Electronic Beats Romania
Fictitious Nonfiction

Fictitious Nonfiction – proiect de film mut și experiment sonor

Se întâmplă pe parcursul lunii septembrie 2022 în București.

În perioada 8-29 septembrie, Image and Sound lansează programul Fictitious Nonfiction – proiecții de film mut și muzică live – prezentând publicului patru grupaje tematice de filme documentare și de ficțiune realizate în anii 1913-1940, curatoriate de criticul de film Călin Boto și adaptate sonor de artiștii români Dan Michiu, Irinel Anghel, Andrei Raicu și Mihaela Vasiliu. Evenimentele se vor desfășura în fiecare joi, ora 20, în aer liber la Rezidența9 din București.

Proiectul Fictitious Nonfiction urmărește atât reactivarea arhivei românești de film mut, cât și susținerea scenei contemporane de muzică experimentală. Cu sprijinul Arhivei Naționale de Filme, șase scurtmetraje incluse în program au fost digitalizate pentru prima oară; de asemenea, a fost remasterizat filmul istoric „Ecaterina Teodoroiu” (Ion Niculescu-Brună, 1931).

„Fictitious Nonfiction, proiectul de acum, a început cu mult înainte să ne dăm seama, poate pe când ne mira finalul primului lungmetraj românesc de ficțiune – Independența României (1912) – tocmai prin cele două minute de filmare documentară a paradei de 10 mai din 1912. La fel și imaginile medicale, de microscop, strecurate în melodrama transilvană a lui Jenő Janovics, Din grozăviile lumii (1920). Dintr-o vizionare într-alta am ajuns să cercetăm un delasineînțeles al istoriei cinema-ului timpuriu, acea neclaritate dintre ficțiune și documentar, dintre înscenarea și mizanscenarea faptului, dintre ce vede și ce vrea să vadă camera de filmat. Astfel au prins contur patru calupuri tematice foarte diferite între ele, compuse din unele scurtmetraje fățiș fidele conceptului curatorial și întregite de altele mai degrabă lăturalnice acestuia, însă centrale ideii, poveștii. Căci și noi – fie curatori, fie compozitori – spunem povești folosindu-ne de asemenea ready-made-uri cinematografice venite de departe; în fapt, inevitabila ficțiune nu stă doar în ce a vrut camera să vadă, ci și în ce vrem noi să fi văzut la vremea ei. Sau să fi auzit.” (Călin Boto)

Program:

8 septembrie: REGULILE JOCULUI (1913-1940) – documentare sportive, live Dan Michiu.

15 septembrie: AFECȚIUNI FOTOSENSIBILE (1931) – documentare medicale, live Irinel Anghel.

22 septembrie: OAMENII MUNCII (1914-1939) – documentare publicitare și industriale, live Andrei Raicu.

29 septembrie: CADRE MILITARE (1914-1931) – documentare de actualitate și film de ficțiune, live Mihaela Vasiliu.

Proiecțiile vor fi urmate de discuții cu invitați, critici și istorici de film, dar nu numai. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile (45).

Mai multe detalii poți găsi pe site-ul oficial și în evenimentul de pe Facebook.

Urmărește-ne pe social media.

Published September 01, 2022.