Electronic Beats Romania
Music

Cum a ajuns Awesome Tapes From Africa un promotor esențial al muzicii africane

Awesome Tapes From Africa este o casă de discuri și un site web fondat de către Brian Shimkovitz din Los Angeles, California.

Site-ul Awesome Tapes From Africa a fost fondat în 2006 în Brooklyn, New York.

Awesome Tapes From Africa a fost creat ca o modalitate pentru Shimkovitz de a împărtăși muzica pe care a găsit-o în călătoriile sale prin Ghana, în timpul unei burse Fulbright.

Schimkovitz a fost interesat de la început de varietatea de genuri și de artiști pe care i-a găsit, muzică distribuită în mare parte pe piața de casete, dar care nu a reușit să iasă niciodată din afara Africii de Vest.

În 2011, Brian Shimkovitz a transformat site-ul dintr-un blog ce conținea înregistrări de pe casetele colectate, într-o casă de discuri cu acte în regulă. Scopul labelului este de face cunoscuți artiștii prezentați și în rândul altor audiențe, precum și de a oferi artiștilor respectivi oportunități de a vinde albume și turnee.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

La Awesome Tapes From Africa, artiștii sunt plătiți o dată la șase luni și primesc 50% din profituri dintr-un album. Casetele care formează deja catalogul labelului provin dintr-o varietate de surse, de la târguri de vechituri din Ghana, până la magazine specializate de muzică din SUA,  sau trimise de alții pe internet. Pe lângă site-ul web, efortul curatorial al lui Brian Schimkovitz se reflectă și în show-urile sale ca DJ pe care le susține prin toată lumea.

Deși muzica este distribuită în Africa prin MP3 pe telefoanele mobile, Shimkovitz spune că cea mai largă varietate de muzică din Africa de Vest este încă disponibilă pe casetă.

Astfel, împreună cu labeluri importante precum Sublime Frequencies, Awesome Tapes From Africa a contribuit la conturarea ideii de world music 2.0, prin combinarea „eticii open-source a rețelelor online cu rețelele de contracte de circulație de lungă durată” în cadrul culturii de casete și al distribuției muzicale în țările în curs de dezvoltare.

Iată câteva casete esențiale (re)lansate de-a lungul timpului la Awesome Tapes From Africa.

 

Hailu Mergia & His Classical Instrument: Shemonmuanaye

https://www.youtube.com/watch?v=YAsfI2cf7RQ

Hailu Mergia a fost o legendă în Etiopia anilor ’70 când făcea parte din Walias Band, un ansamblu de funk/jazz din Addis Abeba. Erau muzicienii casei la Hilton. Cu ocazia primului turneu al unei trupe etiopiene peste Ocean, o parte a formaţiei a decis să rămână în SUA. Hailu şi-a câştigat traiul ca şofer de taxi în Washington DC, dar nu s-a oprit niciodată din cântat. Într-o zi, un colecţionar de muzică africană (și anume Brian Shimkovitz) i-a găsit numărul de telefon pe net. În 2018, Hailu Mergia a lansat un nou album la ATFA, intitulat Lala Belu.

Ata Kak ‎- Obaa Sima

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Muzica lui Ata Kak a devenit o legendă pe internet, după ce Awesome Tapes From Africa a făcut din misterioasa trupă a cântăreațului din Ghana primul său post de blog. Muzica lui Ata Kak este plină de veselie și energie pozitivă, și scoate la iveală influențe din hip-house-ul contemporan.

Awalom Gebremariam ‎- Desdes

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Folk, world, funk contemporan din Africa.

SK Kakraba ‎- Songs Of Paapieye

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Un maestru al xilofonului, SK Kakraba este una din comorile secrete ale muzicii africane din Ghana.

Asnakech Worku ‎- Asnakech

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Asnakech Worku a fost o muziciană legendară din Etiopia, care cânta la voce și krar (instrument local, specific muzicii africane din Etiopia).

 

Loading...