Electronic Beats Romania
T Bone Burnett

Ionic Originals: un nou format hibrid între CD și vinil

Creatorul T Bone Burnett spune că acest nou format este „prima descoperire în reproducerea sunetului analogic în mai bine de 70 de ani”.

Producătorul de muzică american și fostul coleg de trupă al legendarului artist Bob Dylan, T Bone Burnett, dezvoltă un nou format audio hibrid analog care combină vinilul și CD-ul.

Noul format de înaltă fidelitate, numit „Ionic Originals”, folosește o combinație de lac și aluminiu pentru a crea ceea ce Burnett descrie drept „apogeul sunetului înregistrat”.

Vorbind în detaliu despre creația sa, Burnett spune: „Este calitate de arhivă. Este dovadă vie. Este unul din unul. Nu numai că un original ionic este echivalentul unui tablou, ci este un tablou. Este vopsit cu lac pe un disc de aluminiu, cu o spirală gravată în el de muzică. Acest tablou, totuși, are calitatea suplimentară de a conține acea muzică, care poate fi auzită punând un stylus în spirală și rotind-o.”

Deși el se referă la noul format ca fiind „prima descoperire în reproducerea sunetului analogic în mai bine de 70 de ani”, Burnett nu a adăugat alte detalii despre modul în care acesta prezintă vreun beneficiu față de formatul CD convențional – care a depășit înregistrările de vinil cu câteva decenii în urmă.

În ceea ce privește testarea noului format, Burnett a cerut ajutorul fostului coleg de trupă Bob Dylan pentru a reînregistra unele dintre piesele sale. Înregistrările sunt momentan indisponibile și nu au fost oferite informații despre modul în care oamenii pot accesa aceste înregistrări pentru a asculta singuri calitatea.

În orice caz, înregistrările lui Bob Dylan par a fi primele dintre numeroasele lansări noi programate de proaspăt înființata companie a lui Burnett, NeoFidelity Inc., care se angajează să lucreze cu „artiști dintr-o gamă largă de genuri muzicale și să ofere o platformă de distribuție pentru Ionic Originals”.

Comunicatul de presă mai precizează că atunci „când descrii calitatea care face sunetul analogic superior sunetului digital, e folosit adesea termenul de căldură. Sunetul analogic are mai multă profunzime, mai multă complexitate armonică, mai multă rezonanță. Analogul are mai multă senzație, mai mult caracter, mai multă atingere. Sunetul digital este înghețat. Sunetul analogic este viu.”

Cu vânzările de vinil la cel mai ridicat nivel din ultimele trei decenii în 2021, noul format pare puțin nepotrivit și poate reprezenta o abordare intrigantă din partea lui Burnett. Timpul va spune ce are de oferit Ionic Originals, dar viziunea pare extrem de îndrăzneață.

*foto: Jason Myers

Urmărește-ne pe social media.

Published May 06, 2022.