Electronic Beats Romania
Albume și compilații din 2020

TOP 20 albume și compilații românești lansate în 2020

Fie că e vorba de vinil, casetă sau digital, scoate portofelul de la naftalină și susține, dacă poți, scena locală.

Cine ar fi crezut că 2020 va fi anul în care lumea va lua o pauză de la orice? În această situație globală fără precedent, industria muzicii electronice este acum provocată cu sarcina de a-și imagina cum va arăta „noul normal” – sau cum va funcționa scena (sau ce a mai rămas din ea).

Anul acesta va fi amintit ca un test al solidarității și empatiei noastre. Totul se schimbă în fiecare secundă a vieții noastre și nimic nu mai poate fi la fel ca înainte. După închiderea acestui an fără precedent, este important să ne întrebăm: ce am învățat? Va aduce viitorul o muzică mai provocatoare, un sentiment mai profund de unitate între scenele alternative și o conștientizare mai mare cu privire la siguranță și responsabilitate? Când lumea se va dezmorți post pandemie, vom acționa cu mai multă integritate? Acesta este singurul viitor pe care îl putem spera și unul spre care trebuie să continuăm să lucrăm.

În 2020, mai mult ca niciodată, s-a simțit limpede cantitatea tot mai mare de muzică electronică lansată independent în România. De la începutul lockdown-ului, aproape fiecare DJ și producător din România a început să lanseze muzică independent prin Bandcamp. Înainte de martie 2020, lansarea de muzică pe Bandcamp în România nu era un lucru atât de obișnuit, dar explozia de muzică apărută în ultimele luni de la începerea pandemiei este o dovadă că lucrurile pot funcționa.

Acest proces de democratizare a lansării muzicii DIY (do it yourself), care elimină casa de discuri și conectează artistul direct la publicul său, este în continuă creștere și ar putea oferi un indiciu despre modul în care ar putea funcționa „industria” muzicii electronice în viitor. De asemenea, unii producători au început să publice tot felul de muzică diferită, ceea ce înseamnă că blocarea i-a împins cumva într-o altă direcție creativă, oferindu-le un context bun pentru a face loc experimentului în munca lor, pentru a-și extinde creativitatea muzicală și pentru a încerca să încerce lucruri diferite din punct de vedere al producției muzicale.

Anul 2020, prin caracterul său fatalist, ne-a creat într-un mod inexplicabil oportunitatea redescoperirii sinelui și a unui mod diferit de a trăi față de cel cu care eram obișnuiți, chiar fără acordul nostru.

Astfel, cum zic și majoritatea invitaților podcastului nostru, trecem, ca scenă muzicală și culturală, printr-un soi de proces de recalibrare, regândire și repoziționare a valorilor, revendicându-le pe cele primordiale, pe baza cărora s-a clădit inițial această cultură. Acest proces de reevaluare – care deși impus contextual, nu se poate manifesta în mod forțat, ci doar în mod benevol – este mai degrabă intrinsec, orientat către sine, către interior și către redescoperirea vocii interioare, instinctuale, primitive.

Cum a arătat anul 2020 pentru scena muzicală românească? Iată (cel puțin) 20 de albume și compilații apărute în acest an pe care trebuie să le asculți măcar o dată.

Ada Kaleh – Nodus tollens LP (Ada Kaleh Romania)

Nodus tollens LP este cel de-al optulea release de la Ada Kaleh Romania, propria casă de discuri a lui Ada Kaleh. Așa cum sugerează și autorul, noul material nu e neapărat destinat ringului de dans, ci e făcut mai degrabă pentru audiții intime și meditație. E compus si aranjat cu tehnica tape loops și inspirat de Terry Riley si Steve Reich, doi dintre artiștii reprezentativi ai minimalismului muzical (curent la care au mai aderat de-a lungul timpului și artiști ca La Monte Young sau Philip Glass). Albumul transcede unele dintre limitele dogmei muzicii electronice dance și se concentrează pe ritmuri în formă liberă, frecvențe meditative și vindecătoare, texturi spațiale întrețesute și psihedelii liniștitoare. „Acestea sunt peisaje sonore imersive menite să creeze un spațiu sigur pentru auto-explorare și vindecare. Nu sunt pentru club”, precizează Ada Kaleh. Situat undeva la limita dintre ambient și techno atmosferic, noul material iese din tiparele obișnuite ale muzicii electronice și aduce un sound inovator. Dar nu trebuie să ne crezi pe cuvând. Poți să-ți faci singur o idee despre album din fragmentele audio de mai jos.

