Electronic Beats Romania
Culture

Horoscopul DJilor: Află ce să faci și ce să nu faci la următorul gig

Colaj de Eugenia Loli

Deși din exterior poate părea exotică și roz (ca o poză cu multe filtre de pe Instagram), viața unui DJ nu e întotdeauna atât de ușoară și distractivă.

Presiunile care apasă pe umerii unui DJ (fie din partea publicului, a promoterilor sau a colegilor de pupitru) pot fi simțite ca atunci când mergi pe un drum și alt drum îți iese în cale. Niciodată lucrurile nu ies așa cum ți le-ai planificat (sau imaginat).

Dacă și tu simți că viitoarea ta carieră de DJ este guvernată de planeta Imprevizibilului și nu mai poți face față situațiilor incerte și confuze care apar la tot pasul, nu te speria. Orice situație neprevăzută poate fi transformată într-o provocare, iar frica de necunoscut poate fi îmbrățișată chiar și de cei mai sceptici selectori muzicali.

Tocmai de aceea îți venim în ajutor cu Horoscopul DJului – o nouă rubrică inaugurată azi cu scopul de a aduce un strop de lumină în viața DJilor care plutesc în incertitudine. Destinat persoanelor care călătoresc în nopțile de weekend târâind un troller plin de discuri, pentru a ne face nouă viața mai frumoasă, acest Horoscop își propune să le vină în ajutor tuturor DJilor care nu știu ce muzică să pună la următorul gig, nu știu ce haine, papuci sau bijuterii să poarte, nu știu dacă să zâmbească sau să fie serioși în timpul gig-ului, nu știu nici măcar dacă vor mai ajunge fizic în timp util la viitorul gig sau dacă vor mai fi plătiți pentru prestația lor, dacă va fi lume cât timp pun muzică sau vor curăța ringul de dans în mai puțin de 20 de minute, dacă li se vor arde căștile sau vreun monitor.

Toate acestea, plus multe alte probleme pe care orice DJ și le-a pus vreodată înaintea unui viitor gig, sunt disecate, analizate și investigate în cele ce urmează de către noul nostru astrolog de serviciu, Stelică Aristotel.

Dacă ești DJ, găsești util acest Horoscop și ai vrea să-ți facem harta astrală care să te ajute în carieră, nu ezita să ne scrii la info (at) electronicbeats (dot) ro.

Colaj de Eugenia Loli
Colaj de Eugenia Loli

BERBEC

Berbecul respiră muzică în această perioadă. Astrologul nostru îți recomandă să fii prudent și să nu îți asumi niciun risc, fiindcă nervozitatea te poate pune în situații dificile. Pe de altă parte, se știe că atunci când nu îți asumi riscuri, nu câștigi mai nimic, așa că nu te aștepta să ai vreo prestație fabuloasă la finalul căreia să mai primești și niște aplauze sau shoturi gratis de la bar. Mai degrabă ar trebui să te mulțumești dacă nu dai lumea afară din club și să speri că la finalul serii îți vei primi amărâtul de onorariu.

În materie de muzică, berbecului i se recomandă să-și lase coarnele la intrarea în club și să scoată din tolbă piese dansante, dar ușoare, a căror paletă de sunete nu pune în dificultate ascultătorul. Nimeni nu vrea să audă la club niște linii de bass care să-l întristeze (sau chiar să-l înspăimânte) sau, mai rău, să-i aducă aminte de datoriile pe care (încă) le mai are la ANAF. Astrele le recomandă berbecilor să fie cu mare băgare de seamă la techno-ul repetitiv și cu kick prea puternic, ce trebuie evitat mai ales în primele două săptămâni ale lunii aprilie, atunci când planeta care guvernează casa muncii și a sănătății Berbecului intră chiar în Berbec. Un tech-house domol, repetitiv și conversațional (pe parcursul căruia nu se întâmplă absolut nimic) este de bun augur și chiar necesar. Așadar, no drama, please. Deși Mercur favorizează negocierile, ar trebui să îți asumi că vei primi la final mai puțini bani (și atenție) dacă te-ai aventurat prea mult și ai reușit performanța de a goli clubul din prima oră de mixat. Secretul succesului izvorăște din acele momente revelatoare (oferite gratis de către Univers) când înțelegi limpede care e diferența dintre minimal, rominimal, techno și tech-house.

