Electronic Beats Romania
Music

Universul muzical al regizorului american Jim Jarmusch

Jim Jarmusch

Regizorul american Jim Jarmusch este cunoscut publicului larg în primul rând datorită filmelor pe care le-a făcut de-a lungul timpului.

Este unul din puținii artiști multidisciplinari din Statele Unite ale Americii care a reușit să surprindă atât în lumea filmului, cât și a muzicii.

De-a lungul carierei sale, cineastul din Ohio s-a perindat prin toate etapele creative din procesul unui film, de la scris scenarii la regie, actorie, producție, post-producție, casting, editare și compoziție.

Merită amintite aici capodopere din industria cinema-ului independent prin care Jarmusch a îmbogățit industria filmului, precum Stranger Than Paradise (1984), Down by Law (1986), Mystery Train (1989), Dead Man (1995), Ghost Dog: The Way of the Samurai (1999), Coffee and Cigarettes (2003), Broken Flowers (2005), Only Lovers Left Alive (2013) și Paterson (2016).

Pe lângă film, Jim Jarmusch s-a aventurat de-a lungul timpului și în domeniul muzicii. Deloc surprinzător, fiecare piesă (sau album) pe care și-a pus semnătura a căpătat o nouă dimensiune sonică. De la rock psihedelic la muzică experimentală cu influențe vaste, din zone aparent opuse (de la post-punk la industrial, drone, post-rock, leftfield, noise etc.), Jarmusch a fost orientat întotdeauna spre experiment.

La începutul anilor ’80, Jarmusch făcea parte alături de o serie de muzicieni din proiectul Dark Day al lui Robin Crutchfield, iar mai târziu a devenit solist și clăpar (alături de Phil Kline, Philippe Hagen și Josh Braun) al The Del-Byzanteens, o trupă no-wave care a lansat un singur album în 1982.

Autorul unei serii de eseuri despre trupe influente, Jarmusch a publicat cel puțin două poeme. Totodată, este membru fondator al The Sons Of Lee Marvin, o „societate semi-secretă” umoristă fondată de un grup de artiști care seamănă cu actorul Lee Marvin. Din grup mai făceau parte personalități marcante precum Tom Waits, John Lurie, Nick Cave, John Boorman, Thurston Moore, Iggy Pop, Josh Brolin și Neil Young. Diferite surse menționează că agenda principală a grupului includea o serie de întâlniri cu ocazia scopului ostentativ de vizionare a filmelor lui Marvin.

Una din cele mai proeminente și fructuoase colaborări ale lui Jim Jarmousch este cea alături de lutistul Jozef van Wissem. Împreună au lansat de-a lungul timpului patru albume: „The Mystery of Heaven” (apărut la Sacred Bones Records în 2012), Apokatastasis (2012 – Incunabulum), Concerning The Entrance Into Eternity (2012 – Important Records) și An Attempt To Draw Aside The Veil (apărut în 2019 la Sacred Bones Records).

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Tot alături de compozitorul olandez care cântă la lăută (instrument din familia cobzei) – Jozef van Wissem – Jarmusch a colaborat la coloana sonoră pentru filmul „Only Lovers Left Alive”. Se spune că prietenia dintre cei doi s-a închegat în 2007, pe o stradă din zona cartierului SoHo din New York. Jozef l-a întâlnit pe Jarmusch pe stradă, i-a înmânat un CD, iar câteva luni mai târziu, Jarmusch i-a cerut lui van Wissem întreg catalogul său de înregistrări; de atunci s-a legat o prietenie strânsă între cei doi artiști.

„Jarmusch face filme ca și cum ar face muzică. Are muzică în cap atunci când scrie un scenariu, astfel că știe mai multe despre un sunet tonal decât despre orice altceva”, spunea van Wissem în 2014 pentru The Washington Post.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Aventurile muzicale prin lumea avant-rock-ului american, country, noise și psychedelia nu se opresc aici. În 2009, Jarmusch a pornit un nou proiect muzical alături de Carter Logan și Shane Stoneback, în timp ce lucra la coloana sonoră a filmului The Limits Of Control. Inițial, trio-ul s-a numit Bad Rabbit, iar ulterior s-a tranformat în SQÜRL, o veritabilă trupă de psychedelic rock, sub umbrela căreia a apărut în ultimul deceniu o serie de EP-uri la ATP Records și Sacred Bones. În 2014, grupul a lansat (alături de Jozef Van Wissem) și coloana sonoră (sub formă de album) a filmului „Only Lovers Left Alive”.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Derulăm în prezent, pentru una din cele mai recente colaborări de-ale lui Jarmusch. Este vorba despre un proiect notabil împreună cu muzicienii de prim rang Lee Ranaldo (co-fondatorul Sonic Youth), Marc Urselli și Balazs Pandi. În formula cvartet, aceștia au lansat un album în această vară la casa de discuri austriacă Trost Records, LP ce conține 5 piese și care poate fi ascultat integral mai jos.

By loading the content from Bandcamp, you agree to Bandcamp's privacy policy.
Learn more

Load content

Loading...