By loading the content from Soundcloud, you agree to Soundcloud’s privacy policy.
Learn more

Load content

 

 

Alimori & Dragusin – The Four Seasons. Altered (Longcut Records)

Mischa Blanos și Dragusin semnează cel de-al doilea release al labelului Long Cut Records. Noul lor album, The Four Seasons. Altered, a fost lansat la începutul lunii noiembrie 2020 și include patru piese ambient și downtempo. Albumul trage un semnal de alarmă cu privire la criza climatică din ultimii zeci de ani. Astfel, cele patru piese evocă cele patru anotimpuri: toamna, iarna, primăvara și vara. „Dacă crezi că schimbările climatice nu există sau că relația omului cu natura nu conduce la pandemii, acest album nu te va face credincios. Dar dacă crezi, s-ar putea să simți că aparții unei comunități mai mari”, e precizat într-un comunicat ce însoțește albumul.

By loading the content from Bandcamp, you agree to Bandcamp's privacy policy.
Learn more

Load content

 

Alina Kalancea – Impedance (Important Records)

Cel de-al doilea album de-al artistei românce Alina Kalancea a apărut la casa de discuri Important Records. Albumul „Impedance” este complet instrumental, se întinde pe patru fețe și conține secvențe ritmice puternice, încapsulate în compoziții realizate cu atenție, pline de pasaje secrete și uși ascunse.

By loading the content from Soundcloud, you agree to Soundcloud’s privacy policy.
Learn more

Load content

 

Barac – The Inner Voice

Lansat în mod independent, pe contul lui de Bandcamp, noul material e format din opt piese și reprezintă o călătorie fascinantă printr-un cosmos mai îndepărtat, guvernat de atemporalitate. Trilogia „Oldest Form of Communicating and Healing” de pe album vorbește despre accesarea unei înțelepciuni care stă la baza unor practici spirituale arhaice de vindecare, precum șamanismul. Noul album e un poem sonic ce vorbește despre redescoperirea sinelui și a conștiinței, despre curățare și vindecare. „There is a God part in you. The consciousness. The pure Self. Learn to listen the voice of that Power”, scrie Barac pe Bandcamp.

By loading the content from Bandcamp, you agree to Bandcamp's privacy policy.
Learn more

Load content

 

V.A. – Beyond the Static (Soundsphere)

Label-ul românesc Soundsphere a lansat în vară o nouă compilație various artists, perfectă pentru meditație sau audiții muzicale aventuroase. Compilația Beyond the Static reunește artiști din România, Japonia, Regatul Unit, Statele Unite ale Americii și Ucraina, care explorează terenul fascinant al muzicii ambientale, drone și experimental, combinat cu literatura și poezia contemporană. Înglobează o varietate de emoții exprimate de-a lungul cleor zece piese, un manifest muzical cu teme ce reflectă asupra vieții, morții și tot ce e împrejur. Compilația e curatoriată și produsă de Andrei Barbu, fondatorul netlabel-ului Soundsphere, cu care am vorbit anul trecut,  aici.

By loading the content from Bandcamp, you agree to Bandcamp's privacy policy.
Learn more

Load content

Borusiade – Fortunate Isolation (Dark Entries)

Fortunate Isolation a apărut la casa de discuri americană Dark Entries Records pe data de 7 februarie 2020. Conține opt producții noi și contruiește un tablou sonic cu influențe optzeciste, de la italo la industrial, electro, rave și muzică experimentală. Evocând un univers cinematic, majoritatea pieselor de pe noul disc conțin și vocea Mirunei. Materialul se concentrează în jurul epocii antropocen, care descrie actuala eră geologică și subliniază efectul activității omului asupra ecosistemelor la nivel global. „Pământul – casa noastră – a trecut prin atâtea alte extincții, dar cred că lucrurile își vor găsi propriul lor drum pe această planetă doar odată ce noi nu vom mai fi”, spune Borusiade. „Entropia creează un calendar, dar și o transformare – un nou început.”

By loading the content from Bandcamp, you agree to Bandcamp's privacy policy.
Learn more

Load content

 

Cosmjn ‎- Soul Things (Playedby)

Albumul Soul Things este lansat exclusiv pe vinil la casa de discuri românească Playedby și conține 11 piese electronice de dans, la granița dintre minimal, house și electro, împărțite pe 3 discuri.

By loading the content from Soundcloud, you agree to Soundcloud’s privacy policy.
Learn more

Load content

 

Crihan – Autostrada Soarelui (UVAR)

LP-ul conține șase producții noi, dintre care o colaborare cu Vladimir Giurgiu pentru piesa care deschide albumul, Editura Estivala. „Autostrada Soarelui” este un album compact, de dans, destinat deopotrivă orelor „timide” ale începutului unei petreceri și orelor târzii, când timpul se dilată și își pierde semnificația. Majoritatea pieselor evocă un aer de melancolie, camuflat în beat-uri care te țin ancorat în realitatea imediată. Acesta este cel de-al 12lea disc lansat de casa de discuri românească UVAR.