TAUR

În aprilie sunt favorizate activitățile de grup, proiectele comune și aderarea la grupuri socio-profesionale care să îți ofere mai multe oportunități de evoluție în cariera de DJ. Astfel, stelele sfătuiesc taurii să nu pună muzică singuri deloc în luna aprilie, ci mereu însoțiți de un partener. Formula back2back este pe cât de riscantă pentru o petrecere, pe atât de sigură pentru DJ, așa că dacă încă nu ți-ai găsit un(o) partener(ă) cu care să pui muzică la gig-urile din aprilie, ai de ales între a anula tot și a rămâne fericit acasă, sau a-ți găsi urgent pe internet un coleg cu care să împarți butoanele.

Pentru cei mai mulți dintre Tauri, luna aprilie este favorabilă explorării posibilităților de viitor și reactualizării unor idealuri mai înalte. Așa că, oricât de riscant ar suna la prima vedere, acum e momentul oportun să pui piesele alea psy-trance, gabber sau chiar și tek, pe care le ții ascunse de văzul (și auzul) colegilor de breaslă. Tot astrele sfătuiesc taurii să fie mai prezenți în mediul online, să se promoveze mai bine pe rețelele de socializare, să facă mixuri mai des (și mai puțin ciudate), să-și curețe de praf discurile pentru că pâcâie prea mult și să nu mai vină la gig cu tricouri albe.

GEMENI

Gemenii nu au și nici nu vor avea vreodată nevoie de un partener cu care să mixeze spate-n spate, pentru că sunt suficiente personalități muzicale care colcăie într-un singur DJ cât să mixeze preț de trei zile non-stop. Dacă citești asta și te simți cu musca pe căciulă, trebuie să știi și că nu e recomandat să bei cafea sau energizante înaintea gig-ului, pentru că asta s-ar putea răsfrânge într-un mod catastrofal asupra muzicii pe care urmează să o pui. Un exces de energie ales într-un moment nepotrivit poate fi un dezastru pentru o seară care altminteri se anunța promițătoare. Consecințele pot fi chiar fatale: nu doar că vei pleca de dimineață singur(ă) acasă, dar mai mult, un bouncer cu părul brunet îți va turna apă în geanta de discuri doar pentru a-ți testa viteza de reacție. Iar dacă folosești doar stickuri, e posibil fie să nu ți se întâmple nimic, fie să vină același bouncer, să-ți scoată stickul din player și să-l înghită.

Mai mult, astrologul nostru recomandă să nu faci eforturi fizice sau intelectuale deosebite. Faptul că Pluton și Saturn intră în mers aparent retrograd la 24, respectiv 30 aprilie, înseamnă că trebuie să aloci mai mult timp și energie beatmatching-ului, pentru că dacă nu te-ai prins până acum, la club doar băuturile se mixează singure, nu și piesele. Mare grijă la monitorul din dreapta, pentru că o să mai ai nevoie de auz și peste cinci ani.

RAC

Luna nouă ți-a adus o serie de promo-uri unreleased pe care abia aștepți să le pui la următorul gig. Cu toate acestea, în aprilie, Marte (planeta care guvernează cariera și ambițiile socio-profesionale ale Racilor) tranzitează casa XII (sacrificii, izolare, dar și vindecare). Asta înseamnă că trebuie pe cât posibil să renunți la piesele nelansate încă și să te limitezi la muzică deja listată pe discogs. Există nenumărate studii care au demonstrat științific că oamenii reacționează mult mai bine la sunete cunoscute, familiare, decât la palete de sunete noi, nemaiauzite. Așa că pune frână năzuințelor tale, fii realist și nu încerca să-ți impresionezi audiența cu muzică nouă.

Astrele recomandă totodată să fii chibzuit cu eclectismul muzical și să faci exces doar de gesturi altruiste, încărcate de iubire și de compasiune, care te-ar putea face mult mai vizibil pe scena muzicală decât orice altceva. Așa că mai împarte și cu ceilalți din promo-urile adunate și nu mai da canalul în roșu la fiecare piesă.

