Electronic Beats Romania
Culture

Experimentele ambient românești poartă numele Nostalgia

nostalgia

Nostalgia este proiectul ambient experimental creat de producătorul român Ruval ca o alternativă la aliasul său house & techno

Festivalurile de vară au fost tot timpul oportunitatea perfectă pentru a descoperi artiști din sfere muzicale aparent fără nicio legătură cu playlist-urile noastre zilnice. Iar când discutăm despre Waha Festival ediția 2018, un efort curatorial a peste 300 de artiști împărțiți la cele 5 scene, avem setate premisele expunerii la sound-uri cu totul noi față de zona noastră de confort.

Cufundați în vibe-ul relaxat al scenei Chill In Space, am avut ocazia prindem o mică parte din liveset-ul semnat Nostalgia, proiectul ambient ce reprezintă alter egoul DJ-ului român Ruval. Creat acum mai bine de 4 ani, proiectul este plasat într-un gen electronic diferit față de set-urile house & techno cu care eram obișnuiți din partea lui. Curioși să vedem ce anume l-a împins pe Ruval să exploreze soundscape-uri beatless, am stat de vorbă cu el despre surse de inspirație, influențe și despre misticul din jurul Nostalgia.

 

Cum ai ajuns să creezi proiectul Nostalgia?

Cred că era necesar să fac asta, având in vedere că în ultimii ani am tot cochetat pe zona asta și am simțit că e nevoie de un sideway project. Aveam în minte conceptul, dar nu era complet… am început să îi dau mai multă atenție și am lucrat ceva timp până a ajuns un proiect complet atât audio, cât și ca imagine. Totul a început cam în 2014 când am facut un mix ambient, aveam nevoie de un mix de genul când călătoream sau oricând simțeam nevoia de altceva. Timp de un an l-am ținut doar pentru mine, iar după, m-am gândit că s-ar potrivi perfect în seria de podcast-uri Pluie/Noir. A ieșit acolo într-un final, iar de acolo totul a plecat natural. Am fost suprins de feedback-ul primit și au tot venit oferte să fac mix-uri sau să pun muzica de genul în diferite locații. Mai serios, m-am gândit la ideea de a-mi face un proiect atunci când am primit invitația de a face un mix pentru un concept foarte drag mie din Londra și anume, Intrinsic, și atunci am hotărât ca aș vrea să fac ceva mai special pentru ei și am început să creez, iar după mai bine de 6 luni de muncă aveam material pentru a face peste 2 ore de Live. Am testat asta la Waha Festival, iar o parte din înregistrare o găsiți pe Soundcloud-ul celor de la Intrinsic.

https://soundcloud.com/4pe4/nostalgia-waha-festival-2018-4pe4

Care a fost principala sursă de inspirație?

Găsesc multă inspirație în muzică, I am a digger. Ascult foarte multă muzică și mi se întâmplă des să ascult piese, iar în mintea mea să le completez cu alte sunete sau instrumente. Din acest motiv, când creez, încerc să duc lucrurile cât mai departe.

 

Artiști / proiecte care te-au influențat în Nostalgia?

O foarte mare influență pentru mine ar fi Nils Frahm, Olafur Arnalds, Jóhann Jóhannsson, PI Ensemble, dacă ar fi să mă rezum doar la câteva nume.

 

Sound-ul Nostalgia în 5 cuvinte

Emoție, Curiozitate, Călătorie, Futuristic, Delicat

 

În oceanul house & techno în care suntem învăluiți acum, cum este perceput Nostalgia?

Din punctul meu de vedere, chiar foarte bine, este escape-ul perfect pe care toți îl caută după un weekend lung sau un festival.

 

Cum a fost experiența Waha?

Waha a fost absolut minunat. Pentru mine a fost a 4-a ediție de când pun muzică acolo și de la an la an e tot mai magic. Este foarte special și mă regasesc în totalitate cu vibe-ul de acolo: mă pot exprima artistic și nu numai. Practic, anul trecut la Waha a prins viață proiectul Nostalgia, atunci am apărut pentru prima dată sub numele acesta și tot atunci am facut un Live Act pentru prima dată.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Ce urmează pentru Nostalgia?

Îmi doresc cât mai mult timp în studio, unde aș vrea să invit și diferiți instrumentiști pentru colaborări. Aș vrea să lucrez la ceva material pentru a face un nou live act. De asemenea, îmi doresc să pornesc un label, deocamdata e în stadiul de proiect. În limita timpului diponibil voi realiza pas cu pas toate cele de mai sus.

 

Dacă ar fi să faci coloana sonoră pentru un film, care ar fi acela?

“The Pursuit of Happiness” – mi se pare un film foarte emoționant, inspirațional, ce deja are un soundtrack superb. Muzical, tot către o zonă cu accent pe emoție vreau să mă îndrept.

 

Label-ul care se potrivește cel mai bine sound-ului Nostalgia?

Cred că cel mai potrivit ar fi Erased Tapes Records. Îl urmăresc cu interes și îmi plac și artiștii, iar recent mi-a atras atenția label-ul Misbits Recordings. Îmi place ideea din spate și către ce zonă merg.

 

Locația perfectă pentru un set Nostalgia?

Cred că o biserică sau o hală ușor amenajată, unde aș adauga niște visuals. Cred că e combinația perfectă.

 

Cu Nostalgia ne vom reîntâlni în cadrul Amural, festival audio-vizual ce va avea loc între 23 și 26 august în Brașov.

 

Citește mai mult: Misbits Recordings își face debutul în lumea ambientală cu vinilul de 10” Emerald EP

Loading...