By loading the content from Bandcamp, you agree to Bandcamp's privacy policy.
Learn more

Load content

 

Dan Andrei – Vreau Sa Ma Simt Bine

„Vreau să mă simt bine” a fost lansat pe durata verii în regim independent, via bandcamp. LP-ul conține opt piese de dans, cu influențe din electro, techno și house. Ascultă-l cap-coadă, mai jos.

By loading the content from Bandcamp, you agree to Bandcamp's privacy policy.
Learn more

Load content

 

Dragutesku – Dualism (DRG Series)

Noul album conține opt piese și este lansat la DRG Series, propria casă de discuri a lui Dragutesku. Titlul albumului – Dualism – vrea să sugereze că „nu există nimic corect sau greșit, similar conceptului de Yin și Yang, prin care nu pot exista unul fără celălalt, devenind astfel o dualitate.”

By loading the content from Bandcamp, you agree to Bandcamp's privacy policy.
Learn more

Load content

Dualtrx – Inconflict (Underdog Records)

Noul album al producătorului român Marian Ciungu aka Dualtrx, „INCONFLICT”, reprezintă cel de-al patrulea material discografic de-al său. Acest nou LP reprezintă o evoluție în sound-ul muzicianului și conține 15 piese cu influențe din cele mai vaste teritorii sonice, de la musique concrete la trip-hop, industrial și electro.

By loading the content from Bandcamp, you agree to Bandcamp's privacy policy.
Learn more

Load content

 

DYL – Acvatic (Diffuse Reality)

Probabil cel mai bun album de-al lui DYL de până acum, „Acvatic” conține 11 piese, din care trei remixuri semnate de Imugem Orihasam și ΠΕΡΑ ΣΤΑ ΟΡΗ. Albumul vine cu un sound distinct, aventuros și care abundă în texturi care pendulează liber prin spațiu și timp. DYL sapă cu curaj, originalitate și ingeniozitate prin cotloanele ascunse, întunecate ale techno-ului și muzicii electronice experimentale și aduce culoare pe scena muzicală românească. Fiecare piesă în parte e intrigantă în felul ei și e menită să-ți zguduie puțin orice stereotipuri ai avea legate de muzica techno.

By loading the content from Bandcamp, you agree to Bandcamp's privacy policy.
Learn more

Load content

 

Electrons in Slow Motion – Ecstatic Technologies (Sonido Atmosférico Ediciones)

„Ecstatic Technologies” este o reeditare a primului album de studio EIMS, apărut în 2019. Noul material, pe care-l poți asculta mai jos, conține două piese noi și a fost lansat pe 18 noiembrie la casa de discuri argentiniană Sonido Atmosférico Ediciones. EISM este un proiect electronic multi-gen dezvoltat de artistul bucureștean Marius Copel, muzician, artist vizual, și directorul artistic al Cinepolitica, unul din puținele festivaluri de film politic din lume.

By loading the content from Bandcamp, you agree to Bandcamp's privacy policy.
Learn more

Load content

 

Formația Aburiții – Puterea Leului (Linia 1)

La finalul anului 2020, Formația Aburiții a revenit la Linia 1 cu albumul Puterea Leului, o călătorie aventuroasă prin trap, synthwave și manelectronics, presărată cu mult autotune.

By loading the content from Bandcamp, you agree to Bandcamp's privacy policy.
Learn more

Load content

 

V.A. – Hallucinating Heights (Ondes HXCX)

De pe cealaltă parte a baricadei acestei curioase fascinații pentru Romanian sound, label-ul Ondes HXCX a lansat anul acesta o compilație various artists ce prezintă o selecție inedită de artiști români de muzică electronică alternativă, parte din ei deja consacrați, dar și newcomeri. Printre artiștii români care au contribuit cu câte o piesă la compilația de față se numără Khidja, Simina Oprescu, Somnoroase Păsărele, Admina, Deathbycoconut și alții.

By loading the content from Bandcamp, you agree to Bandcamp's privacy policy.
Learn more

Load content

 

V.A. – Longplay I (Playedby)

Labelul românesc Playedby a lansat la finalul lunii noiembrie 2020 cel de-al 10-lea release din discografie, o compilație V.A. împărțită pe patru discuri. Longplay I e disponibil exclusiv în format vinil pe Playedby și include o selecție inedită de piese din partea mai multor artiști români, între care Cosmjn, Lizz, Sublee, Sahau (proiectul lui Dan Andrei, Kozo și Paul Agripa), Arapu, Tulbure, G76, Vlad Caia și alții. Artwork-ul compilației a fost realizat de Cote.

