Ascultă sunetele din spațiu captate de către NASA
Feed/Culture

Ascultă sunetele din spațiu captate de către NASA

Planeta Jupiter

Te-ai întrebat vreodată ce se aude dincolo de planeta Pământ, sau ce sunete emit planetele din sistemul nostru solar?

Dacă nu ai dat încă follow contului de Soundcloud al agenției NASA (National Aeronautics and Space Administration), e momentul să o faci chiar acum.

Nu doar pentru colecția de sunete ciudate cu care te vei întâlni în cele ce urmează, dar și pentru o serie de podcast-uri cu invitați de excepție, de la cercetători la astronauți și împătimiți ai cosmosului.

De-a lungul timpului, NASA a trimis nave spațiale în adâncimile universului nostru, care bântuie cosmosul, captând imagini ale minunilor celeste. Unele nave dispun de instrumente capabile să surprindă emisiile radio. Când oamenii de știință transformă aceste unde în emisii sonore, rezultatele sunt extraordinare.

Nu e nevoie să fie Halloween pentru a asculta această compilație de sunete ciudate din spațiu, deși e posibil să ți se facă pe alocuri pielea de găină. Aparent, colecția de mai jos ce include 27 de înregistrări, constă în „urletele” unor planete din sistemul nostru solar și „fluierături” ale heliului.

Cercetătorul Kenneth R. Lang remarcă faptul că soarele are o melodie secretă, ascunsă în sine, care produce o mișcare larg răspândită a suprafeței sale. Sunetele cursează prin interiorul soarelui, provocând întregul glob sau părți ale acestuia să se miște și să intre încet și ritmic, precum creșterea și căderea mareelor într-un golf sau o inimă care bate.

Cam așa sună planeta Mercur:

Iar dacă ai chef de niște ambient ciudat, cam așa sună planeta Venus:

Dacă te întrebai ce sunete se pot auzi pe planeta Jupiter, nava Voyager de la NASA a captat interacțiunile complexe ale particulelor electromagnetice încărcate de vântul solar, magnetosfera planetară, care formează „sunete” de vibrație.

Și așa se aude planeta Saturn.

Acesta este sunetul planetei Uranus care a fuzionat cu sunetul inelelor sale. Înregistrarea a fost făcută de către Voyager în 1986.

Iată ce sunete a captat nava Voyager din afara planetei Neptun.

Și ultima, dar nu cea din urmă, planeta Pluto.

*foto: planeta Jupiter, fotografiată de NASA pe 11 decembrie 2016. Credite foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gabriel Fiset