Electronic Beats Romania
Music

Interviu cu Alex Halka despre muzică și REMIX ID

Alex Halka

Alex Halka: “REMIX ID este un produs 100% românesc, condimentat cu arome timbrale contemporane”

Compozitor, producător și DJ, activitatea muzicală a lui Alex Halka cuprinde peste 30 de producții teatrale, Dj-seturi și performance-uri live: “Bubble Gum Land”, “Reonstruction with Art” sau prezența în trei ani consecutivi la festivalul Clujotronic în compania artistului vizual german Kiritan Flux și coloane sonore pentru film documentar.

Povestește-ne puțin cum ai ajuns un artist crossover și cum se reflectă asta în muzica ta?

Alex Halka: Încerc, prin ceea ce fac, să “traduc” în limbaj muzical tot ceea ce trebuie să completeze un spectacol. Prin intermediul celeilalte meserii pe care o am, aceea de actor, mă simt foarte legat de scenă. Cred că muzica este un liant imediat și necesar între scenă și public, un “translator” care seduce spectatorul și pe un alt canal senzorial decât cel vizual și cognitiv, o plasă de siguranță dar în același timp și o unealtă eficientă pentru a pune întrebări și a intriga un spectator activ și dornic de noi experiențe.

Nu în ultimul rând, îmi doresc să aduc în sălile de spectacol, prin muzica mea, sunete noi, care, după părerea mea, trebuie să înceapă să trateze ascultătorii cu un discurs sonor evoluat și sincronizat cu realitatea muzicală a multi-mediei la care toți suntem expuși, de voie, de ne-voie. Găsesc, în mare parte, oferta actuală destul de învechită, din păcate, și de aceea îmi doresc cu ocazia fiecărei producții la care lucrez să pun umărul la un “upgrade” absolut necesar 🙂

By loading the content from Soundcloud, you agree to Soundcloud's privacy policy.
Learn more

Load content

Care sunt ”influencerii” parcursului tău muzical?

Alex Halka: Una din influențele mele cele mai puternice este proiectul Dobruja.ro, iar acest album se poate descărca gratuit. Inspirat de acest proiect și a premizei pe care se bazează, “de a reimagina sonor spațiul comunităților multietnice și multiculturale din România, valorificându-le într-o manieră contemporană”, am realizat acest Dj-mix: “Kebab Miorița“. Asta alături de faptul că remixerii fac parte din lumea underground a muzicii electronice românești, artiști de mare calitate pentru care acest statut de “underground” este foarte asumat, nu este defapt o consecință a faptului că nu sunt cunoscuți.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Remixeri: Uțu Pascu, Punct8, Electric Brother & Vlaicu Golcea s.a.

“Kebab Miorița” este un DJ-mix foarte colorat, care conține infuzii de minimal, dub, techno, dubstep, contemporary dance și chiar nuanțe ușor dramatice în cazul remixurilor după Maria Tănase. Cred că lumea de azi suferă un pic de nevoia de a avea acces la lucruri deja catalogate și “aprobate” de tot felul de trend-setteri, asta în detrimentul propriilor căutări și aventuri sonore. Îmi doresc să atrag atenția, prin munca mea, asupra unui eșantion de artiști pe care eu îl consider reprezentativ pentru începuturile muzicii electro în România, artiști care astăzi par un pic îngropați în valul de informații din care multe par că au descoperit apa caldă… Cred că o viată sănătoasă din punct de vedere cultural începe din momentul în care o comunitate (fie ea și muzicală) își cunoaște și își asumă trecutul, integrându-l în prezent.

Artiști care m-au influențat de alungul timpului sunt foarte mulți, dar mereu revin la aceștia:

Vlaicu Golcea: unul dintre artiști mei preferați. Cu timpul am ajuns să fim și prieteni foarte apropiați. Fără el nu produceam în ziua de azi muzica pe care o fac. Mie personal mi se pare că este pur și simplu: “Future”

Thomas Schumacher: Prin podcasturile sale m-am îndrăgostit irevocabil de muzica techno.

Și lista continuă cu Flying LotusBurial și Mihai Păcurar.

Ce este Remix ID?

Alex Halka: REMIX ID este un demers care susține într-o manieră creativă dialogul intercultural și își propune să creeze un mozaic artistic de muzică și imagine, in care sensurile străvechi ale comunităților etnice din Banatul rural se întâlnesc cu lumea puternic tehnologizată din mediul urban. În același timp vrea să demonstreze că în ciuda accelerării tehnologice în progresie geometrică și a prezenței ei covârșitoare în viața urbană de azi, rădăcinile afective rămân aceleași și stau la baza tuturor nevoilor noastre culturale. Proiectul urmărește generarea unui album online de muzică și imagine, cântece folclorice specifice zonei precum și remixuri conteporane ale acestora.

Prin aceste Remixuri ne dorim să găsim un limbaj de actualitate care să pună în lumină frumusețea pierdută a cântecelor străvechi. Vom experimenta fuziunea dintre muzica tradițională și elemente de techno, dub, atonal, drone, abstract hip-hop, dând astfel naștere unui Crossover proaspăt. Pentru a avea un dialog și o conexiune reală este nevoie de emițători și de receptori. Punțile create de sunetele și texturile sonore de azi vor fi liante cât se poate de consistente prin contemporaneitatea lor între modalități de expresie nemijlocite și străvechi generate de legătura omului cu pământul și cu semenii lui. Tehnologia reprezintă un nou portal, o modalitate seducătoare de a revizita și de a recontextualiza accesul la ceva foarte profund din structura noastră.

Facebook

By loading the post, you agree to Facebook's privacy policy.
Learn more

Load post

Cum crezi că vor primi fanii genului aceste fusion de stiluri aflate, aparent, la poli opuși?

Alex Halka: Cred că un artist autentic nu se gândește la asta atunci când creează, asta ar însemna că o face în cunostință de cauză, deci produsul va fi din start “manipulativ”. Ce-o fi, o fi. 🙂 ce să zic… 🙂

Cum vezi publicul muzicii electronice din România?

Alex Halka: Din ce în ce mai numeros și mai informat. Din ce în ce mai mândru de artiștii locali, lucru care va încuraja și piața românească a genului, de la concerte până la producții audio. Cred că a venit momentul să fim și noi mândri de ceea ce facem. Mi se pare cel puțin ciudat că mulți artiști romani sunt mai cunoscuți afară decât aici și noi îi importăm de acolo (începând de exemplu cu Shukar Collective care la momentul lui a trecut absolut nebăgat în seama în țară în timp ce concerta prin toată Europa, la artiști ca Dan Habarnam sau Cosmin TRG și aș putea continua așa mult, acestea sunt doar exemple care mi-au sărit acum în minte…..dar, revenind, ceva in ecuația asta nu dă cu egal și este păcat…

Cuvinte care descriu cel mai bine stilul tău?

Alex Halka: Techno, Crossover, Uplifting, Hard, Dark.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

 

Proiectul REMIX ID este o producție a META Spațiu.

 

Citește și: Patru festivaluri electronice din Europa unde ascultăm și DJi români

Loading...