Electronic Beats Romania
Niko G. x Kali - Tehno-Vrajitoarele

S-a lansat Tehno-Vrăjitoarele, album de trap feminist

Niko G. (Nicoleta Ghiță) și Kali (Mihaela Drăgan) își propun să aducă în peisajul muzical românesc un vibe cu mai multă substanță și cu mai mult mesaj, prin albumul lor de debut „Tehno-Vrăjitoarele”.

„Tehno-Vrăjitoarele” este primul album de trap feminist din România și abordează teme antirasiste și sociale, dar și subiecte personale din viețile artistelor Kali (Mihaela Drăgan) și Niko G (Nicoleta Ghiță).

Produs de Asociația Actorilor Romi și Giuvlipen, albumul poate fi ascultat cap-coadă aici. Fiecare piesă are o poveste. Albumul vorbește despre cosmonaute rome în spațiu și anunță o epocă glorioasă condusă de tehno-vrăjitoare: Romacenul, era în care romii inventează și controlează tehnologia viitorului  pe care au transformat-o într-un meșteșug. Totodată, este și un album foarte personal care vorbește despre iubire, despre lupta femeilor rome, pasiuni, vicii și, bineînțeles, despre dușmani și aliați.

Piesele de pe album amintesc figuri revoluționare – printre care actrița și activista romă Katarina Taikon – sau celebrează pur și simplu identitatea artistelor: aceea de femei rome care se simt bine în corpul și în mintea lor. Piesele „Nuanțe” și „Roma Stars” sunt realizate în colaborare cu Bianca Mihai.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Tehno-Vrăjitoarele” este un album futuristic, cu un concept SF, care aduce în față vulnerabilitățile, emoțiile și poveștile de viață ale unor femei care vor, în același timp, să se și distreze pe versuri vesele și eliberatoare. Deși procesul creativ de lucru la acest album a început din dorința ca viziunea despre viitor a artistelor să fie împărtășită, conceptul de roma futurism a devenit un vehicol creativ care a reușit să le transporte în lumi imaginare, lipsite de opresiune. 

„Versurile noastre tupeiste devin incantații magice în care reclamăm un spațiu pentru femeile din industria de muzică rap și trap de la noi și nu acceptăm niciun alt compromis. Muzica noastră ne face să ne simțim puternice și vrem să împărțim această putere cu cei care ne ascultă și dansează în inima noastră. Muzica care te atinge e schimbare, iar noi continuăm să ne susținem principiile feministe și antirasiste în tot ce creăm. Ne-am săturat să auzim ofense la adresa femeilor în cântecele rap și trap românești. Cu acest album ne luăm revanșa”, spune Kali/Mihaela Drăgan.

„Pentru mine acest album este un prim pas profesionist în muzică. Aici sunt versurile mele și ale surorii mele Kali, așa cum le-am simțit noi. Sunt trăirile noastre, dar sunt convinsă că sunt comune cu ale publicului, căci vorbim despre probleme cu care oamenii se confruntă în viața de zi cu zi. Avem coloană vertebrală să le punem pe hârtie fix așa cum sunt ele. Nu ne dorim să schimbăm oamenii, pentru că asta e cam imposibil. Dar ne dorim să mișcăm lumea cu muzica noastră”, spune Niko G./Nicoleta Ghiță.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Duetul format din Niko G. și Kali e unic în peisajul muzical românesc: sunt fete, sunt rome, cântă trap și și-au propus să revoluționeze industria muzicală sexistă din România. Versurile lor puternice invocă spiritele, descântă și vindecă, blestemă dușmanii și vin să ocupe un spațiu ce trebuie revendicat de energia voodoo mij. Rimele lor sunt tupeiste, dau diss haterilor și vorbesc despre suroritate și puterea femeii. „Tehno-Vrăjitoarele” e un album presărat cu mesaje empowering menite să schimbe jocul și să anunțe talentul și creativitatea artistelor rome pe scena muzicală locală.

Pe 19 martie, ora 19:00 are loc primul concert cu public Niko G. x Kali de după lansarea albumului „Tehno-Vrăjitoarele”, la Rezidența BRD Scena9, în cadrul finisajului expoziției Rezistența este o fată care schimbă lumea |Expoziție |Video-Art |Design |Spoken-Word |Trap Feminist.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Nicoleta Ghiță este cântăreață și actriță. Și-a început cariera artistică foarte devreme, ca actriță în trupa de teatru de adolescenți Playhood din Ferentari. Între timp și-a mai adăugat în portofoliu roluri în mai multe spectacole (pe care le-a jucat ca parte Giuvlipen în București și în țară), dar și rolul de trainer în cadrul unor proiecte dedicate tinerilor. În ultima perioadă s-a concentrat pe scris versuri și interpretat melodii pe care le publică și pe contul ei de TikTok.

Mihaela Drăgan este o artistă multidisciplinară și, din 2014, cofondatoare a companiei de teatru feminist rom Giuvlipen. Locuiește în București, dar își desfășoară activitatea profesională în diverse țări.  În 2018, în rezidență la ParaSite Hong Kong, pune bazele unei noi mișcări artistice – Roma Futurism, ce explorează elemente SF în cultura romă și pune la intersecție cultura și istoria romă cu vrăjitoria și tehnologia viitorului. Inspirată de talentul lui Niko G., învață de la aceasta flow-uri de rap după ce scriu împreună versuri pentru coloana sonoră din spectacolele Giuvlipen.

Hai cu noi.

Published March 08, 2022.