Electronic Beats Romania
Members Only

O nouă carte documentează cardurile de membru ale rave-urilor din UK

Lansată în septembrie, cartea „Members Only” include peste 500 de articole din anii '80 și '90, de la evenimente precum Eclipse, Rage, Raindance și The Haçienda.

O nouă carte care documentează cardurile de membru și pass-urile de la rave-urile acid house din Marea Britanie va apărea pe 1 septembrie.

Cu 424 de pagini, cartea Members Only conține peste 500 de obiecte de suvenir de la sfârșitul anilor ’80 și ’90. Pe lângă contribuțiile unor legende precum Danny Rampling (Shoom), Justin Berkmann (Ministry Of Sound) și Joe Wieczorek (Labyrinth), există articole aprofundate de la DJ Sarah HB de la Kiss FM și BBC Radio 1, un Q&A rar cu Jenni Rampling de la Shoom și un interviu cu persoana care spune că a inventat bețișoarele strălucitoare.

Unele dintre evenimentele legendare prezentate includ Amnesia House, Eclipse, The Haçienda, Labyrinth, Rage, Raindance, Jungle Fever și Ministry Of Sound. „Epoca acid house și rave mi-a schimbat viața”, a declarat autorul Rob Ford pentru Resident Advisor. „De fapt, am renunțat la societate în multe feluri după ce am fost la primul rave”.

Members Only

Ford a renunțat la slujba de zi într-o bancă după ce a participat la Amnesia House din Donnington Park în 1991. Apoi a început să colecteze flyere pe care le găsea înghesuite sub ștergătoarele de parbriz și în magazine de discuri precum Soul Sense din Luton.

„Când aveam cam 20 de ani, am avut un moment când am aruncat o cutie mare de nostalgie, încercând să găsesc un sens al vieții în alte locuri, cum ar fi OZN-urile”, a spus el. „Singurele obiecte pe care nu le-am aruncat au fost cardurile mele personale de membru de la rave-uri”.

Ford a început curând să caute în colecțiile altor oameni, scoțând la iveală cardul de membru ocazional și câștigând rapid un nume în rândul comunității colecționarilor de flyere. „Oamenii erau dornici ca eu să le achiziționez cardurile personale, deoarece știau că vor deveni parte dintr-o colecție mai mare – una care cred că este cea mai mare din lume de acest gen”, a spus el.

Ideea cărții Members Only a apărut în 2019 și a devenit un proiect cu normă întreagă în timpul pandemiei. În această perioadă, mulți oameni și-au curățat mansardele și magaziile, ceea ce a dus la o creștere a conținutului.

Members Only

Cel mai vechi card de membru din carte datează din 1874. „Am decis să includ acest lucru, deoarece arată clar de cât timp există aceste tipuri de obiecte fizice”, a spus el. „Dar epocile acid house și rave au folosit carduri de membru pentru a ajuta la circumnavigarea sistemului juridic și pentru a organiza petreceri private.

Ford a mai spus că noua carte va aduce „un nivel ridicat de nostalgie” celor care au experimentat anii ’80 și ’90, în timp ce generațiile mai tinere vor vedea importanța ei istorică, mai ales că suvenirurile fizice de la rave-uri devin o amintire din ce în ce mai îndepărtată în fața revoluției digitale.

„Totul a trecut pe dispozitive acum”, a mai adăugat Ford. „Simt că e păcat că oamenii care petrec în 2022 nu vor avea prea multe amintiri fizice când vor ajunge la cincizeci de ani.”

Members Only

„Pentru cei care nu au putut să fie acolo pe vremuri, această carte ne oferă tuturor o bucată de istorie extraordinară pe care o putem ține în mâini. La fel ca flyerele, cărțile de membru și pass-urile pe care le-am primit în toate acele decenii ar ajunge să aibă o poveste atât de grozavă de spus”, a precizat DJ Phantasy.

„Documentarea scenelor acid house și rave timpurii este incredibil de importantă pentru generațiile viitoare, pentru a ști ce moment istoric a fost în muzica dance și cultura tineretului. Această colecție de carduri de membru și permise demonstrează creativitatea și lucrările de artă uimitoare investite în a arăta mândria pentru participarea la evenimente”, a spus Mark Archer (Altern 8).

„Members Only este aproape enciclopedic în legătură cu cultura underground a ilustratorilor de artă rave pierduți. (…) Designerii care au creat aceste cărți și permise sunt mărturia unei generații care și-a parcat ego-urile pe o bancă”, spune Sarah HB.

Cartea e disponibilă la prețul de 24 de lire sterline pe website-ul editurii Velocity Press.

Members Only
Members Only

Urmărește-ne pe social media.

Published July 12, 2022.