By loading the content from Soundcloud, you agree to Soundcloud’s privacy policy.
Learn more

Load content

Mihai Popoviciu – Motion Manifold (Poker Flat)

LP-ul Motion Manifold, al treilea din cariera lui Mihai Popoviciu, surprinde semnătura sonoră proprie a producătorului român, prin care s-a impus de-a lungul anilor și despre care se spune că poate fi recunoscută instantaneu. Cele zece piese de pe album sunt de dans, însă pot contribui și la un alt tip de audiție, mai apropiată de ideea de album, de unitate a pieselor într-un tot care să aducă o experiență sonică diferită.

By loading the content from Bandcamp, you agree to Bandcamp's privacy policy.
Learn more

Load content

 

V.A. – One (Psihodrom Records)

Label-ul românesc Psihodrom Records prezintă One, o compilație realizată majoritar de artiștii de la această casă de discuri. Pachetul de 12 piese încearcă să ofere o reprezentare semnificativă a scenei de muzică electronică din Timișoara. Psihodrom e un nou label fondat anul acesta în Timișoara. Inițiatorii sunt Adrian Marian (Lemarian), Alexandru Pascu (Doctorul Sinteză) și Octavian Horvath (150 Stoka), trei producători și muzicieni din Timișoara.

By loading the content from Bandcamp, you agree to Bandcamp's privacy policy.
Learn more

Load content

 

V.A. – Organic Society – One year anniversary (Organic Society)

Label-ul românesc Organic Society a aniversat un an de existență, ocazia cu care au lansat recent o compilație various artists pe Bandcamp. Compilația include 24 de piese și poate fi descărcată gratuit, dar sunt încurajate donațiile, ce vor fi folosite pentru a ajuta un copil care are nevoie de tratament urgent. La acest pachet au contribuit cu piese mai mulți producători români, între care Mihai Pol, Clovis, Cojoc, Bila & Aparte, Octave, Vlad Bretan și mulți alții.

By loading the content from Bandcamp, you agree to Bandcamp's privacy policy.
Learn more

Load content

 

Soare Staniol – Soare Staniol (Underdog Records)

Proiectul Soare Staniol a fost fondat în 2014, iar de-a lungul timpului a continuat să-și farmece fanii cu experiențe sonore din ce în ce mai captivante. Îmbibat în improvizație, albumul respiră un aer nostalgic, filtrat printr-o puternică expresie contemporană. Inspirat de estetica filmelor noir, acest material de debut înglobează efortul colectiv al mai multor personalități care dau culoare scenei muzicale românești: Maria Balabaș (pe care ai avut ocazia s-o cunoști ceva mai bine din filmul nostru scurt de aici), producătorul Sorin Păun, Mihai Balabaș, Călin Torsan și Marina Pingulescu. „Soare Staniol este mult mai mult decât un simplu album; este o experiență care te provoacă să descoperi o lume cu totul nouă, cu propria sa mitologie rescrisă, și să te răsfeți cu un mic escapism sonor”, precizează casa de discuri Underdog.

By loading the content from Bandcamp, you agree to Bandcamp's privacy policy.
Learn more

Load content

 

Sosu – 3030 LP (BINEDINPRIMA)

Sosu, pe numele adevărat Eugen Neluțescu, este un producător român cu un sound distinct și multă energie pozitivă în tolbă. Reprezintă label-ul local BINEDINPRIMA, unde alături de alți artiști români ca Proper, Viitor, Fraga sau Mimoza, contribuie la formarea unui nou val de rap/trap românesc.

By loading the content from Bandcamp, you agree to Bandcamp's privacy policy.
Learn more

Load content

Episode 30: Sosu

1:10:32

“Mă folosesc de piese ca să marchez un moment, o idee în timp sau o stare.”

“Mă folosesc de piese ca să marchez un moment, o idee în timp sau o stare.”

Episode 15: Simina Oprescu

01:23:04

“Și creația vizuală, și cea muzicală vine din interior. E o viziune interioară pe care o ai și vrei să o arăți.”

“Și creația vizuală, și cea muzicală vine din interior. E o viziune interioară pe care o ai și vrei să o arăți.”

Episode 10: Ada Kaleh

1:00:42

“Eu încerc să fac muzică pentru oameni cu răbdare.”

“Eu încerc să fac muzică pentru oameni cu răbdare.”

Published December 23, 2020.