Electronic Beats Romania
Claravox Theremin

Moog aniversează un secol de la invenția thereminului

Noul theremin Claravox Centennial e un omagiu adus violonistei Clara Rockmore.

Moog Music a anunțat un nou theremin în ediție limitată numit Claravox Centennial.

Noua unitate marchează aniversarea a 100 de ani de la invenția thereminului în 1920, un instrument la care se cântă prin mișcarea mâinilor pentru a controla volumul și pitch-ul tonurilor.

Iubit pentru sunetul său ciudat ce a stat la baza a nenumărate coloane sonore pentru diferite filme și show-uri de televiziune, Leon Theremin și-a inventat instrumentul omonim încă din 1920. Claravox Centennial este un model în ediție limitată conceput pentru a sărbători trecutul, prezentul și viitorul tereminului, păstrându-și simplitatea și adăugând noi funcții.

Numit după violonista Clara Rockmore, virtuoasa teremină originală, Centenarul Claravox este conceput pentru a oferi atât moduri de operare tradiționale, cât și moderne. Poți alege între oscilatoare analogice heterodine și oscilatoare DSP multimodale. Există, de asemenea, un circuit analogic de formare a undelor derivat de la Moog Etherwave Pro, precum și un delay analog BBD încorporată.

Clara Rockmore a avut apariții orchestrale în New York și Philadelphia și a susținut concerte cu americanul Paul Robeson, dar abia în 1977 a lansat o înregistrare comercială numită The Art of the Theremin. Albumul, care a fost produs de Bob Moog și Shirleigh Moog, a prezentat tereminul lui Rockmore cântând cu acompaniament la pian de către sora ei Nadia Reisenberg. Abordarea lui Rockmore față de manipularea thereminului a subliniat într-un interviu controlul fizic și emoțional de care trebuie să dai dovadă atunci când cânți la theremin. „Nu trebuie doar să dai o notă, ci trebuie să lovești centrul acesteia. Nu poți deloc să-ți înregistrezi emoția internă. Nu poți clătina din cap, de exemplu, sau să te legeni înainte și înapoi pe picioare, pentru că asta ar schimba tonul a ceea ce cânți.”

Noul model special costă 1500 de dolari și e disponibil deja pe site-ul Moog Music. Pentru a auzi noul theremin în acțiune, vezi clipul de mai jos în care Grégoire Blanc și Orane Donnadieu interpretează compoziția „Clair de Lune” a lui Claude Debussy.

This element will show content from various video platforms.
If you load this Content, you accept cookies from external Media.

Load content

Published October 26, 2020.