea perioadă dacă nu ar fi fost revitalizată de samplingul folosit în anii 80 în hip hop și mai târziu în muzica electronică.

Amen Break este o secvență de solo de baterie de 6 secunde realizată de G.C. Coleman ce a fost preluată și folosită la scară largă în diverse forme în hip hop, breakbeat, jungle, reggae, drum n bass și chiar unele forme de techno.

 

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

 

Breakbeat Lenny, un producător angajat al studioului Downstairs Records a scos sample-ul scurt de baterie dintr-un colț prăfuit al istoriei funk și l-a inclus pe compilația Ultimate Breaks and Beats, o serie de bootleguri pentru DJ, lansată în 1986. Odată cu explozia samplerelor și a drum machine-urilor, Amen Break a fost preluată de alți producători și modificată masiv, ajungând să fie la baza mai multor negative de piese hip hop. 2 Live Crew și N.W.A. sunt două exemple de crew-uri care au folosit celebra secvență, loop care și-a făcut simțită prezența și în alte genuri muzicale, de la piese marca Oasis sau Nine Inch Nails la Slipknot sau Bjork. Firestarter, primul number 1 bifat de Prodigy în topurile de specialitate din Marea Britanie, are la bază Amen Break.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Abia în 2011, în urma unui documentar marca BBC Radio 1, originile Amen Break au fost readuse în discuție, autorii de drept primind recunoașterea internațională, sub forma unei campanii de strângere de fonduri tip crowdfunding.

 

Citește mai mult: Am schimbat registrul electronic cu soundul dnb la 170 bpm, semnat de Dyl

Loading...