Colaj de Sammy Slabbinck
Colaj de Sammy Slabbinck

LEU

Leul devine în această perioadă foarte vizibil și poate beneficia de o promovare (dacă e DJ rezident), de recunoașterea meritelor și – de ce nu? – poate și de puțină celebritate cu ajutorul căreia să treacă și de primăvara asta. În plan financiar lucrurile arată pestriț. La finele lunii aprilie, Pluton și Saturn încep să retrogradeze în casa VI (muncă și sănătate). Drept urmare, în ciuda succesului la pupitru, pot apărea tot felul de probleme, de obstacole și de gelozii din partea altor colegi de breaslă. Așa că grijă mare cu cine te asociezi în aprilie, pentru că s-ar putea să te simți dintr-o dată foarte copleșit de ceea ce singur ți-ai asumat pentru a-ți confirma sau a-ți impune autoritatea. Sau, mai rău, să te trezești că ți-au dispărut stickurile sau anumite discuri din geantă. Deși pare dificil, încearcă să eviți pe cât posibil backstage-ul, pentru că acolo e sursa influențelor nefaste ce se vor oglindi în viitorul gig.

Cu toate acestea, avem și o veste bună pentru lei: există indicii destul de clare legate de faptul că vei primi cel puțin patru request-uri muzicale în intervalul orar 03 AM – 04 AM. Pentru a face față cu brio acestor mișcări tectonice, nu uita să ții în permanență căștile pe urechi sau volumul ridicat în monitoare, ca să nu te doară mintea.

FECIOARĂ

Dacă pui muzică de pe vinil, luna aprilie e o perioadă propice pentru a face cel mai bun beatmatch din viața ta de DJ de până acum. În a doua parte a lunii, la începutul serii, înainte de a merge la viitorul gig, vei fi sfătuit de șoferul de Uber să-ți schimbi traseul muzical și să termini în sfârșit cele 10 proiecte din Ableton lăsate de izbeliște. Cariera, ambițiile și dorința de a realiza ceva în viață sunt susținute de prezența lui Marte în casa X, așa că nu asculta sfaturile nimănui și mergi după propria ta intuiție. Luna Plină din 19 aprilie îți activează casele financiare și poate marca momentul în care termini de plătit rata la platanele luate vara trecută și finaliza ultimele patru comenzi de pe discogs.

Colaj de Sammy Slabbinck
Colaj de Sammy Slabbinck

BALANȚĂ

Balanța e nehotărâtă în aprilie. Parcă ar pune mai agresiv, parcă ar pune mai melodic, mai dark sau mai vesel. În loc să oscilezi între aceste particularități stilistice complet irelevante pentru cei de pe ringul de dans, ai putea să te gândești mai serios dacă nu cumva ți-ai greșit meseria (sau vocația). Dacă ești păzit de propriile certitudini și știi că ești făcut pentru a fi DJ, asumă-ți faptul că pe tot parcursul lunii aprilie, discurile o să sară foarte des de fiecare dată când pui muzică, iar anumiți petrecăreți de pe ringul de dans o să te confunde cu vreun DJ din Berlin. Urmează calea de mijloc, îmbrățișează echilibrul și jonglează cu propriile tentații și vicii ca și cum nu te-ar vedea nimeni.

SCORPION

Puterea de care dai dovadă în aprilie îi pune într-un con de umbră pe toți colegii tăi de breaslă. Toate gig-urile tale din această lună vor avea un succes fulminant, iar ascensiunea ta va fi îngrijorător de rapidă. Aprilie este luna regăsirii sinelui, a împăcării cu sine, e luna în care nu trebuie să te mai pedepsești pentru faptul că faci exces de butonul Sync. Dacă pui muzică la un party și nu dansează nimeni în fața ta, nu ar fi rău să-ți motivezi audiența prin puterea exemplului personal și să mergi pe ring să dansezi alături de ei, pentru a le arăta practic ce dorești să obții de la ei.

Se poate ca mulți Scorpioni să simtă în această perioadă că sunt puși la munca de jos, că au cele mai proaste sloturi și pun muzică doar când e clubul gol. Astfel, sfatul astrologului nostru este să nu uiți că toată cariera ta de DJ, la fel ca și viața însăși, e doar o iluzie.

