Electronic Beats Romania
Music

Ascultă iluzii auditive care te vor speria și amuza în același timp

Iluzii auditive

Iată unele dintre cele mai interesante iluzii auditive care îți arată cât de sensibilă este percepția sunetului.

Iluziile auditive sunt echivalentul aural al iluziilor optice. Fenomene perceptuale, aceste iluzii relevă zone în care urechea și creierul uman diferă față de receptori audio perfecți, iar ascultătorii pot auzi sunete care nu există. Ascultă acum câteva exemple.

Diana Deutsch, psiholog și cercetător proeminent în psihologia muzicii, este recunoscută pentru iluziile muzicale și auditorii descoperite, care includ cuvintele fantomă (ascultă aici), speech-to-song, iluzia octavei, glissando, ciambata, paradoxul triton și altele.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Iluzia Shepard Tone, folosită în filmul Dunkirk pentru a accentua intensitatea în continuă creștere, este utilizată de producătorii de muzică electronică ca build-up, mai ales dacă vorbim despre progressive house. Swedish House Mafia integrează tonuri Shepard în melodia Leave the World Behind și aici găsești un exemplu simpatic – piesa ambient Endlessly Downwards de Beatsystem lansată la em:t în 1995.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Effectul McGurk este un fenomen care demonstrează interacțiunea dintre imagine și sunet, astfel că informația vizuală schimbă percepția sunetului.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

 

Iată un scurt video informativ despre 10 iluzii sonore, narat în limba română.

Citește mai mult: Vezi coveruri de disc excepționale și află ce artiști vizuali le creează

Loading...