Electronic Beats Romania
Bandcamp

Bandcamp își extinde serviciul de lansat muzică pe vinil

Compania Bandcamp și-a extins serviciul de presare a muzicii pe vinil, pentru a-l pune la dispoziția comunității mai largi a platformei.

Lansat inițial în 2019 ca un program pilot pentru un grup redus de artiști și case de discuri, inițiativa finanțată în mod colectiv permite vânzătorilor să strângă bani de la clienți prin pre-comenzi, pentru a acoperi cosurile procesului de fabricație a vinilului, fără costuri inițiale.

10.000 de vânzători Bandcamp au fost invitați să participe la program, iar alte extensii vor continua pe tot parcursul anului 2021. Procesul presupune ca vânzătorii (producătorii) să-și prezinte proiectele și să stabilească un obiectiv de campanie care să acopere un minim de 250 de discuri, care are apoi 30 de zile pentru a-și atinge obiectivul stabilit prin promisiunile clienților. Dacă o campanie are succes, Bandcamp se ocupă de presare, imprimare și expediere direct către clienți.

Începând din 2019, serviciul de presare a vinilului a văzut fabricarea și livrarea a 13.000 de discuri în 65 de țări. Peste două milioane de discuri de vinil au fost vândute prin Bandcamp în 2020, o creștere dublă față de anul precedent.

Serviciul vine în plus față de alte inițiative de la Bandcamp axate pe comunitate, inclusiv  livestream-uri cu bilete și Bandcamp Friday (fiecare vineri din lună în care site-ul renunță la taxele sale), program prelungit până cel mai devreme în luna mai 2021.

Tot ce trebuie să știi despre pașii pe care-i ai de urmat pentru a-ți lansa propria muzică pe vinil găsești aici.

Bandcamp este un serviciu independent dedicat artiștilor și caselor de discuri din întreaga lume, prin care aceștia își pot lansa și distribui muzica. Destinat în principal artiștilor independenți și mai puțin cunoscuți, platforma americană a ajuns în ultimii ani să fie folosit cu încredere de întreaga industrie muzicală.

Pe lângă faptul că intermediază direct legătura dintre artist și ascultător, oferă servicii de streaming gratuit (limitat sau nelimitat), iar artistul își poate stabili singur prețul cu care vrea să-și vândă muzica.

Indiferent dacă Bandcamp va ajunge vreodată să rivalizeze sau nu cu giganți în streaming precum Spotify, este oarecum irelevant. Bandcamp e un loc prin care îi poți cumpăra unui artist niște alimente, o bere sau ceva timp pentru a face muzică nouă. Este un magazin de discuri online dezordonat, prin care te poți pierde, dar în care poți găsi și ceea ce-ți place, nu ceea ce presupune un AI că te-ar interesa. În 2020, Bandcamp a avut un rol pentru activism fără precedent în numele muzicienilor underground și fanilor, încurajați chiar de platformă.

*foto: Bandcamp

Published January 15, 2021.