Electronic Beats Romania
News

Dragoș Mărgineanu acompaniază sonor 2 filme mute românești

Possible Sounds of Early Cinema

Proiectul Possible Sounds of Early Cinema continuă cu difuzarea în acest weekend, 29-30 mai, a două filme mute românești acompaniate sonor de Dragoș Mărgineanu.

Vineri, 29 mai, începând cu ora 19:00, va fi difuzat online filmul mut Haiducii (1929, regie: Horia Igiroșanu, durată: 113 minute) cu ambianță sonoră realizată de Dragos Margineanu (sound artist, sound & light designer).

„Haiducii” este primul – și, deocamdată, unicul – lungmetraj românesc inclus în programul celui mai important festival de film de arhivă din lume, „Il Cinema Ritrovato” de la Bologna (1996).

„Nimic din caracteristicile tradiţionalelor filme româneşti, dimpotrivă: o fotografie impecabilă, un decupaj bogat în detalii, plin de ritm şi de viaţă, o interpretare sigură, o punere în scenă corectă şi cu mult simţ artistic, efecte de lumină, cum nu vezi decât în puţine filme străine (…).” (Marcel Blossoms, „Cinema”, 1929)

Sâmbătă, 30 mai, începând cu ora 19:00 va fi difuzat online filmul mut Manasse din 1925, regizat de Jean Mihail, cu ambianță sonoră realizată tot de Dragoș Mărgineanu.

„Manasse” este o dramă pe tema intoleranţei religioase, pe fundalul unei povești de dragoste între un creștin-ortodox, Matei Frunză, și o evreică, Lelia, nepoata lui Manasse Cohen. Scenariul e semnat de Scarlat Froda (adaptare după piesa omonimă a lui Ronetti-Roman), operator fiind Vasile Gociu.

Dragoș Mărgineanu este sound artist, sound & light designer (Unteatru), cu studii în Sound Arts & Design la University of the Arts London și Arta Sunetului de Film la UNATC I.L. Caragiale. Are o bogată colaborare în domeniul designului de sunet și lumină de teatru/ Interesul său major este explorarea relațiilor între planul sonor și cel vizual, folosindu-se de diverse tehnici și instrumente, de la compoziție clasică la improvizație electronică, fotografie și bricolaj. Face muzică electronică experimentală sub pseudonimul Aletheia.

By loading the content from Bandcamp, you agree to Bandcamp's privacy policy.
Learn more

Load content

Totodată, Dragoș Mărgineanu a creat ambianța sonoră pentru proiecția filmelor mute din cadrul evenimentului „Retrospecţii. Filme din Interbelic”(2018). Artistul fost selectat la primele două ediții ale Re-GENERATOR. Micro-festival de arte performative, organizat de Teatru Fix (Iași, 2019).

Mai multe despre proiectul Possible Sounds of Early Cinema poți găsi aici și aici.

Loading...