Electronic Beats Romania
Daphne Oram

Sisters With Transistors – film despre compozitoarele din muzica electronică

Un nou documentar de lung metraj, Sisters With Transistors acoperă progresele remarcabile ale compozitoarelor în muzica electronică.

Filmul este regizat de Lisa Rovner și prezintă pioniere precum Clara Rockmore, Daphne Oram, Bebe Barron, Pauline Oliveros, Delia Derbyshire, Maryanne Amacher, Eliane Radigue, Suzanne Ciani și Laurie Spiegel, cu multe imagini de arhivă. Filmul explorează totodată și factorii sociali și culturali care le-au influențat femeilor elanul creativ în domeniul dezvoltării.

„Noi, femeile, am fost atrase în mod special de muzica electronică într-o vreme în care posibilitățile unei femei de a compune erau în sine controversate”, spune Laurie Spiegel. „Electronica ne permite să facem muzică ce poate fi auzită de alții fără a fi nevoie să fie luată în serios de către Stabilimentul dominat de bărbați.”

Aceste compozitoare au inventat sunetele viitorului cu magnetofoane, primele sintetizatoare și calculatoare mari cât o cameră. Când muzica electronică a fost în sfârșit recunoscută, ele „au fost aproape uitate”, motiv pentru care regizoarea Lisa Rovner vrea să surprindă această creativitate sălbatică a compozitoarelor mai sus amintite în speranța remedierii trecutului. „Simțurile tale îți vor mulțumi”, precizează un comunicat de presă.

Într-un Q&A recent cu American Film Institute, regizoarea Lisa Rovner vorbește despre cum a ajuns să facă filmul.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Filmul este narat de către Laurie Anderson. A fost selectat la evenimente precum SXSW 2020 și Sheffield Doc Fest, iar momentan e disponibil pentru vizionare online aici, doar pentru publicul din Marea Britanie.

Mai jos poți vedea trailerul oficial.

This element will show content from various video platforms.
If you load this Content, you accept cookies from external Media.

Load content

Published November 02, 2020.