Colaj de Sammy Slabbinck
Colaj de Sammy Slabbinck

SĂGETĂTOR

Se poate ca unii DJi Săgetători să fie mai recalcitranți dacă li se fac sugestii legate de muzica pe care să o pună sau dacă li se dau ordine să pună mai vesel. Totuși, cu multe planete în tranzit prin casa V, te bucuri de creativitate și inspirație, mai ales dacă pui muzică la petreceri mai mici. Nu uita că fiecare piesă pe care o transmiți în neant este importantă, iar fără aceste piese tu nu ai fi ajuns DJ-ul de astăzi.

Pentru a fi sigur de reușita gig-urilor viitoare, încearcă să angajezi 15-20 de persoane care să aplaude constant pe durata prestației tale. Acest lucru va fi observat atât de bounceri, cât și de barmani, promoteri, colegii de pe afiș și, nu în ultimul rând, de public. De aici până la o apariție în cadrul Boiler Room, care să te confirme (aproape la fel de bine ca Profesioniștii doamnei Eugenia Vodă), e doar un pas.

CAPRICORN

Această zodie a fost uitată de negura timpului și trebuia scoasă din Horoscop de mai multe luni, însă astrologul nostru de serviciu a încurcat excel-urile. Astfel, DJilor Capricorni li se recomandă perioade mai îndelungate de solitudine și activități care să îi ajute să se relaxeze, precum mixatul fără sync la nunți, botezuri și cumetrii.

Din altă perspectivă, sunt și Capricorni care în aprilie aleg să mixeze doar acasă; își mută cu totul pupitrul de mixat acasă sau în locurile natale, ori câștigă foarte bine din tranzacții cu casete. Câștigurile speculative sunt mai favorizate în a doua jumătate a lunii aprilie, dar nu te lăcomi și nu face lucrurile la scară prea mare. Dacă faci livestream-uri pe internet, încearcă să eviți excesul de zel și profită de faptul că Mercur și Marte se susțin reciproc, oferindu-ți energia necesară pentru a-ți reorganiza cariera de DJ și pentru a consolida bazele pe care o construiești.

Colaj de Sammy Slabbinck
Colaj de Sammy Slabbinck

VĂRSĂTOR

Se poate să ai parte de mai multe deplasări în interes de serviciu decât ți-ai dori. Dacă gig-urile prin țară te suprasolicită, este recomandat să-ți achiziționezi două clone care să meargă la gig-uri în locul tău. Nu e o perioadă prea bună pentru a ieși în față, ci mai degrabă pentru a acționa din umbră, cu discreție, din spatele scenei, sau pentru a decanta ceea ce s-a petrecut în viața ta artistică în ultima vreme. Dacă încă nu te-ai prins care e rolul tău ca DJ (entertainer, educator sau artist?) e posibil ca în a doua parte a lunii aprilie să poți defrișa această dilemă.

Din punct de vedere financiar lucrurile stau bine, mai ales în primele două decade ale lunii aprilie. Se recomandă însă mare prudență, pentru că ai putea fi păcălit să cumperi un disc care costă prea mult și să cazi în capcană doar pentru că ți-a plăcut cum arată coperta. Nu se recomandă să te împrumuți pentru astfel de investiții.

PEȘTI

Dacă nu ești mulțumit de ceea ce faci acum sau de muzica pe care vrei să o pui la viitoarele gig-uri, reorientează-te. Poate că e nevoie de un curs de specializare sau de recalificare și cu siguranță e nevoie de schimbarea perspectivei asupra ideii de DJ de succes. Este perioada cea mai bună pentru a te îndrepta spre o activitate care să îți placă într-adevăr și care să te reprezinte, precum privitul în gol, meditația transcedentală sau producția de negative trap.

Jupiter, prezent în casa X (carieră, ambiții și statut socio-profesional) intră în mers aparent retrograd la 10 aprilie. Dacă așteptai vreo minune, acum e momentul cel mai potrivit să-ți arzi toate discurile cu muzică disco și să lași loc altor hibrizi muzicali neidentificați (încă) să renască din propria cenușă.

*colaj principal: Eugenia Loli

Loading...