Ascultă șapte mixuri de pus pe grătar de 1 mai de la Toma Carnagiu
Feed/Music

Ascultă șapte mixuri de pus pe grătar de 1 mai

Toma Carnagiu Unu mai

Nu știi ce să mai asculți de 1 mai? Iată șapte mixuri care merg de minune cu grătarul din curte.

Practic, mixurile astea sfârâie cel puțin la fel de bine ca orice aliment intenționezi să pui pe grătar zilele astea, pentru a celebra ziua de 1 mai.

În caz că nu știai, ziua de 1 mai a devenit în timp sărbătoarea mișcărilor muncitorești în majoritatea țărilor lumii. Manifestări de peste tot au căpătat amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.

În România, această zi a fost sărbătorită pentru prima dată de către mișcarea socialistă în 1890, conform wikipedia. În perioada regimului comunist, de 1 mai autoritățile organizau manifestații de proporții pe marile bulevarde. Nu lipseau astfel tradiționalele coloane de oameni îmbrăcați în ținute festive, care scandau lozinci și purtau pancarte uriașe.

Deși după 1990, importanța 1 mai-ului muncitoresc a fost minimalizată, românii se bucură în continuare de acest eveniment, sărbătorindu-l fiecare după posibilități și imaginație.

Așa că, oriunde te poartă drumurile de 1 mai, ia cu tine aceste șapte mixuri.

Unu mai și mai unu, doi și trei

Mixurile din seria Unu mai făcute de Valentin Toma aka Toma Carnagiu merită ascultate cel puțin o dată. Toma este cunoscut publicului drept membru al proiectului Makunouchi Bento, al asociației TMBase, precum și pentru release-urile lansate sub pseudonimul Qewza.

Fiecare din cele șapte mixuri ale lui Toma Carnagiu, apărute în seria Unu mai și semnate sub pseudonimul Qewza, sunt adevărate incursiuni prin fascinanta istorie a muzicii românești.

De la jazz românesc la funk, soul, disco, muzică lăutărească și muzică electronică, mixurile din seria Unu mai spun povestea muzicii românești și urmăresc diferitele stadii de evoluție pe care scena locală le-a cunoscut de-a lungul timpului.

Despre autorul acestor enciclopedii muzicale trebuie să știi că nu e neapărat un DJ, ci mai degrabă un selector și căutător de muzică de toate felurile, care creează colaje sonice cu muzică românească veche și nouă, dinainte dar și de după regimul comunist.

Seria de mixuri Unu mai a durat trei ani și a reușit să adune o selecție a celei mai relevante muzici românești de ieri și de azi. Toma Carnagiu a realizat în total șapte mixuri, câte două în primii doi ani, și trei în cel de-al treilea an.

Deși unele din ele s-au pierdut în negura timpului, seria aceasta merită reactivată nu doar de fiecare 1 mai, ci mai degrabă de fiecare dată când vrei să reasculți muzică românească mai obscură, pe care cel mai probabil nu o să o găsești în altă parte.

Bonus: Rapala de 1 mai

Mixul ăsta al lui Rapala făcut acum aproximativ opt ani e mai actual ca niciodată. Dacă nu ești în temă cu activitățile DJ-ului timișorean Rapala, bagă o ureche la Soulheads, proiectul lui alături de Leizaboy și Mandel, practic un grup care face furori în Timișoara cu rare grooves, funk și soul.

*credite foto: Adnan