Electronic Beats Romania
Vânzări vinil

UK: un nou record la vânzările de discuri în 2020

Lipsa concertelor live din 2020 a înregistrat o creștere uriașă a vânzărilor fizice.

Vânzările de discuri de vinil din Marea Britanie în 2020 urmează să bată un nou record după 30 de ani, relatează The Guardian.

Apropiindu-se rapid de 100 de milioane (cel mai mare număr din 1990 încoace), vânzările de discuri au crescut cu zece la sută în acest an, în mare parte din cauza lipsei de concerte live cauzate de pandemia Covid-19. Cel mai bine vândut album este (What’s the Story) Morning Glory? de la Oasis, iar noul LP de la Kylie Minogue, Disco, pe locul opt.

Și nu e vorba doar despre discurile de vinil. Casetele zboară, de asemenea, de pe rafturi, în creștere cu 85% în 2020. Pentru prima dată în ultimii ani, vânzările sunt pe cale să depășească un milion de casete.

„Am văzut o creștere de 250 la sută din momentul începerii lockdown-ului și până la momentul în care ne aflăm acum”, a declarat pentru The Guardian Drew Hill, directorul celui mai mare distribuitor independent de vinil și CD din Marea Britanie, Proper Music. „M-am gândit că ar putea fi catastrofal pentru industrie, dar în timpul lockdown-ului, tipul de oameni care cumpără discuri probabil că mergeau, de asemenea, la multe concerte. Întrucât nu mai pot face asta momentan, se pare că banii cu care mergeau la concerte i-au cheltuit în fiecare lună pe discuri.”

Nu același lucru se poate spune despre formatul CD, care anul acesta nu s-a descurcat atât de bine. Dacă vânzările de CD-uri continuă pe traiectoria lor actuală descendentă, 2020 va fi probabil cel mai rău an al CD-ului, din 1987 încoace.

Published November 26, 2020.