Electronic Beats Romania
Rave

Psihologia rave-ului: de la Jung la descoperirea sinelui pe ringul de dans

Ca să înțelegem mai bine de ce ne e dor de un party în club.

O academiciană din cadrul Manchester Metropolitan University a discutat despre ceea ce se întâmplă în mintea și corpul nostru „trecând pe ringul de dans”, atunci când mergem la un party în club.

Cercetătoare în sociologie, dr. Beate Peter a discutat despre Psihologia Rave-ului în cadrul unei serii de discuții din seria LDN Talks, organizate de Funzing, un agregator de evenimente sociale din Londra.

Referitor la Psihologia Rave-ului, dr. Peter a spus: „E destul de important să vorbim despre diferența percepută între corp și minte; eu încerc să vă conving că nu există nicio diferență între cele două. Ba din contră, acestea interacționează destul de frumos între ele și se informează reciproc.”

Corpul și sufletul sunt percepute în mod tradițional ca entități separate în cadrul culturii occidentale; cu toate acestea, dansul are potențialul de a le uni. Pornind de la Carl Jung, dr. Beate Peter susține că dansul ne permite să accesăm inconștientul nostru colectiv și, în consecință, să ne descoperim pe noi înșine la un nivel mai profund. Ea crede că sentimentul de magie, de unitate în club, derivă dintr-o conexiune spirituală colectivă, iar oamenii se desprind de o mentalitate conștientă de sine.

Drogurile și capacitatea lor de a reduce inhibițiile și de a face oamenii mai puțin conștienți de sine pot ajuta această legătură, spune dr. Peter, dar nu sunt o necesitate; atmosfera intangibilă și vibrația unui club este incubatorul principal. „Ideea de atmosferă e ceva fascinant pentru mulți cercetători. Nu o poți defini – nu am definit încă ce înseamnă atmosfera”, spune ea în cadrul unui material de pe Mixmag. „Poți intra într-un club și probabil că în cinci secunde îți dai seama dacă se întâmplă în seara aia ceva acolo sau nu.”

În societățile tribale și dansurile șamanice, se crede că un demon vorbește printr-un individ posedat; într-un astfel de caz, dansatorul ar putea fi văzut ca exprimând o voce internă a sinelui, mai degrabă decât o forță demonică externă. Conform cercetărilor, muzica electronică facilitează un tip similar de dans – descoperire a sinelui nostru interior. Trăsăturile muzicale facilitează eliberarea emoțiilor, permițând astfel corpului să devină suflet și individului să devină colectiv.

Carl Gustav Jung a fost un psiholog care a vorbit despre ‘psihic’ într-un mod particular, un mod unic pe care îl consider destul de potrivit pentru cercetările mele, unde el face distincția dintre conștient și inconștient”, spune dr. Peter. „Dar când se referă la inconștient, el vorbește despre inconștientul colectiv, adică lucrurile care ne fac pe toți oameni. Mă refer aici la întreaga idee de ‘a pătrunde pe ringul de dans’ și împreună cu câteva setări externe (cum ar fi lumina, muzica și intensitatea acesteia), de a vedea modul în care mintea noastră experimentează o supraîncărcare senzorială; iar muzica electronică ne permite să intrăm în transă pe ringul de dans.”

Vezi fragmente din lecture, mai jos.

*foto: Alexander Popov

This element will show content from various video platforms.
If you load this Content, you accept cookies from external Media.

Load content

Academiciana a fost, de asemenea, în spatele proiectului Lapsed Clubber, care a compilat și analizat amintirile scenei clubbing, în special legendarul club de muzică house din Manchester, Hacienda, care a făcut furori anii ’80 și ’90.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

 

Hai pe social media.

Episode 8: Fraga

1:18:37

“În noi există și otrava și antidotul - asta vreau să transmit prin muzica mea.”

“În noi există și otrava și antidotul - asta vreau să transmit prin muzica mea.”

Published March 03, 2021.