Electronic Beats Romania
Andrew Weatherall

Film scurt despre întâlnirea dintre Andrew Weatherall și un pescar irlandez

„Sail We Must” apare în februarie 2022 și reprezintă o sărbătoare a culturii de club, a muzicii de dans și a legăturilor culturale care ne leagă pe toți.

Filmul de 10 minute surprinde întâlnirea întâmplătoare și emoționantă dintre Andrew Weatherall și pescarul iralndez din Cork, Gerard Sheehy.

În 2020, legendarul DJ britanic Andrew Weatherall a murit, la vârsta de 56 de ani. După moartea sa, au apărut mai multe tributuri care făceau referire la sloganul său, „Fail we may, sail we must”.

Povestea spune că la un gig de-al lui Weatherall în Irlanda, artistul a întâlnit un tânăr pescar în vârstă de 21 de ani, care l-a luat cu mașina până la gig.  Weatherall a vorbit despre asta într-un interviu acordat revistei Dummy, spunând că expresia „Fail we may, sail we must” (pe care și-a tatuat-o pe brațe și a devenit titlul unei piese de pe albumul său A Pox On The Pioneers din 2009), a fost inspirată de conversația avută cu pescarul. La un an după moartea sa, prezentatorul RnaG An Taobh Tuathail, Cian Ó Cíobháin a făcut un apel online, iar publicația Irish Examiner a postat un articol despre căutarea tânărului pescar.

Acum, după ce a fost localizat, The Tenth Man a creat un scurtmetraj regizat de Grizzly, care povestește despre întâlnirea dintre Weatherall și pescarul Gerard Sheehy.

Sail We Must explorează modul în care cuvintele înțelepte pe care Sheehy i le-a împărtășit lui Weatherall i-au schimbat acestuia calea și au continuat să influențeze o altă generație de muzicieni și creatori. Filmul îl prezintă și pe Cian Ó Cíobháin, care a jucat un rol esențial în găsirea lui Gerard, precum și pe prietenul apropiat și colaboratorul lui Andrew, Sean Johnston.

„Nu le putem mulțumi suficient celor mai apropiați lui Andrew pentru că ne-au permis să creăm acest film”, spune Eric Davidson de la The Tenth Man. „Aceasta este o sărbătoare a culturii de club, a muzicii de dans și a legăturilor culturale care ne leagă pe toți. Dar, mai important, este o sărbătoare a unui artist care apare o dată într-o generație, Andrew Weatherall.”

Sail We Must are o proiecție pe 16 februarie în The Sugar Club din Dublin, cu o discuție live între Cian Ó Cíobháin, Johnny Moy și Billy Scurry despre legăturile lui Andrew cu Irlanda, precum și un DJ set de la Billy Scurry inspirat din viața lui Andrew. Ulterior, pe 17 februarie, filmul va putea fi vizionat live pe Mixmag.

*foto: Alex Zalewska

Cover film - Sail We Must
Cover film - Sail We Must

Weatherall a fost unul din cei mai respectați artiști din scena de club internațională. A lansat muzică (sub formă de albume sau EP-uri) la case de discuri precum E.Z By ZegnaRotters Golf ClubHöga Nord RekordsByrdOut și altele.

A fost fondatorul trupei și al label-ului Sabres Of Paradise, care ulterior a evoluat în Emissions Audio Output. Înainte de asta, a condus casele de discuri Bird Scarer Records și Moine Dubh.

De-a lungul carierei sale, Weatherall a făcut parte din mai multe proiecte și grupuri muzicale precum AramchekBasic UnitsBlood SugarBocca JuniorsDayglo MaradonaDeanne DayFort Beulah N.U.KlartKlunk,  Lino SquaresLords Of AffordPlanet 4 Folk QuartetRude SoloThe AsphodellsThe Black BalloonsThe HoldThe Major And Brother TThe Woodleigh Research FacilityTwo Lone Swordsmen și altele.

Hai cu noi.

Published February 09, 2022.